Meciul de Liga 2 dintre Universitatea Cluj și ASU Politehnica Timișoara (scor 2-0), desfășurat luni după-amiază, de la ora 17:30, pe Cluj Arena, a strâns în tribune aproximativ 4.700 de spectatori, o cifră invidiată de multe echipe, inclusiv din Liga 1, însă numărul suporterilor prezenți pe stadion ar fi putut fi și mai mare. Galeriile celor două cluburi, considerate printre cele mai tari din cele existente în țară, au fost dezamăgite, din nou, de ziua și ora la care au fost puse să joace echipele lor favorite și au decis să protesteze și să aibă mesaje dure față de una dintre cele trei televiziuni care dețin drepturile de transmitere a meciurilor din liga secundă. Chiar dacă Digi Sport, Telekom Sport și Look Sport transmit concomitent partidele din Liga 2, fanii au avut cuvinte triviale doar pentru Digi, considerată principala vinovată pentru modul în care programează jocurile.
Partida de la Cluj Napoca a început cu 15 minute de liniște din partea celor două galerii, în semn de protest pentru programarea unui astfel de meci lunea, la o oră la care oamenii încă sunt la serviciu. Apoi, cele două tifoserii au pătruns în sectoarele din stadion rezervate lor și au dat start protestelor. Pe lângă injuriile adresate celor de la DigiSport, aplaudate de tot stadionul, au urmat apoi afișarea unor mesaje dure.
Peluza Sud Timișoara a fost complet revoltată de această programare și a afișat bannere cu injurii. „Meciuri de tradiție jucate pe stadioane goale / Echipele comunale fac rating mai mare? / În fiecare etapă faceți programări aiurea / Toți de la Digi să ne sugeți p**a”, a fost primul mesaj arătat de fanii alb-violeți, ca, apoi, aproape fiecare membru din galerie să ridice deasupra capului o pânză cu același mesaj: „M**e Digi”.
„Digi și Mitică, complici la spălare de bani / Aceleași maniere, zero respect pentru fani”, a fost un alt banner afișat de galeria echipei ASU Politehnica.
Inclusiv jucătorii echipei timișorene au sprijinit acest protest, pătrunzând pe teren, înainte de fruierul de start, îmbrăcați cu tricouri cu mesajul „Fotbal pentru suporteri!”.
De partea cealaltă, Peluza Șepcile Roșii a susținut prin scandări și aplauze tot ce transmitea Peluza Sud Timișoara. La rândul ei a afișat un banner, însă acesta conținea un mesaj de încurajare pentru un membru al galeriei, Radu Țenter, fiul fostului antrenor al naționalei de baschet Marcel Țenter, care a suferit un grav accident auto. „Mai avem de vopsit, de cântat, de plecat în deplasare / Curaj, Radu! Luptă și fii tare!”, a fost mesajul suporterilor, însă și jucătorii Universității au avut un banner pregătit, cu care au pătruns pe teren înainte de startul meciului: „Radu, fii tare!”
Revenind la „războiul” suporterilor cu postul TV Digi, acesta nu este primul din acest sezon, atât purtat de ei, cât și de galeriile altor mari echipe din Liga 2. De exemplu, în tur, suporterii Petrolului și ai FC Argeș s-au unit și au emis un comunicat de presă în care au anunțat că protestează împotriva programării meciurilor de fotbal în funcție de interesele televiziunilor. Atunci, meciul dintre FC Argeș și Petrolul a fost programat într-o zi de joi, la ora 17:00.
Suporterii cluburilor de tradiție din Liga 2 nu sunt deranjați numai de programarea anapoda a meciurilor, ci și de faptul că deținătorii drepturilor tv preferă să televizeze echipe comunale, ca Sportul Snagov, Academica Clinceni sau CS Balotești, în schimbul unora ca ASU Politehnica Timișoara sau UTA. De exemplu, în etapa a 24-a, programată în weekendul următor, meciul dintre CS Balotești și SSC Farul, echipa aflate pe locurile 17, respectiv 18, a fost preferat în schimbul unui derby ca UTA – ACS Poli.
