Autoritățile locale din Râmnicu Vâlcea au premiat foștii fotbaliști de la Chimia, care au câștigat Cupa României în 1973, singurul trofeu pentru fotbalul vâlcean

Adrian MUJEA 14 Jul. 2023, 16:56 Special

Foștii fotbaliști de la Chimia Râmnicu Vâlcea, care au cucerit Cupa României, ediția 1972-1973, au fost premiați vineri, într-o festivitate desfășurată la Arenele Traian, în aer liber.

50 de ani de la câștigarea trofeului

Evenimentul de gală al fotbalului vâlcean a fost organizat de către Asociația Județeană de Fotbal, în parteneriat cu Consiliul Județean Vâlcea, Primăria Municipiului Rm. Vâlcea și cluburile acestora, CS Vâlcea 1924, respectiv SCM Rm. Vâlcea. Componenții  lotului Chimiei din 1973 au primit diplome, plachete și au fost recompensați financiar, la o jumătate de secol de la cucerirea singurului trofeu din fotbalul vâlcean.

Din partea FRF, la eveniment a fost prezent secretarul general Gabriel Bodescu.

”A fost o performanță istorică, o parte dintre ei au fost adversarii tatălui meu. Felicit autoritățile locale pentru acest eveniment deosebit, iar tinerii jucători trebuie să păstreze acest moment ca un reper, performanțele sunt răsplătite peste ani”, a spus Gabriel Bodescu.

Mitică Dragomir, absentul zilei

Absentul de marcă al zilei a fost Mitică Dragomir, cel care era președintele clubului în 1973, pe când avea doar 27 de ani. Atunci, pentru a face rost de bani pentru clubul care activa în Divizia B, clubul a tipărit poze cu echipa, pe care le-a vândut prin toate fabricile, combinatele și CAP-urile din județ.

Zeci de mii de fotografii au fost vândute prin partid și s-a strâns o sumă colosală pe atunci, din care s-a creat echipa care a câștigat cupa, Dragomir a reușit să facă în startul acelui sezon memorabil 10 transferuri, plătind sume importante pentru acestea, după ce a înlăturat jucători aflați la final de carieră, fapt pentru care a trebuit să dea multe explicații în birourile autorităților.

Chimia a terminat doar pe 10 în Divizia B în acel sezon, dar a cucerit Cupa României, reușind să elimine pe traseu echipe de prim eșalon, precum Steagul Roșu Brașov, CFR Cluj sau FC Argeș. În singura finală cu echipe de eșalon inferior, Chimia a învins Constructorul Galați, la rejucare, scor 3-0, după reușitele lui Iordache și Gojgaru (2).

Cu o zi înainte, tot pe Stadionul 24 August, fusese 1-1, după ce Șutru deschisese scorul pentru olteni, însă gălățenii au egalat.

Prima de câștigare a Cupei României din partea clubului a fost atunci de 5.000 de lei de jucător, aproximativ două salarii. Din echipa Chimiei, care a reușit singurul trofeu din fotbalul vâlcean, au trecut în neființă antrenorul Dumitru Anescu, Cristian Burlacu și Mihai Tifirel.

Primarul Mircia Gutău: ”Să ne cinstim valorile”

Primarul municipiului, Mircia Gutău, spune că performanța în 1973 a creat multă emulație atunci pentru fotbal la Râmnicu Vâlcea, care ulterior a avut echipă în Divizia A până în 1987.

”După această victorie senzațională, în Rm. Vâlcea a fost o emulație pentru fotbal, văd aici foarte mulți foști jucători de mare valoare. Trebuie să ne cinstim valorile, acești foști campioni sunt valorile noastre și fiecare performer de atunci va fi premiat de către Primăria Municipiului și Consiliul Județean”. Mircia Gutău a anunțat că promovarea echipei SCM Rm. Vâlcea în Liga 3 este un nou început pentru fotbalul din Zăvoi:

”Am încercat să fac tot ce este omenește pentru sport, dar în acest moment Municipiul nu are puterea financiară de a susține o echipă în Liga 1, lucrurile au evoluat mult, acum trebuie să fie neapărat o firmă privată care să se implice. Avem în Zăvoi un centru de copii și juniori, cu 6 antrenori și peste 300 de copii, iar echipa a promovat în Liga 3, este un început bun și nu ne vom opri aici”, a mai declarat edilul din Rm. Vâlcea, Mircia Gutău.

Ion Crăciunescu a ratat finala, fiind accidentat

Fostul arbitru internațional Ion Crăciunescu a jucat în toate meciurile din cupă în acel sezon, dar a ratat finala după o accidentare. Crăciunescu a făcut cadou plicul cu bani primit din partea oficialităților vâlcene celui mai talentat puști de la copiii clubului SCM Rm. Vâlcea.

