De mai bine de 15 ani, la Brașov se tot vorbește de construirea unui stadion la standarde UEFA. Subiectul revine mereu în actualitate în preajma alegerilor, iar acum se vorbește de reconstruirea stadionului Tineretului, arenă aflată în proprietatea primăriei Brașov.
Conform primarului Allen Coliban, costurile refacerii din temelii a legendarului stadion brașovean ar fi de 30 de milioane de euro, iar capacitatea totală ar fi de aproape 10.000 de locuri. Cel mai probabil, banii vor veni din bugetul local.
Construcția s-ar face etapizat pe modelul stadionului Municipal din Sibiu.
Anunțul edilului-șef al Brașovului a venit marți, 28 noiembrie 2023, prin intermediul paginii sale de Facebook.
”Refacem Stadionul Tineretului din temelii. Îl aducem la standarde internaționale.
Avem indicatorii tehnico-economici aferenți refacerii din temelii a Stadionului Tineretului. Costul total pentru amenajarea stadionului, cu o capacitate de 9.716 locuri este de aproape 150 de milioane de lei.
Noul stadion ar urma să poată organiza meciuri de fotbal, ar îndeplini cerințele de acreditare UEFA, dar ar putea fi folosit și pentru organizarea altor tipuri de evenimente.
(…)
Vă las mai jos câteva randări făcute de proiectanți. De aici mai departe e rolul consilierilor locali să aprobe indicatorii tehnico-economici, astfel încât Brașovul să aibă un stadion nou-nouț”, este mesajul lui Allen Coliban.
Mai mult, Coliban amintește și de gogoșile electorale din trecut, în contextul în care chiar mesajul său vine înainte de un an electoral.
Dacă tot a vorbit de promisiuni electorale, în vara lui 2022, Allen Coliban mergea în inspecție la baza sportivă Carpați. Primarul spunea atunci că a solicitat constructorului să se axeze mai mult pe suprafața de joc, adică pe montarea terenului sintetic, o investiție FRF: ”Am mers în inspecție pentru a vedea cum se desfășoară lucrările la ceea ce va fi o bază sportivă modernă, la standardele cerute și acceptate în prezent.” În machetele prezentate de Coliban aparea și sigla FC Brașov, asta deși clubul a rămas fără finanțare și cu datorii uriașe și cel mai probabil va intra în faliment.
La baza sportivă Carpați lucrările au ca termen de finalizare anul viitor, după ce termenul de execuție a fost septembrie 2023, urmând să dispună de sală de sport, tribună, teren de fotbal cu nocturnă și pistă de atletism, cu omologările necesare.
Dacă lucrările au avansat la sala de sport, în schimb teren artificial de fotbal (printr-un proiect derulat în parteneriat cu Federația Română de Fotbal), nu a apărut nici acum, iar municipalitatea este în pericol să piardă investiția FRF, de circa 100.000 de euro.
După Revoluție, la Brașov existau nouă stadioane cu gazoane de iarbă: Tineretului, Tractorul, Metrom, ICIM, Carpați, Brașovia, CFR, Municipal și Postăvarul. Echipele au început să dispară, astfel că și terenurile au avut aceeași soartă.
https://liga2.prosport.ro/special/povestea-lui-dragos-nitu-mvp-ului-mondialului-de-minifotbalpovestea-lui-dragos-nitu-mvp-ului-mondialului-coleg-de-generatie-la-juniorii-lui-fc-brasov-cu-niczuly-lucreaza-intr-un-depozit-de-medicament-19293168
https://liga2.prosport.ro/liga-3/dan-spataru-nu-a-debutat-inca-la-fcsb-dar-a-ajuns-motiv-de-disputa-intre-cluburile-care-il-detin-in-coproprietate-19293680
https://liga2.prosport.ro/seria-1/jucatorul-care-ii-aduce-clubului-fc-brasov-depunctari-s-a-retras-din-fotbalul-profesionist-19293467
https://liga2.prosport.ro/seria-1/diverse/prima-vizita-de-lucru-la-noul-stadion-care-se-construieste-in-targoviste-19291359
https://liga2.prosport.ro/liga-3/cosmetizare-la-stadionul-bucegi-din-rasnov-19291308
https://liga2.prosport.ro/special/peluza-stadionului-din-giurgiu-scoasa-la-vanzare-19286669