H de la Honduras… nu de la Hunedoara

Sami Tamaș 24 Feb. 2012, 17:09 Special

În sezonul 1981-1982 la finalul căruia au obținut cea mai bună performanță din istoria de peste 90 de ani a clubului – locul 3 în Divizia A și implicit calificarea în Cupa UEFA – jucătorii Corvinului Hunedoara au evoluat într-un echipament de joc special adus de peste mări și țări în posesia căruia au intrat într-un mod inedit.

H-ul de legătură

Exact, Republica Honduras țara din America Centrală cu 8 milioane de locuitori. Ce legătură fotbalistică a existat între Hunedoara și Honduras la începutul anilor 1980 ne-a povestit pentru chiar antrenorul Corvinului din acea perioadă și viitorul selecționer al României, Mircea Lucescu.

Proaspăt instalat la cârma echipei naționale de fotbal al României la doar 36 de ani „Il Luce” a convocat un lot format doar din jucători de la echipele din provincie cu care a zburat peste ocean pentru a participa la un turneu amical de patru jocuri în America Centrală și de Sud. „Am selecționat doar jucători de la echipele din afara Bucureștiului. Pe Duckadam de la UTA Arad și Boloni de la Târgu Mureș, dar și foarte mulți dintre foștii mei colegi și elevi de la Corvinul: Klein, Andone, Rednic și Petcu. Eram în căutare de sânge proaspăt pentru Națională”, își amintește Lucescu (foto mic) despre turneul de la începutul anului 1982.

Ideea lui Lucescu

În America de Sud, România a întâlnit selecționatele Venezuelei, El Salvadorului și Hondurasului, de două ori. „Toate erau echipe puternice. Dovadă, Venezuela și Honduras erau calificate la turneul final al Campionatului Mondial care urma să aibă loc în vara acelui an în Spania. Am avut o comportare onorabilă în fața lor”, ne asigură „Il Luce”, dar și rezultatele obținute de tricolori.

 

Tehnicianul nu a uitat nici faza cu renumitele tricouri ale Hondurasului ajunse ulterior la Hunedoara. „Conform tradiției la finalul celui de-al doilea joc cu Hondurasul jucătorii au făcut schimb de tricouri între ei. Ai noștrii le-au cedat pe cele tricolore, în roșu, galben și albastru în locul cărora au primit unele în dungi alb și azur. Cum în echipa României erau mulți jucători de la Corvinul, iar tricourile erau inscripționate cu litera H le-am sugerat celorlalți să le cedeze celor de la Hunedoara pentru a le folosi în campionat. Cu toții au fost de acord iar Klein și Ando le-au strâns și dus la Hunedoara. Nu erau dintr-un material extraordinar însă ca și calitate erau cu mult peste ce aveam noi în țară”, povestește Mircea Lucescu completat de fostul președinte al Corvinului, Gelu Simoc.

„Tricourile erau în nuanțe apropiate de culorile clubului iar litera H imprimate pe ele le dădeau o notă în plus de autenticitate. Rândul acela de echipament, capitol la care eram cam deficitari atunci, ne-a prins foarte bine. Băieții au tras de ele până li s-au rărit țesătura sau s-au rupt”.

„Cât timp am antrenat la Hunedoara m-am ocupat de toate. De procurarea echipamentului și a teneșilor. Aduceam mingi din străinătate pe care le cumpăram din diurna mea. Eram niște amărâți care iubeam fotbalul necondiționat”

Mircea Lucescu, fost antrenor al Corvinului Hunedoara

5 ani
a fost Mircea Lucescu jucător-antrenor la Corvinul Hunedoara, între 1977 și 1981

Articol scris de Sami Tamaș
Foto: Aurel Herlea

Sami Tamaș 24 Feb. 2012, 17:09 Special
Pe aceeași temă