”Timpul trece extraordinar de repede, amintirile frumoase rămân. Cea mai frumoasă amintire a mea ca și fotbalist a fost câștigarea cupei, nu am jucat finala că am avut ruptură de ligamente. Am fost în tribună la finală, am plâns de bucurie, dar colegii au fost formidabili, ca în tot acel sezon.

A fost o mare victorie pentru fotbalul vâlcean, cupa este cea mai frumoasă competiție, m-aș bucura ca această festivitate să fie un imbold pentru tinerii fotbaliști și toți cei care vor să revitalizeze fotbalul. Nu prea mai avem industrie, Combinatul Chimic a fost un sponsor extraordinar, sportul nu se mai face fără bani. Ai bani, mergi mai departe, nu ai bani, stai și te uiți” a spus Ion Crăciunescu.

Donose: ”A fost primul meu trofeu”

Costică Donose este cel mai sonor nume de la Chimia Rm. Vâlcea, fostul mijlocaș reușind să câștige în 1973 primul său trofeu. El a ajuns sub formă de împrumut de la Craiova la Vâlcea, pentru a efectua stagiul militar. Ulterior, Donose avea să revină în Bănie și să fie decarul Craiovei Maxima.

”Aveam 21 de ani când câștigam Cupa României cu Vâlcea, a fost primul meu trofeu, ulterior am mai câștigat cu Craiova cinci cupe și 2 campionate. Mă bucur că oficialitățile s-au gândit să organizeze acest eveniment. Mi-a plăcut mult promisiunea primarului municipiului și a președintelui Consiliului Județean, că vor face tot ce e posibil să înflorească din nou fotbalul la Rm. Vâlcea.

Acest oraș merită o echipă, măcar de Liga 2, poate la Liga 1 sunt cheltuielile foarte mari”, a afirmat Donose.

”Dubla” carierei pentru Gojgaru

Gheorghe Gojgaru, autor al unei ”duble” în finala din urmă cu 50 de ani, a fost achiziționat de Dinamo în iarna anului 1973, dar a stat în Ștefan cel Mare doar jumătate de sezon. Tot în 1973 și tot la Vâlcea, Gojgaru și-a cunoscut soția.

A fost o surpriză plăcută această festivitate. Am amintiri foarte frumoase de la aceea finală, am reușit cele mai importante goluri din carieră și tot atunci am luat și cea mai frumoasă fată din Rm. Vâlcea.

 Cred că ulterior fotbalului vâlcean i-a lipsit un conducător care să țină echipa”, și-a amintit Gojgaru.

LOT CHIMIA 1973

Jucători: Ștefan Stana, Cristian Burlacu (decedat), Constantin Pintilie, Teodor Ciobanu, Ion Petrică, Ion Haidu, Constantin Donose, Ion Ionescu, Filip Șutru, Gheorghe Gojgaru, Vasile Iordache, Ion Crăciunescu, Aurică Bumbescu, Iulian Orivitz, Horia Popescu, Mihai Tifirel (decedat), Gheorghe Lepădatu, Gheorghe Nuțescu, Mihai Ghițulescu

Antrenor: Dumitru Anescu (decedat)

Președinte: Dumitru Dragomir

Organizator de competiții: Constantin Ariciu

Traseul Chimiei până în finală:

  • 1-0 cu Steagul Roșu Brașov (A)
  • 1-0 cu CFR Cluj (A)
  • 2-1 cu FC Argeș (A)
  • 2-2, 5-4 după 11 metri cu Metalul București (B)

Cupa României ’72-’73, finala, rejucare: Chimia Rm. Vâlcea (B) – Constructorul Galați (C) 3-0

  • Stadion: 23 August București
  • Au marcat: V. Iordache II (8′), Gojgaru (54′, 86′)
  • Chimia: Stana – Gh. Burlacu, T. Ciobanu, C. Pintilie, N. Petrică – Haidu II, I. Ionescu – Şutru, Donose, Gojgaru (88′ D. Popescu), V. Iordache II (79′ Tifirel). Antrenor: Dumitru Anescu

https://liga2.prosport.ro/seria-1/liam-rowan-buss-a-ajuns-in-italia-19277224

https://liga2.prosport.ro/seria-1/retrospectiva-cifrica-a-sezonului-de-liga-2-cati-antrenori-au-avut-contracte-in-stagiunea-2022-2023-19277221

https://liga2.prosport.ro/seria-1/uta-a-trimis-cativa-jucatori-in-liga-2-19277218

https://liga2.prosport.ro/liga-3/planurile-echipei-aro-campulung-dupa-promovarea-in-liga-3-19277206

https://liga2.prosport.ro/seria-1/viitorul-pandurii-s-a-intors-din-cantonament-19277200

https://liga2.prosport.ro/liga-3/cristian-gavra-a-ajuns-in-liga-3-19277194

 

 

Adrian MUJEA 14 Jul. 2023, 16:56 Special
Pe aceeași temă