Planuri mari pentru refacerea stadionului Tineretului din Brașov. Primarul spune că proiectul, în valoare de 30 de milioane de euro, depinde de un vot

Adi MARICA 28 Nov. 2023, 12:53 Liga 2

De mai bine de 15 ani, la Brașov se tot vorbește de construirea unui stadion la standarde UEFA. Subiectul revine mereu în actualitate în preajma alegerilor, iar acum se vorbește de reconstruirea stadionului Tineretului, arenă aflată în proprietatea primăriei Brașov.

Conform primarului Allen Coliban, costurile refacerii din temelii a legendarului stadion brașovean ar fi de 30 de milioane de euro, iar capacitatea totală ar fi de aproape 10.000 de locuri. Cel mai probabil, banii vor veni din bugetul local.

Construcția s-ar face etapizat pe modelul stadionului Municipal din Sibiu.

Planuri pentru un nou stadion la Brașov. Arena Tineretului ar urma să fie refăcută

Anunțul edilului-șef al Brașovului a venit marți, 28 noiembrie 2023, prin intermediul paginii sale de Facebook.

”Refacem Stadionul Tineretului din temelii. Îl aducem la standarde internaționale.
Avem indicatorii tehnico-economici aferenți refacerii din temelii a Stadionului Tineretului. Costul total pentru amenajarea stadionului, cu o capacitate de 9.716 locuri este de aproape 150 de milioane de lei.
Noul stadion ar urma să poată organiza meciuri de fotbal, ar îndeplini cerințele de acreditare UEFA, dar ar putea fi folosit și pentru organizarea altor tipuri de evenimente.
(…)
Vă las mai jos câteva randări făcute de proiectanți. De aici mai departe e rolul consilierilor locali să aprobe indicatorii tehnico-economici, astfel încât Brașovul să aibă un stadion nou-nouț”, este mesajul lui Allen Coliban.

  • Interesant este că Sala Polivalentă din Brașov aflată în construcție va avea o capacitate de 10.075, urmând să aibă mai multe locuri decât ar putea avea noul stadion Tineretului!

Fată Morgana cu stadionul Municipal!

Mai mult, Coliban amintește și de gogoșile electorale din trecut, în contextul în care chiar mesajul său vine înainte de un an electoral.

”Puțină istorie e bună întotdeauna … (nu e bună în cazul ăsta, dar trebuie amintită) …
2008. Vechea administrație vorbea încă de atunci despre un nou stadion de fotbal în Brașov. New-„Municipal”. New-„Tineretului”. Intenții lăudabile de altfel. Brașovul a avut și are nevoie de un stadion care să îndeplinească standarde actuale de calitate.
Din păcate „stadionul vechii administrații” a rămas o Fată Morgană timp de 12 ani. Un miraj pe care vechea administrație punea câte un reflector în anii electorali. În 2008. În 2012. In 2016. În 2020. În toți acei ani, noul stadion a rămas la nivel de promisiune electorală niciodată onorată”, a mai transmis Coliban.

Dacă tot a vorbit de promisiuni electorale, în vara lui 2022, Allen Coliban mergea în inspecție la baza sportivă Carpați. Primarul spunea atunci că a solicitat constructorului să se axeze mai mult pe suprafața de joc, adică pe montarea terenului sintetic, o investiție FRF: ”Am mers în inspecție pentru a vedea cum se desfășoară lucrările la ceea ce va fi o bază sportivă modernă, la standardele cerute și acceptate în prezent.” În machetele prezentate de Coliban aparea și sigla FC Brașov, asta deși clubul a rămas fără finanțare și cu datorii uriașe și cel mai probabil va intra în faliment.

  • În acest moment, Brașovul are echipe de fotbal doar la nivelul Ligii 3, pe SR Brașov, echipa suporterilor stegari, aflată pe ultimul loc în Seria 5, și pe Kids Tâmpa Brașov, clasată pe locul 4 din 10 în aceeași serie.

Inspecția lui Coliban la baza Carpați nu a dat rezultate. Se pierde investiția FRF?

La baza sportivă Carpați lucrările au ca termen de finalizare anul viitor, după ce termenul de execuție a fost septembrie 2023, urmând să dispună de sală de sport, tribună, teren de fotbal cu nocturnă și pistă de atletism, cu omologările necesare.

Dacă lucrările au avansat la sala de sport, în schimb teren artificial de fotbal (printr-un proiect derulat în parteneriat cu Federația Română de Fotbal), nu a apărut nici acum, iar municipalitatea este în pericol să piardă investiția FRF, de circa 100.000 de euro.

Brașovul e lider la demolări de stadioane!

După Revoluție, la Brașov existau nouă stadioane cu gazoane de iarbă: Tineretului, Tractorul, Metrom, ICIM, Carpați, Brașovia, CFR, Municipal și Postăvarul. Echipele au început să dispară, astfel că și terenurile au avut aceeași soartă.

  • Stadionul Tineretului – preluat de Primăria Brașov în 2019. S-au făcut doar câteva lucrări de cosmetizare
  • Stadionul Municipal – demolat
  • Stadionul Metrom – preluat de Primăria Brașov, tribunele au fost demolate, a mai rămas doar terenul de iarbă.
  • Stadionul ICIM – o parte a bazei sportive se află în administrarea unei firme aflate în insolvență, iar o altă parte a intrat în proprietatea Primăriei Brașov.
  • Stadionul Tractorul – demolat. Pe locul stadionului s-a construit un hypermarket și o sală de sport multifuncțională
  • Stadionul Postăvarul – demolat
  • Stadionul CFR – se află în paragină, este în proprietatea Depoului CFR Brașov
  • Stadionul Brașovia – este în proprietatea Ministerului Educației și Cercetării
  • Stadionul Carpați – demolat, în locul acestuia se află în construcție un complex sportiv.

https://liga2.prosport.ro/special/povestea-lui-dragos-nitu-mvp-ului-mondialului-de-minifotbalpovestea-lui-dragos-nitu-mvp-ului-mondialului-coleg-de-generatie-la-juniorii-lui-fc-brasov-cu-niczuly-lucreaza-intr-un-depozit-de-medicament-19293168

https://liga2.prosport.ro/liga-3/dan-spataru-nu-a-debutat-inca-la-fcsb-dar-a-ajuns-motiv-de-disputa-intre-cluburile-care-il-detin-in-coproprietate-19293680

https://liga2.prosport.ro/seria-1/jucatorul-care-ii-aduce-clubului-fc-brasov-depunctari-s-a-retras-din-fotbalul-profesionist-19293467

https://liga2.prosport.ro/seria-1/diverse/prima-vizita-de-lucru-la-noul-stadion-care-se-construieste-in-targoviste-19291359

https://liga2.prosport.ro/liga-3/cosmetizare-la-stadionul-bucegi-din-rasnov-19291308

https://liga2.prosport.ro/special/peluza-stadionului-din-giurgiu-scoasa-la-vanzare-19286669

Adi MARICA 28 Nov. 2023, 12:53 Liga 2
Pe aceeași temă