Ocolul pământului cu Nicolae Dobrin! Suporterii mențin viu spiritul „Gâscanului”. FOTO | Chipul „Prințului din Trivale” a ajuns în toate colțurile lumii

Marius ANGHEL 06 Nov. 2018, 14:12 Special

Chiar dacă s-a stins în urmă cu 11 ani, pe 26 octombrie 2007, la doar 60 de ani, Nicolae Dobrin rămâne un simbol al fotbalului românesc și al suporterilor din Pitești. Spiritul „Gâscanului” e ținut în viață de fanii echipei FC Argeș, care îl poartă alături de ei în toate colțurile lumii.

Oamenii care susțin necondiționat echipa fanion a județului au realizat o serie de abțibilduri cu chipul lui Dobrin. Mai mult decât atât, suporterii se pozează alături de sitckere peste tot pe unde merg. Argeșenii au ajuns să-l pomenească pe Dobrin în Statele Unite ale Americii, Cuba, Japonia, Armenia, Finlanda, Olanda sau chiar și în Groenlanda. Semnul care indică Strada Nicolae Dobrin din Târgoviște a fost de asemenea marcat cu un sticker din colecția suporterilor.

Puteți vedea AICI pozele cu chipul lui Dobrin din New York, Los Angeles, Tokyo, Milano, Praga sau Amsterdam

Cel care se ocupă de imaginea clubului în social media, Alexandru Fieraru, a vorbit pentru ProSport despre cum a căpătat amploare acest fenomen. Totul a pornit acum trei ani, în Havana, Cuba. Numărul pozelor venite pe adresa lui Alexandru a crescut într-un ritm alarmant. Majoritatea celor care se pozează cu deja celebrele abțibilduri sunt suporteri aflați în concediu, prin diferite zone ale lumii. Mai sunt și oameni stabiliți afară, care însă au continuat să-și arate afinitatea față de FC Argeș.

Un grafician a realizat sticker-ele care au fost împărțite de membrii galeriei. Suporterii au plătit exclusiv pentru realizarea lor, după care au avut grijă să ajungă la restul susținătorilor. Abțibildurile cu chipul lui Nicolae Dobrin țin capul de afiș, dar au fost realizate și altele care prezintă însemnele clubului. Cele mai reușite poze sunt postate pe pagina de Instagram care reprezintă întreaga comunitate din Pitești: „FC Argeș 1953”.

 

Cât de mare a fost Nicolae Dobrin?

Considerat un maestru al fentei și al driblingului, „Gâscanul” a fost ales cel mai bun fotbalist al României, de trei ori, în anii 1966, 1967 și 1971. La echipa națională a evoluat de 48 de ori, marcând 6 goluri. Numele lui Nicolae Dobrin este strâns legat de FC Argeș, echipă cu care a cucerit două titluri, în 1972 și 1979. Prințul din Trivale a jucat 409 meciuri în prima divizie, reușind să înscrie 111 goluri.

În 1972, Real Madrid a vrut să-l cumpere pe Nicolae Dobrin, dar transferul a fost oprit de regimul comunist din România. A rămas marele semn de întrebare din cariera unui fotbalist genial. Acum, Dobrin a ajuns să facă înconjurul lumii, datorită celor care nu l-au uitat niciodată: suporterii. În fiecare an, pe 26 octombrie, iubitorii fotbalului argeșean se adună la mormântul „Gâscanului”. Familia fostului mare fotbalist, suporterii, staff-ul și jucătorii echipei FC Argeș, dar și grupele de juniori, vin în fiecare an în la Cimitirul Militar Sfântu Gheorghe.

Soția lui Nicolae Dobrin, Gica Dorbrin, îi întâmpină în fiecare an pe cei care vin la mormânt, pe 26 octombrie: „Am emoții așa de mari când îi văd pe toți fotbaliștii aici și pe toți reprezentanții presei, cu toate că sunt obișnuită cu dumneavoastră. Nu mă așteptam să vină și astăzi atâția oameni. Le mulțumesc din suflet jucătorilor de la FC Argeș care nu l-au uitat pe Gicu. Sunt sigură că nimeni din acest oraș nu l-a uitat!. Nici nu mi-am făcut probleme vreodată pentru că văd impactul care este zi de zi. În 11 ani, nu cred că au fost cinci zile în care să nu se vorbească de el. Sunt emoții pe care nu le poți evita pentru că eu sunt mai sensibilă. Orice gest legat de soțul meu mă emoționează și oamenii continuă să fie lângă mine”, a spus Gica Dorbin, în ziua care a marcat 11 ani de la dispariția „Prințului din Trivale”.

Chiar dacă mulți dintre juniorii clubului au prins doar ziua în care Dobrin s-a stins din viață, cu toții îl au pe „Gâscan” drept model. Liviu Diaconu, unul dintre puștii de la Școala de Fotbal Nicolae Dobrin, e convins că idolul său a fost deasupra tuturor: „Nicolae Dobrin a fost cel mai mare fotbalist român din toate timpurile. Eram foarte mic când s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Oricărui copil i-ar plăcea să ajungă la nivelul lui Nicolae Dobrin. Este visul nostru să ajungem ca el.”

Nicolae Dobrin

  • Data nașterii: 26 august 1947, Pitești
  • Data decesului: 26 octombrie 2007, Pitești
  • Post: mijlocaș ofensiv
  • Cariera de jucător: FC Argeș Pitești, CS Târgoviște, FC Botoșani
  • Divizia A: 409 meciuri / 111 goluri
  • Echipa națională: 47 meciuri / 6 goluri
  • Palmares: Două titluri (1972, 1979), a fost desemnat de trei ori cel mai bun fotbalist al României (1966, 1967, 1971)
  • Cariera de antrenor: FC Argeș Pitești, FC Botoșani, Centrul Olimpic „Viitorul”, Școala de Fotbal „Nicolae Dobrin”. În Divizia A a antrenat doar la Pitești, adunând 138 de meciuri pe banca echipei.

 

Articol scris de Octavian VASILESCU

Marius ANGHEL 06 Nov. 2018, 14:12 Special
Pe aceeași temă