Complexul Sportiv Carpați, în întârziere, dar aproape de final: ”Lucrările sunt la un nivel de progres de 85 la sută.” Cine va beneficia de noua bază sportivă din Brașov

Adi MARICA 21 Feb. 2024, 22:38 Special

”Lucrările la Complexul Sportiv Carpați se apropie de final.
Din luna mai, sportivii de la Liceul sportiv și de la celelalte cluburi brașovene vor avea la dispoziție un teren de fotbal cu gazon sintetic, care respectă normele FIFA/UEFA, prima pistă de alergare din Brașov omologabilă și o sală de sport pentru competiții sportive, la nivel de ligă națională”, este anunțul Primăriei Brașov, după ce primarul Allen Coliban a verificat miercuri, 21 februarie 2024, stadiul lucrărilor de construire a bazei sportive.

Coliban avut și o discuție cu constructorul pentru a se asigura că acesta va respecta termenul limită pentru finalizarea lucrărilor, respectiv 30 aprilie 2024. ”Lucrările la Baza Sportivă Carpați sunt la un nivel de progres de 85 la sută și vor fi gata până la finalul lunii aprilie. Este o infrastructură de care vor beneficia în primul rând elevii Liceului cu Program Sportiv, dar această infrastructură va putea găzdui și activități ale altor cluburi brașovene. În contextul în care avem aproape 1.000 de copii care activează la diverse secții ale Clubului Sportiv Corona, avem o nevoie foarte mare de infrastructură sportivă în oraș, iar Baza Sportivă Carpați va completa oferta actuală”, a declarat edilul-șef Coliban.

  • Tot miercuri, viceprimarul Sebastian Rusu a furat startul si a fost de dimineață să inspecteze baza sportivă.

În 2022, Allen Coliban anunța ca termen de finalizare 2023 pentru Complexul Sportiv Carpați!

În luna august a anului 2022, Coliban mergea în inspecție și anunța ca termen de finalizare a bazei sportive anul 2023!

”La baza sportivă Carpați lucrările au ca termen de finalizare anul viitor, urmând să dispunem de sală de sport, tribună, teren de fotbal cu nocturnă și pistă de atletism, cu omologările necesare”, spunea primarul Braşovului în vara lui 2022.

S-a pierdut finanțarea de la FRF

Doar că, între timp, termenul de finalizare a fost prelungit. Mai mult, municipalitatea a pierdut finanțarea din partea FRF pentru terenul sintetic în valoare de 100.000 de euro.

Costurile pentru terenul de fotbal au fost suportate din bugetul total alocat bazei sportive de circa 35.000.000 de lei (aproximativ 7 milioane de euro).

Baza Sportivă Carpați va beneficia și de o pistă de atletism, dar care va fi folosită doar pentru antrenamente și competiții locale pentru că va avea doar patru culoare!

Demolarea stadionului Carpați a început în 2020

La finalul lunii mai 2020, stadionul Carpați din Brașov intra sub lama buldozerelor. Pe locul bătrânei baze sportive, Primăria Brașov anunța un plan cu o bază sportivă ultramoderna.

”Nu va mai semăna deloc cu baza de acum, sunt convins că ani de zile de acum încolo elevii Liceului Sportiv, precum și sportivii de performanță care se vor antrena aici, o vor face în condiții foarte bune”, declara, la acea vreme, Emilian Cernica, directorul Direcției de Administrare Infrastructură Sportivă.

Odată încheiată operațiunea de demolare, lucrările la Carpați au stagnat aproape 2 ani. Motivul? Tipic românesc. Autorizația de construire a fost obținută abia în februarie 2022! Lucrările de execuție au început la începutul lunii martie 2022, termenul de execuție era de 18 luni, iar data finalizării construcției era 7 septembrie 2023.

Acum, constructorul anunță că toate lucrările se vor finaliza până la data de 30 de aprilie 2024. ”Acum suntem la stadiul de montaj gazon artificial, montaj nocturnă, iar în sală montăm parchetul și gradenele. Urmează să facem și amenajările exterioare care înseamnă parcare, spațiu verde, împrejmuiri”, a precizat Neculaie Roșu, director Romconstruct.

La Brașov sunt două echipe la nivel de Liga 3 și se fac planuri pentru un nou stadion Tineretului

Brașovul este unul dintre marile municipii ale României cu infrastructură sportivă dezastruoasă, mult înapoiată. Stadionul principal, Tineretului, a fost inaugurat în 1936, modenizat în mai multe rânduri, dar depășit de actualele cerințe pentru prima ligă. La finalul lunii noiembrie a anului 2023, consilierii locali brașoveni au votat aprobarea ”Studiului de fezabilitate” și a indicatorilor tehnico-economici pentru proiectul ”Construire Stadion Tineretului Municipiul Braşov”. În ianuarie 2024, Adrian Veștea, fost primar al orașului Râșnov și președinte al Consiliului Județean Brașov, actual ministru al Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (DLPA), oferea informații despre noul stadion care se va construi la Brașov.

Brașovul nu mai are din vara anului 2023 echipă nici măcar în Liga 2, când noul FC Brașov a fost retrogradat de FRF din competiție pentru că nu a îndeplinit condițiile minime de participare. În februarie 2024, din cauza datoriilor, cele două echipe de juniori rămase în competițiile FRF au fost și ele excluse. În Liga 3 activează SR Brașov (locul 10, ultimul, în Seria 5) și Kids Tâmpa Braşov (locul 5 în Seria 5).

https://www.youtube.com/watch?v=R2M0VUH5zr4

Foto și video: Brașov City

https://liga2.prosport.ro/liga-3/multe-achizitii-pentru-sr-brasov-19299782

https://liga2.prosport.ro/special/fc-brasov-exclus-din-competitiile-frf-19299151

https://liga2.prosport.ro/seria-1/diverse/vesti-noi-despre-stadionul-tineretului-din-brasov-19297693

Adi MARICA 21 Feb. 2024, 22:38 Special
Pe aceeași temă