FRF obligă cluburile din Liga 2 să aibă antrenor cu licență PRO în noul sezon. În hotărârea CEx invocată, cât și în regulamente nu se specifică nimic de această schimbare

Adrian MUJEA, Marius ANGHEL 18 Jun. 2016, 13:29 Special

Cluburile de Liga a II-a au primit din partea Federației Române de Fotbal, în urmă cu câteva zile, un fax în care sunt înștiințate că, în urma hotărării Comitetului Executiv din data de 10 noiembrie 2014 – punctul 10 din sezonul competițional 2016-2017 sunt obligate să aibă un „antrenor principal deținător de licență UEFA PRO”.

Interesant este faptul că în cadrul ședinței Comitetului Executiv din data de 10 noiembrie, legat de această prevedere nu figurează nimic explicit. Iată ce scrie la punctul 10, cel specificat în adresa către cluburile din Liga 2: „- Ia act de informarea făcută de membrii CCA cu privire la chestiunile învederate de către membrii Comitetului Executiv. Stabilește ca până la următoarea ședință a Comitetului Executiv să fie prezentate criteriile de promovare a arbitrilor pe lista FIFA și criteriile de sancționare a arbitrilor în funcție de nota obținută de la observator”.

De altfel, nici în „Regulamentul de Organizare a Activității Fotbalistice” (ROAF) sau în „Statutul Antrenorului” nu este menționată o astfel de schimbare, tehnicienii de la nivelul eșalonului secund având obligativitatea de a deține licența UEFA A.

Iată ce scrie la Articolul 20, punctul 2, litera b din cadrul „Statutului Antrenorului”: „b) pentru echipele din Liga a 2-a: – antrenorul principal trebuie să dețină licență UEFA A; – antrenorul secund trebuie să dețină licență UEFA B și este înscris sau urmează cursurile în vederea obținerii licenței UEFA A; – antrenorul specializat pentru pregătirea portarilor trebuie să dețină licență UEFA B și diplomă care să ateste specializarea ca antrenori pentru pregătirea portarilor;”.

În cadrul acestui regulament, doar antrenorii principali ai echipelor din Liga 1 sunt obligați să dețină licență UEFA PRO, în timp ce aceia din Liga a 3-a au obligativitatea să aibă pe bancă antrenor principal cu licență UEFA B și este înscris sau urmează cursurile în vederea obținerii licenței UEFA A.

Astfel, faxul remis de Școala Federală de Antrenori este halucinant.

Șanse inegale pentru tehnicieni

Școala Federală de Antrenori a dat startul unui curs pentru obținerea licenței UEFA PRO pe data de 24 februarie 2014, înscrierile făcându-se până la 31 decembrie 2013. Hotărârea care iscă acum scandal a apărut după ce cursurile au fost demarate, practic antrenorii cu licență A nefiind informați că nu vor mai avea posibilitatea să antreneze în eșalonul secund.

În aceste condiții, Școala Federală de Antrenori trebuia să dea posibilitatea tehnicienilor care până acum au antrenat în Liga a II-a cu Licență UEFA A să o obțină pe cea PRO. Altfel, totul este în contradicție! Conform legilor Uniunii Europene, orice schimbare în acest sens trebuie făcută după ce în prealabil le-ai dat șansa antrenorilor să se pună în regulă, organizând, nu unul, ci mai multe cursuri, înainte de a o pune în aplicare. Acest lucru ar putea fi eventual aplicat, doar antrenorilor care obțin licența A de acum încolo. Ce se întâmplă cu ceilalți, care atunci când au obținut licența A, aceasta le dădea dreptul de a fi antrenor principal în Liga a II-a, pat tipărit clar pe diplome? E greu să le iei acest drept.

Se va da dispensă în anumite cazuri

Există discuții, ca în prima ședință de Comitet Executiv al FRF, antrenorilor care au promovat în Liga a II-a și cei care au contracte în derulare să li se acorde dispensă. Este însă discriminator. Ce se întâmplă dacă la o echipă care a reușit promovarea, au antrenat, în sezonul respectiv, doi sau trei antrenori, care și-au adus contribuția poate mai mult decât ultimul? FRF va avea, dacă va menține această decizie, care defavorizează cluburile nevoite să crească iarăși cheltuielile, mari probleme juridice. După ultimele evenimente, care au avut în prim-plan FRF, forul care conduce fotbalul se poate trezi cu un val de chemări în instanță, acuzat de interzicerea dreptului la muncă și de favorizare.

În fond, valoarea și piața ar trebui să decidă, și nu influența unor decizii discriminatorii. Federația oare înțelege realitatea cu care se confruntă fotbalul românesc, din ligile inferioare, care este aproape de colaps!? Rămâne întrebarea care macină. Cluburile ar trebui să aibă dreptul de a decide dacă vor pe bancă un antrenor cu licență PRO sau A.

Deciziile luate în CEx la data de 10 noiembrie 2014 și 23 aprilie 2015 vizează cardurile de identitate profesională

Înaintea începerii sezonului 2015-2016 , Federația Română de Fotbal a înștiințat cluburile să prezinte Comisiei Tehnice întreaga componență a băncii tehnice pentru introducerea cardurilor de identitate profesională. Nimic legat de instalarea pe banca tehnică, la nivelul Ligii a II-a, a antrenorilor ce dețin licență PRO.

De altfel, aceste modificări figurează în articolul 59 din ROAF. „Începând cu ediția de campionat 2015-2016 conducătorul delegației (team managerul / directorul tehnic / directorul sportiv) are obligația de a-și dovedi calitatea prin purtarea unui ID. Membrii staff ului tehnic care au dreptul de a lua loc pe banca de rezervă au obligația de a purta la loc vizibil un ID (card de identitate profesională) care va cuprinde cel puțin numele, prenumele, funcția și numărul licenței aflate în termen de valabilitate. De asemenea și membrii staff-ului medical (medic și masor / fizioterapeut / asistent medical) au obligația de a purta ID-uri. Toți antrenorii de copii și juniori vor fi obligați ca odată cu începutul ediției de campionat 2015/2016 să poarte ID-uri de identificare conform nivelului la care antrenează. Nerespectarea prevederilor de mai sus determină imposibilitatea persoanei respective de a ocupa un loc pe banca tehnică sau banca tehnică suplimentară”, potrivit ROAF.

Articol scris de Adi Georgescu

Adrian MUJEA, Marius ANGHEL 18 Jun. 2016, 13:29 Special
Pe aceeași temă