Răspunsul televiziunii: microfoane de fond tăiate
Răspunsul celor de la Digi Sport s-a „auzit” pe durata transmiterii meciului. Galeria Politehnicii a fost cenzurată, fiindcă suporterii nu s-au auzit aproape deloc la televizor, ca și cum n-ar fi existat pe stadion, nici măcar atunci când și-au încurajat favoriții, deoarece microfoanele de fond au fost tăiate. La fel s-a întâmplat și cu cea a Universității Cluj, când a scandat împotriva postului TV. În plus, cei doi comentatori ai meciului nu au scos niciun cuvânt despre acest protest, imagini cu bannerele nu au apărut, și nici nu au explicat de ce galeriile au intrat abia din minutul 15 pe stadion.
Însă această practică nu este străină de deținătorul drepturilor TV din Liga 2. În special pe finalul primei părți a sezonului, în meciurile în care Petrolul juca și era televizată, galeria „lupilor galbeni” era ca și inexistentă la stadion. Microfoanele de fond ale partidei au fost tăiate special pentru ca suporterii să nu se audă în transmisiuni.
„De unde până unde atâta tam-tam”, explică Peluza Sud Timișoara
Peluza Sud Timișoara a explicat, în detaliu, pe pagina sa de Facebook, protestul de la meciul cu Universitatea Cluj.
Iată ce au scris în comunicat:
„Dar oare de unde până unde atâta tam-tam pentru (unora li se poate părea) nimic?
â–º pentru că singurele meciuri care generează interes și nasc pasiuni sunt aruncate în derizoriu prin programări în zile și la ore complet inoportune de către „deținătorii” drepturilor media ale Ligii a II-a – exemple nenumărate doar în acest sezon, la partidele care implică formații de tradiție, cu spectatori (Politehnica Timișoara, FC Universitatea Cluj, FC Arges, FC Petrolul Ploiesti, UTA Arad, FC Farul Constanța)
â–º pentru că oamenilor li se schimbă programul în funcție de punctele de rating – care puncte de rating într-o luni, la ora 17:30? Atunci când lumea este la lucru și nici măcar argumentul unei audiențe mai ridicate nu stă în picioare …
â–º pentru că nu poți ști cu măcar o lună înainte când va juca echipa ta favorită, deoarece trebuie să aștepți până reprezentanții „deținătorilor” drepturilor media stabilesc țintarul unei competiții aflate sub tutela FRF – cu ce drept ești un suporter într-o altă țară care vrea să își cumpere un bilet de avion pentru a-și vedea băieții la lucru?
â–º pentru că suma pe care „deținătorii” drepturilor media ale competiției o plătesc cluburilor participante nu acoperă nici măcar cheltuielile de organizare a partidelor de pe teren propriu dintr-un tur de campionat
â–º pentru că începând din acest sezon FRF-ul nu mai permite refuzarea televizărilor, chiar și prin renunțarea la drepturile financiare cuvenite, sancțiunea putând merge până la dezafiliere
â–º pentru că putem alege dintre DigiSport 1, 2, 3 sau 4, dar asta doar pentru alege între a-l vedea pe Ilie Dumitrescu explicând tranziția pozitivă într-o reluare de acum 3 luni sau a vedea un Pandurii vs. Gaz Metan din sezonul 2016/2017, ambele în HD; asta în timp ce meciuri precum FC Argeș v. Petrolul sau U Cluj v. Politehnica sunt programate joi sau luni
â–º pentru că la toate meciurile de Liga a II-a tronează pe marginea terenurilor bannere pe care scrie „Marea performanță începe aici!” … însă cum ar putea ea să înceapă, sau să continue, dacă suma pe care e vândută competiția e de 55 ori mai mică decât suma primită de cluburile de Liga I ?! – https://www.prosport.ro/…/succes-stralucit-administratiei-b…
â–º pentru că în încrengăturile fotbalistice ale grupului care „deține” drepturile TV spălarea de bani e la ordinea zilei – https://www.zf.ro/…/rcs-rds-filiala-a-digi-amendata-de-proc…
