Liga Profesionistă de Fotbal și Federația Română de Fotbal au anunțat în ultimele zile, prin vocile președinților Gino Iorgulescu, respectiv Răzvan Burleanu, că vor schimbarea licențierii pentru participarea în Liga 1, pentru a nu mai permite tuturor echipelor fără condiții să poată evolua la acest nivel. Totodată, această modificare a devenit un obiectiv chiar și pentru compania care a achiziționat drepturile TV ale primei ligi pentru alți cinci ani. Eventuala promovare a cluburilor Academica Clinceni, Chindia Târgoviște sau Sportul Snagov nu este pe placul celor amintiți mai sus, fiindcă nu au infrastructură, nu reprezintă orașe de prim rang din România, deci nu au nici suporteri care să ridice numărul spectatorilor mult în scădere prezenți pe stadioane.
„Readucerea în fotbalul românesc de prim rang a marilor orașe (Arad, Timișoara, Brașov, Oradea, Ploiești, Pitești, Galați), dezvoltarea parteneriatelor între cluburi performante și primării, cu respectarea legislației economice în vigoare, încurajarea cluburilor construite solid, precum FC Viitorul, un exemplu de profesionalism și reprezentativitate pentru orașul Constanța, sprijinirea marilor brand-uri (Petrolul, Rapid, UTA, U Cluj, Politehnica Timișoara, FC Argeș, Oțelul) sunt alte obiective ale acestui parteneriat”, a scris LPF în comunicatul în care a anunțat achiziționarea drepturilor TV ale Ligii 1 pentru următorii cinci ani de către compania EAD Interactive.
În ultimul timp, tot mai multe voci din fotbalul românesc susțin că pentru creșterea nivelului primei ligi e nevoie de cluburi de tradiție, cu suporteri și cu proiecte de viitor. Ultimul care se alătură acestora este și Edward Iordănescu, actual antrenor la Gaz Metan Mediaș.
Iordănescu jr. laudă vânzarea drepturilor TV din Liga 1 în aceleași condiții financiare și spune că fotbalul românesc are nevoie, în viitorul apropiat, de echipe ca „U” Cluj, Petrolul, Rapid, FC Argeș, Farul, UTA sau Pandurii. În acest sezon al Ligii 2, din care au mai rămas doar șapte etape, pentru promovare se luptă Academica Clinceni, Chindia Târgoviște, „U” Cluj, Sportul Snagov și Petrolul Ploiești, dintre acestea, doar două încadrându-se în dorința antrenorului echipei din Mediaș, a FRF, LPF și a deținătorului drepturilor TV.
„Vânzarea drepturilor Tv pentru încă 5 ani este o realizare importantă și cei implicați trebuie felicitați, iar „televiziunile” merită respect. Asigură viața pentru majoritatea cluburilor din Liga 1. Probabil că mulți spun că, produsul nu merită în totalitate. Din anumite puncte de vedere au dreptate, competiția noastră nu este la cel mai înalt nivel, însă are potențial. Fotbalul nostru mereu a avut resurse, potențial și cu siguranță poate evolua!! Totuși, pentru viitorul apropiat, avem nevoie de „U” Cluj, Petrolul, Rapid, Fc Argeș, probabil Farul, Uta, în Liga 1!!! Să sperăm că le vom avea cât mai repede înapoi!! ps: Pandurii în topul listei!!”, e de părere Edward Iordănescu.
Cluburile din Liga 1 vor primi pe sezon suma de 28 de milioane de euro, fără TVA, pentru următoarele cinci ediții de campionat, după ce LPF a încheiat un nou contract de vânzare a drepturilor TV cu compania EAD Interactive, cea care în vara lui 2018 a achiziționat și a doua opțiune din campionatul Ligii 2. Noul contract e mai mare cu cu 500.000 de euro față de cel anterior, semnat în 2014 și care expiră în această vară.
„Afectează promovarea cluburilor mici în Liga 1, pentru că aceste cluburi nu au stadioane și condiții pentru a juca în Liga 1. Din acest punct de vedere, suntem în discuții cu FRF să facem niște schimbări, pentru că nu le mai putem acorda grațiere să joace un an în altă parte, în alte localități unde găsesc stadion omologat. Așa nu se mai poate”, spune Gino Iorgulescu, președinte LPF.
„Nu doar acest lucru ne interesează, să existe acel stadion, ci și câte locuri are, câte locuri acoperite sunt pe acel stadion, ne interesează partea de încălzire, de nocturnă, spațiile de transmisii TV. La nivel de Comitet Executiv vrem să luăm astfel de decizii pentru fiecare eșalon, decizii pe care să le putem anunța cu ceva timp înainte, astfel încât să oferim șanse egale, echitate, până la urmă, tuturor cluburilor angrenate în promovare, fie că vorbim de la Liga a 4-a la Liga a 3-a, de la Liga a 3-a la Liga a 2-a, de la Liga a 2-a la Liga 1. Da, să întărim partea de infrastructură. De ce? Fiindcă, în primul rând, ne interesează să punem în centrul atenției suporterii”, a declarat și Răzvan Burleanu, președinte FRF.
În Liga 2 echipe cu tradiție și suporteri, râvnite în Liga 1, sunt „U” Cluj, Petrolul, UTA, FC Argeș, ASU Politehnica, SSC Farul. În următorul sezon vor promova și Rapid și, cel mai probabil, CSM Reșița.
Articol scris de Marius ANGHEL
Foto: Răzvan Păsărică (Sport Pictures) / Petrolul Ploiești