Ilyeș crește în Harghita doi fotbaliști unguri. Unul dintre ei e considerat cel mai bun fundaș dreapta din România

Marius ANGHEL 08 Oct. 2014, 13:34 Special
Ilyeș crește în Harghita doi fotbaliști unguri.** Unul dintre ei e considerat cel mai bun fundaș dreapta din România

Aproape de fiecare dată când România joacă împotriva Ungariei, fanii își aduc aminte de Robert Ilyeș, fotbalist de origine maghiară, născut în Miercurea Ciuc și care mergea la clasicele finale de hochei Steaua – HSC Csikszereda (ultima, campioană 4 ani la rând între 2007-2010) să-i încurajeze pe „ciucani”. Nu vrea să discute despre partida naționalelor de fotbal, de sâmbătă, de pe Arena Națională. „Ultima oară când am vorbit despre meciul dintre aceste două echipe, vorbele mele au fost înțelese greșit de mass-media”, spune el din capul locului, în ciuda insistențelor.

În februarie, Robert Ilyeș va împlini 41 de ani. A jucat ultimul meci în Liga 1 pe 21 mai 2012 când avea 38 de ani și 3 luni, iar de atunci n-a mai existat un alt fotbalist care să-l depășească din acest punct de vedere. În prezent e antrenor-jucător la FC Miercurea Ciuc sau FK Csikszereda, denumirea în limba maghiară.


INFO Robert Ilyeș a evoluat pentru Foresta Fălticeni, Astra, Rapid București, Khazar Lankaran, FC Brașov și FCM Târgu Mureș. A jucat 481 meciuri în Liga 1 și a înscris 100 de goluri


Mobilitatea i-a fost antrenată și de Viorel Hizo

„Joc meci de meci și acum, e drept, în Liga a III-a. Nu mă simt încă bătrân. Am o echipă formată din 19 tineri sub 21 de ani. La alergări sunt tot primul pentru că dacă nu arăt eu că se poate la 40 de ani, cei tineri nu cred. Ei spun că aleargă deja tare, dar le zic că încă nu e tare! Adolescenții în ziua de azi nu pot să-și atingă cu degetele de la mâini vârful ghetelor! Păi, dacă nu poți face asta, atunci pe teren ești ca o scândură”, e de părere Ilyeș.

Mobilitatea e un factor esențial în fotbal. Își amintește că Viorel Hizo punea accent pe acest tip de exerciții: „La antrenamente pun în practică tot ceea ce am învățat de la tehnicienii cu care am lucrat. Am furat meserie de la Răzvan Lucescu, de la Rednic, Vio Moldovan, răposatul Costică Ștefănescu și nu în ultimul rând, Viorel Hizo (n.r. – a râs când a fost întrebat dacă de la el a furat și pregătirea fizică).


Adrian Majzik și Roland Gal sunt cei doi jucători unguri care evoluează pentru echipa lui Ilyeș


La meciul România-Ungaria merg pe 2 solist. Față de români, noi avem mai mulți jucători care pot face diferența

Adrian Majzik, fundaș dreapta FC Miercurea Ciuc


Majzik: „Dintre fotbaliștii români, îmi place de Sănmărtean”

În echipa lui, Ilyeș are în componență jucători români de origine maghiară, dar și doi fotbaliști unguri. „Sunt doi tineri de 19 ani pe care i-am luat sub formă de împrumut de la Academia Ferenc Pușkaș. Se numesc Adrian Majzik și Roland Gal. Primul e fundaș dreapta, al doilea mijlocaș. Avem un parteneriat cu academia lor, ei au prima opțiune, să ia vreun jucător de la noi dacă e bun. Nu am la echipă numai fotbaliști de origine maghiară sau de naționalitate ungară. Portarii sunt amândoi români”, a detaliat mijlocașul în vârstă de 41 de ani.

ProSport a stat de vorbă și cu Adrian Majzik. Ilyeș susține că ar face față fără probleme în Liga 1 și că un fundaș dreapta care să centreze așa cum o face el, nu prea poți să identifici în campionatul nostru. „Îmi place în România, aici la echipă, unde am fost primit bine. Mă simt ca acasă. Jucătorul maghiar care îmi place cel mai mult e Zoltan Gera (n.r. – în prezent la Ferencvaros, dar care a jucat în Anglia la Fulham și WBA). Dintre români, Sănmărtean de la Steaua îmi place, îmi place cum driblează”, a spus Majzik, tânărul împrumutat de la Academia Ferenc Pușkaș.

FC Miercurea Ciuc ocupă locul doi în clasamentul din Liga 3, seria I. Patru victorii, un egal și o înfrângere și e la două puncte de liderul Știința Miroslava. „Am preluat echipa anul trecut când era în liga a patra și am promovat-o după ce am câștigat barajul cu ASF Zărnești. Suntem pe locul doi, dar nu cred că avem forța necesară să ajungem la anul în Liga 2. Echipa e prea tânără. Joc cu cinci jucători în primul 11 care au sub 21 de ani, mai fac o schimbare și joc cu șase tineri. Trebuie să creștem. Dar dacă vom ajunge să ne batem pentru promovare, nu ne vom da la o parte”, a încheiat Ilyeș.


Ilyeș a fost un fotbalist excepțional. Și un caracter pe măsură. Era un fotbalist care nu te trăda niciodată

Viorel Hizo, fost antrenor în Liga 1


INFO Rapidistul Daniel Pancu (născut pe 17.08.1977) și brașoveanul Mugurel Buga (născut pe 16.12.1977) sunt în momentul de față cei mai vârstnici fotbaliști din Liga 1A

Articol scris de Florin MARIAN

Marius ANGHEL 08 Oct. 2014, 13:34 Special
Pe aceeași temă