La 27 de ani a renunțat fără remușcări la meseria de fotbalist. Plecanciuc se felicită acum pentru decizia luată: „Nu-i normal ce se întâmplă și gândiți-vă că suntem invidiați”

Marius ANGHEL 09 Jan. 2016, 12:32 Special

Fotbalistul sucevean Florin Plecanciuc, originar din Câmpulung Moldovenesc, care a evoluat cu succes în eșalonul secund pentru formații precum Petrolul Ploiești, CSM Râmnicu Vâlcea, Metalul Reșița și Rapid CFR Suceava, a surprins lumea fotbalului astă-vară, când a decis să-și încheie cariera sportivă la vârsta de doar 27 de ani.

„Până la urmă s-a dovedit a fi cea mai bună alegere. La început nu mi-a fost ușor, pentru că eram obișnuit cu un anumit program și cu antrenamentele zilnice. Acum am un serviciu stabil, ca orice om normal, și mai joc fotbal doar în timpul liber, pe teren redus. În compania prietenilor mei am redescoperit, surprinzător, plăcerea de a juca fotbal, pentru că în ultimii ani m-am simțit ca un sclav”, a precizat Plecanciuc.

Sătul de neajunsurile din fotbalul românesc, Florin a simțit după nuntă că perioada romantică din viața lui a trecut și este cazul să se apuce de ceva serios. Fiind un tip inteligent și cu potențial, și-a găsit un job plătit decent, iar acum locuiește cu soția sa în București. „Lucrez la un birou, în vânzări. Nici nu se compară viața de acum cu ce am trăit în fotbal. Nu mai am parte de stres, știu că vine data de 15 a lunii și-mi intră banii pe card. Nu realizez cum se descurcă fotbaliștii care au familii și copii. Numai meserie nu se cheamă aceasta. Nu se poate numi fotbal ceea ce se practică în Liga a II-a. Nu există condiții minime de pregătire, de igienă și nici asistență medicală la antrenamente. Efortul este mare, alimentația subțire, iar vitaminizarea lipsește cu desăvârșire. Acesta nu este profesionism”, a mărturisit fotbalistul care, în 2013, înainte de operația suferită la ligamentele încrucișate, avea o cotă de piață de 225.000 de euro pe site-ul de specialitate transfermarkt.com.

„Nu se merită să fii fotbalist în ziua de azi”

Florin Plecanciuc și-a dat seama o dată în plus că nu a realizat nimic cu fotbalul în momentul angajării la firma unde activează acum, când a descoperit că până la vârsta de 27 de ani nu contribuise cu nimic la fondul de pensii. „Nu-i normal ce se întâmplă, și gândiți-vă că mai există încă multă lume care ne invidiază că suntem fotbaliști. Intri într-un carusel, te blazezi, și te gândești doar că mâine s-ar putea să fie mai bine. Ți se repetă încontinuu: , dar mi-am dat seama că așteptam în zadar. Nu puteam să accept la nesfârșit așa ceva. A fi fotbalist în ziua de astăzi este un sacrificiu. Și nu se merită. Tragi linie la final de lună și realizezi că vii cu bani de acasă”, a dezvăluit Plecanciuc.

Acesta a mărturisit că cea mai mare dezamăgire din fotbal a trăit-o atunci când s-a accidentat grav și a lipsit de pe gazon mai bine de jumătate de an. „Te trezești că nu te mai bagă nimeni în seamă. Mai mult, constați că trebuie să faci recuperarea pe banii tăi. Plecând de la toate aceste probleme, nu mai exista nicio motivație pentru mine pentru a continua să joc fotbal. Vă spun în cunoștință de cauză că în eșalonul al doilea, poate cu una – două excepții, obiectivul echipelor înaintea fiecărei ediții de campionat este evitarea desființării. N-am vrut să mai fiu păcălit și să profite altcineva de mine în continuare. Devenisem sătul de promisiuni și de vorbe goale. Începusem să-mi pun întrebări dacă are rost să-mi nenorocesc sănătatea pentru nimic. Când eram foarte tânăr, treceam mai ușor peste toate aceste probleme, dar odată ce mi-am întemeiat o familie m-am gândit că a venit vremea s-o rup cu fotbalul și să mă apuc de treburi serioase”, a relatat apărătorul central care a început fotbalul la Rarăul Câmpulung Moldovenesc.

„La Rapid am fost sprijinit, dar situația de aici e la fel de grea ca în restul țării”

Florin a dezvăluit că astă-vară, în momentul în care a decis să renunțe la fotbal, a avut oferte de a-și continua cariera de la echipe de Liga a II-a, însă a preferat să le ignore, și nu regretă nimic. „Nu mă mai atrage în vreun fel meseria de fotbalist. Așa cum am mai spus, prefer să mă duc să joc fotbal de plăcere, cu băieții, decât să fiu bătaie de joc în cadrul unei echipe. Din păcate, asta-i realitatea în fotbalul românesc. Nu știu ce copii o să mai vină din urmă. Stadioanele sunt goale, apar zilnic fel de fel de mizerii, nu vreau să mai fac parte din această lume”, a declarat Plecanciuc.

Fotbalistul sucevean a ținut să precizeze că nu dorește ca prin ceea ce a spus lumea să creadă că face vreo aluzie în vreun fel la ceea ce a trăit în perioada în care a fost legitimat la Rapid Suceava. „Cei de acolo mi-au acordat sprijin și mi-au oferit posibilitatea să joc din nou, ținând cont că veneam după acea accidentare. Din păcate însă, și la Suceava condițiile sunt la fel de grele ca în restul țării”, a spus Plecanciuc.

Rememorând întreaga sa carieră de fotbalist, Plecanciuc a recunoscut că cel mai bine i-a fost în tricoul „galben-albastru” al Petrolului Ploiești. „În acea perioadă m-am simțit cu adevărat fotbalist. Am trăit o mare satisfacție la finalul sezonului 2010-2011, când am reușit să pun umărul la promovarea echipei în primul eșalon. Era o atmosferă de vis, m-am simțit copleșit de dragostea fanilor. Sunt amintiri prețioase pentru mine, pe care nu o să le uit niciodată”, a încheiat Florin Plecanciuc.

Articol scris de Gabriel TODERAȘCU

Marius ANGHEL 09 Jan. 2016, 12:32 Special
Pe aceeași temă