Echipele care vor promova din Liga 2 renunță la ultima tranșă de bani din drepturile TV în favoarea nou-promovatelor din Liga 3. FRF vorbește de un fond de susținere financiară alimentat cu o sumă derizorie

Marius ANGHEL 01 Aug. 2018, 17:33 Stiri
Echipele care vor promova din Liga 2 renunță la ultima tranșă de bani din drepturile TV în favoarea nou-promovatelor din Liga 3.** FRF vorbește de un fond de susținere financiară alimentat cu o sumă derizorie
  • Federația Română de Fotbal readuce în prim-plan proiectul prin care dorea ca o parte din banii obținuți de Liga Profesionistă de Fotbal din drepturile TV ale Ligii 1 să fie direcționați către cluburile din eșaloanele inferioare. Acum, însă, forul condus de Răzvan Burleanu dă exemplu, parțial, că se poate cu banii din competiția pe care o organizează, Liga 2.

 

În ședința din 21 aprilie 2017 a Comitetului Executiv al FRF se propunea ca membrii săi să fie mandatați pentru negocierea cu LPF a modalității de implementare și aplicare a principiului solidarității financiare la toate nivelurile, precum și al solidarității dintre fotbalul profesionist și amator. LPF a refuzat însă ca echipele din Liga 1 să dea un procent din drepturile TV către cluburile din Liga 2 și Liga 3. FRF se gândea la un procent de 5%.

Acum, FRF vrea să dea un exemplu LPF-ului și transmite că echipele din Liga 2 au acceptat în unanimitate ca din puținul pe care îl câștigă din drepturile TV să îl cedeze către unele cluburi din Liga 3. Ambele competiții sunt patronate de forul condus de Răzvan Burleanu.

Însă, principiul solidarității despre care vorbește acum FRF nu are nicio legătură cu cel pe care îl propunea anul trecut LPF-ului. În cazul Ligii 1, era vorba de o sumă reprezentând 5% din drepturile TV ce va fi direcționată către toate cluburile din Liga 2, 3 și juniori. În cazul Ligii 2, doar echipele care vor promova în prima ligă vor renunța la ultima tranșă de bani pe care o vor primi din vânzarea drepturilor TV (5.000 de euro per echipă), sumă care va ajunge în conturile celor cinci nou-promovate din Liga 3. Despre acest plan al FRF, Liga2.ro a scris în exclusivitate atunci când a anunțat suma obținută de pe urma vânzării drepturilor TV ale eșalonului secund.

FRF nu a decis nici până în acest moment câte echipe vor promova din noul sezon al Ligii 2, care va începe peste trei zile. Comitetul Executiv de mâine, 2 august, ar putea decide dacă din eșalonul secund vor accede direct în Liga 1 două cluburi, iar alta va merge la baraj sau direct patru și una să meargă la baraj.

În situația în care vor promova direct doar două echipe, iar de la baraj clubul din Liga 2 nu va avea succes, așa cum a fost cazul și în precedentele trei încercări, atunci se va obține 10.000 de euro de la cele două cluburi pentru cele cinci nou-promovate din Liga 3. Cele două nou-promovare din Liga 2 își vor permite să renunțe fiecare la 5.000 de euro, fiindcă odată cu accederea în Liga 1 vor pune mâna pe câte 1 milion de euro.

„Pachetul financiar care să le faciliteze adaptarea la cerințele Ligii 2”, așa cum îl numește FRF, ar însemna, în această situație amintită mai sus, câte 2.000 de euro de club venit din Liga 3. Suma e derizorie și reprezintă organizarea unui singur joc pe teren propriu.

În situația în care patru cluburi ar putea promova din Liga 2, atunci ar rezulta 20.000 de euro pentru cele cinci nou-promovate din Liga 3. Înseamnă 4.000 de euro de club.

Iată comunicatul FRF:

„Cluburile participante în Liga 2 Casa Pariurilor ediția 2018/2019 au acceptat în unanimitate propunerea administrației FRF de a sprijini financiar cluburile care vor promova din Liga 3 la finalul sezonului.

Adunarea Generală FRF din 2017 a aprobat prin vot reforma propusă de administrația FRF prin care se instituia principiul solidarității în fotbalul românesc. Acest principiu, aplicat deja de Parlamentul European, Comisia Europeană, UEFA și țările europene cu fotbal de mare performanță, devine începând din acest sezon o realitate și în fotbalul românesc.

Primul pas îl constituie decizia cluburilor din Liga 2 prin care cluburile care vor promova la finalul sezonului 2018/2019 în Liga 1 vor ceda sumele aferente ultimei tranșe din drepturile tv pentru sezonul 2018/2019 într-un fond de susținere financiară a cluburilor care vor promova la finele acestui sezon din Liga 3.

Acestea din urmă vor beneficia, astfel, de un pachet financiar care să le faciliteze adaptarea la cerințele Ligii 2 și să le confere un plus de siguranță financiară pentru sezonul următor.

Argumentele pentru implementarea principiului solidarității financiare în fotbalul românesc, cele care au fundamentat inițiativa administrației FRF votată de Adunarea Generală, sunt AICI.

500.000 de euro este suma pe care FRF a obținut-o în acest an pentru drepturile TV din Liga 2, cu 120.000 de euro mai mult față de sezonul recent încheiat. Banii vor fi împărțiți în mod egal către cele 20 de cluburi în trei tranșe. Astfel, un club de eșalon secund va ajunge să încaseze doar 25.000 de euro din drepturile TV, o sumă minusculă față de cât încasează o echipă din Liga 1, o nou-promovată ajungând să ia aproape 1 milion de euro.

Articol scris de Marius ANGHEL

Marius ANGHEL 01 Aug. 2018, 17:33 Stiri
Pe aceeași temă