Încă un succes strălucit al administrației Burleanu! Abil, șeful FRF a reușit să vândă drepturile TV ale Ligii 2 cu o sumă de 55 de ori mai mică decât cea a Ligii 1

Marius ANGHEL 22 Aug. 2018, 14:32 Liga 2

Cu o sumă de 500.000 de euro primită pentru drepturile TV ale sezonului 2018-2019 din Liga 2, competentul președinte al FRF, Răzvan Burleanu, a reușit, foarte probabil, să stabilească încă un record mondial greu de depășit: să ia de 55 de ori mai puțini bani decât încasează cluburile din Liga 1.

Specialist incontestabil în marketing, redutabil negociator și ferm apărător al celor mici și mulți, Răzvan Burleanu a reușit să semneze avantajosul contract (cele 20 de cluburi din Liga 2 vor primi anul acesta, fiecare, colosala sumă de 25.000 de euro din drepturile TV) tocmai ca parte a promisiunilor din campania electorală. Oamenii l-au votat masiv pe 18 aprilie, 67% dintre alegători, iar acum președintele se ține de cuvânt, aducând capital către cluburi.

Burleanu a închis astfel, o dată în plus, gura defetiștilor și detractorilor. Clica lui Mircea Sandu, indivizi năimiți de acesta să sape la edificiul solid construit de Burleanu, bombăneau că, fiind poate cel mai interesant campionat al Ligii 2 din ultimii 20 de ani, cu orașe precum București, Timișoara, Constanța, Ploiești, Cluj, Bacău, Arad, Târgoviște, Pitești, Petroșani, Brăila și Târgu-Jiu și nume istorice precum Petrolul, Poli Timișoara, UTA, Ripensia, Dacia Unirea, Chindia, FC Argeș, Farul și U Cluj, competiția ar fi meritat milioane de euro. Aceiași indivizi rău-voitori au făcut legătura între dispariția bruscă a oricăror critici la adresa administrației FRF, la unele posturi TV, și – printre altele – contractul pentru drepturile de televizare a meciurilor din Liga 2. Fără îndoială, toate sunt speculații și n-au nicio bază reală.

Chiar Gică Hagi, care refuză să-și vadă de treaba lui la Viitorul, a spus că e inadmisibil să existe o diferență atât de mare între contractul pentru drepturile TV din Liga 1, 27,5 milioane de euro pe an, și cel similar pentru Liga 2, de 0,5 milioane. Iar Liga 2, atât prin prisma competiției și a interesului, cât și a situațiilor similare din Occident, ar fi meritat, ca sumă reală, măcar 5 milioane de euro, pretinde Hagi. Adică un raport de 1 la 5.

Vorbe aruncate în vânt, care nu-l pot atinge și abate de la „task”-ul său pe competentul șef al FRF. Mulțumit de înțelegerea la care a ajuns cu televiziunile, acesta a reușit chiar, grație abilităților de negociator, să le determine să semneze contractul pe trei sezoane:

– 500.000 de euro pentru 2018-2019,

– 550.000 de euro pentru 2019-2020,

– 650.000 de euro pentru 2020-2021.

Suma este, după cum se vede, clar crescătoare, Burleanu va aduce în fiecare an mai mulți bani la bugetul cluburilor de Liga 2. Nu încape discuție că responsabilii din televiziuni își rod acum unghiile de ciudă că au fost trași pe sfoară și, în același timp, se înclină în fața profesionalismului și a măiestriei de negociator a locatarului numărul 1 de la FRF.

Sursele ProSport, conducători de cluburi din Liga 2, spun că toată lumea e foarte mulțumită. Unii reușesc, cu banii primiți pentru drepturile TV din acest sezon, să acopere chiar cheltuielile pe 3 săptămâni!

Mai puțin abili, occidentalii nu ating astfel de performanțe. În Franța, anul trecut, suma primită de Ligue 1 a fost de 580 de milioane de euro, iar cea primită de Ligue 2 de 168,5 milioane (de 3,4 ori mai mică). În Germania, anul acesta, 1.Bundesliga împarte 1,159 miliarde euro, iar 2.Bundesliga – 207 milioane (de 5,6 ori mai mică).

Se vede cu ochiul liber că francezii abia reușesc, din suma totală (748,5 milioane), să facă o împărțeală de aproximativ 80% pentru prima ligă și 20% pentru liga 2. Nemții nu pot, nici ei, să se măsoare cu incredibilul Burleanu, ei având un raport 85% prima ligă și cam 15% a doua ligă (suma totală fiind de 1,366 miliarde euro).

În România, Liga 2 primește 1,8% din suma cumulată a drepturilor TV pentru primele două eșaloane, restul de 98,2% revenind Ligii 1 (0,5 milioane din totalul de 28 de milioane).

Se pregătește o nouă modificare de regulament: cluburile de drept public să poată juca în Liga 1

Acesta nu este decât încă una din nenumăratele dovezi că „oamenii de fotbal” au ales, pe 18 aprilie, nu doar cu portofelul și inima, dar și cu mintea. Administrația Burleanu reușește deja să cheltuie, cu o discreție remarcabilă, circa 10 milioane de euro anual din ajutoarele și subvențiile venite de la FIFA și UEFA. Rezultatele, după 4 ani și jumătate, n-au întârziat să se vadă. Numărul fotbaliștilor, ne anunță FRF, a sporit în România cu 270%. Echipele naționale „crescute” cu dragoste părintească de Burleanu, într-un mediu sănătos și competitiv, ratează calificările într-un fel mult mai puțin spectaculos decât o făceau pe vremea odiosului Mircea Sandu.

În plus, după cum toată lumea știe deja, șeful FRF a reușit chiar ceea ce nici măcar înaintașii săi n-au reușit: să modifice legislația temporar, pentru doar 10 zile, în plin sezon, astfel încât o echipă păstorită de liderul PSD să promoveze în Liga 3. Tot Burleanu a modificat ROAF, prin Comitet de Urgență, pentru ca echipele private să poată fi substituite de cluburile nou-înființate de primării.

Sursele ProSport spun că astăzi, la întâlnirea cu șefii cluburilor de Liga 2, o altă promisiune se va face: o nouă modificare de regulament, pentru ca și formațiile care țin direct de primării să aibă dreptul de a promova în Liga 1.

Informațiile ProSport spun că această nouă modificare este cerută de mai mulți baroni politici, iar Burleanu este nerăbdător să le facă pe plac. Dedicația principală ar fi, afirmă sursele noastre, pentru FC Argeș. 

Vom avea, astfel, în anii următori, fotbal-spectacol după modelul FC Voluntari și Concordia Chiajna, echipe finanțate cu milioane de euro din bugetul public pentru a nu promova niciodată niciun fotbalist și a se bate, în fiecare sezon, la retrogradare.

Articol scris de Matei UDREA

Marius ANGHEL 22 Aug. 2018, 14:32 Liga 2
Pe aceeași temă