â–º pentru că în alte țări în care se învârt infinit mai mulți bani în fotbal respectul pentru suporteri primează în fața intereselor diferitor grupuri – https://www.gsp.ro/…/schimbare-gigantica-pe-piata-media-anu…
â–º pentru că ipocrizia voastră ne dezgustă atunci când vedem spoturi de promovare a partidelor folosind imagini cu suporterii pe care îi îndepărtați de stadioane prin tot ce faceți
Pentru toate acestea, și multe altele, nu putem spune altceva decât: M**e Digi”
FRF, alături de televiziuni! Forul condus de Burleanu le-a „băgat pumnul în gură„ cluburilor cu o nouă regulă
Deținătorii drepturi de televizare a meciurilor din Liga 2, în speță Digi Sport, Telekom Sport și Look Sport, sunt stăpâni pe acest campionat. Au primit putere supremă de la organizatoarea competiției, Federația Română de Fotbal. Orice echipă, fără să fie consultată, se împotrivește să joace în ziua și ora la care vor ei, va fi sancționată și poate ajunge inclusiv până la excluderea din campionat.
La începutul acestui sezon, FRF introducea în regulament un punct prin care le „băga pumnul în gură” cluburilor din Liga 2 și le făcea un mare favor televiziunilor.
În ședința de pe 4 iunie a Comitetului Executiv al Federației Române de Fotbal, membrii acestuia au aprobat cu unanimitate de voturi completarea articolului 83 din Regulamentul Disciplinar al FRF cu un nou aliniat, 15.1. În acesta se specifică sancțiuni dure pentru cluburile care refuză să permită transmisiunea meciurilor de pe teren propriu. Noua regulă a fost publicată pe site-ul FRF, în articolul în care s-au anunțat deciziile CEx din 4 iunie, mult mai târziu decât celelalte subiecte mai puțin importante de pe ordinea de zi avute la ședința respectivă.
Astfel, un club căruia nu-i convine data sau ora la care i-a fost programat meciul de pe teren propriu, după bunul plac al televiziunii care alege să transmită acel joc, nu poate refuza transmisia. Dacă face acest lucru, atunci se alege cu pierderea meciului la „masa verde”, i se scad alte șase puncte din cele acumulate până atunci și va suferi și o penalitate financiară. Poate ajunge inclusiv la excludere, la a doua abatere.
Iată decizia adoptată în CEx: „15.1 Refuzul transmisiei televizate a jocului în conformitate cu dispozițiile ROAF coroborate cu prevederile contractelor încheiate între FRF și partenerii media ai acesteia se sancționează cu pierderea jocului prin forfait, scăderea a 6 puncte și penalitate financiară conform prevederilor art. 83 alin. 15 de mai sus.”
Acum două sezoane, Juventus București, actuala Daco-Getica, nu a permis televiziunii care deținea drepturile tv să transmită vreun meci de pe teren propriu, nefiind de acord cu banii obținuți de FRF și modul de împărțire al lor.
La începutul sezonul trecut, UTA a refuzat, la rândul ei, să i se transmită jocuri de acasă, fiind nemulțumită de banii puțini primiți de la FRF după vânzarea drepturilor din campionatul precedent. Arădenii au ajuns apoi la o înțelegere cu federația, însă, chiar și așa, de la Șiria s-a televizat foarte rar.
ASU Politehnica Timișoara a fost un alt club care a refuzat în mai multe rânduri să se transmită jocuri de pe propriul stadion, fie pentru că nu voia să organizare partida pe „Dan Plătinișanu” sau nu-i convenea ora sau ziua de televizare.
Noua regulă poate fi considerată un „pumn în gură” dat cluburilor care nu se înclină în fața programărilor făcute după bunul plac de către FRF și televiziunea care va cumpăra drepturile de transmisie din Liga 2.
Articol scris de Marius ANGHEL
Foto: Universitatea Cluj și Peluza Sud Timișoara