Fanii Craiovei cer daune de 2.000.000 de euro

Mihai Andries 21 Jun. 2013, 10:28 Special
Fanii Craiovei** cer daune de 2.000.000 de euro

Cinci entități distincte s-au înscris ca parte civilă în procesul penal în care sunt judecați Mircea Sandu și Dumitru Dragomir. Ultrașii olteni solicită două milioane de euro pentru că au rămas fără scopul declarat al asociației lor, care este, conform petiției din doar, „prezența membrilor în tribune și efectuarea coregrafiei specifice”
 

Persoanele constituite ca parte civilă în dosar solicită, în total, 282 de milioane de euro

Valoarea finală a daunelor va fi stabilită de judecători

Adrian Mititelu a așteptat cu sufletul la gură trimiterea în judecată a lui Mircea Sandu și Dumitru Dragomir, considerând procesul penal un prim pas spre recuperarea prejudiciului care i-a fost adus prin dezafilierea Universității Craiova. Patronul „Științei” n-a fost pe deplin mulțumit de rezoluția procurorilor, care i-a scos de sub urmărirea penală pe zece membri ai Biroului federal -cu cât numărul era mai mare, cu atât se puteau repartiza mai bine pretențiile sale-, însă chiar și așa a salutat demersul.

Conform rechizitoriului, procurorii DNA au luat în calcul un prim prejudiciu de 15.800.000 de lei, produs Direcției Generale a Finanțelor Publice Dolj, și au instituit sechestru pe bunurile inculpaților (Mircea Sandu, Dumitru Dragomir, Octavian Goga și LPF), până la concurența sumei de 53 de milioane de euro.

Dincolo de sumele apreciate de procurori, există însă și pretenții separate, mult mai consistente, venite din partea celor care s-au constituit parte civilă în proces.

Conform dosarului aflat pe rol la Judecătoria sectorului 2, cinci entități distincte solicită daune civile.
1. Adrian Mititelu
Patronul SC Fotbal Club U Craiova SA cere daune materiale de 239.150.000 de euro și daune morale de 30.000.000 de euro.Total: 269.150.000 de euro.
Motivație:
Mititelu a explicat de mai multe ori de unde provin pretențiile sale. În principal, daunele materiale sunt legate de clauzele aflate în contractele celor 39 de jucători pe care i-a pierdut. Mai este calculat brandul U Craiova și tot ce poate fi cuantificat.
2. Municipiul Craiova, prin primarul Lia Olguța Vasilescu
Pretenții: 1.000.000 de euro, daune materiale și morale.
Motivația:
» imposibilitatea încasării impozitelor și taxelor locale aferente activității clubului
» privarea municipiului de imagine și publicitate pozitivă adusă de prestigiul echipei
» imposibilitatea punerii în valoare a domeniului public prin exploatarea stadionului „Ion Oblemenco”
» neexecutarea obligațiilor municipalității de a sprijini sportul pentru toți și sportul de performanță
3. Clubul Sportiv Județean Știința Craiova
Pretenții: 7.150.000 de euro daune materială (plus dobânda legală calculată de la data dezafilierii) și 1.000.000 de euro daune morale. Total: 8.150.000 de euro.
Motivația:
CS Județean a cedat SC Fotbal Club U Craiova SA un număr de 18 jucători, în baza unui contract de cooperare care prevedea încasarea a 5% din transferul fiecărui jucător. Printre fotbaliștii veniți de la CS Județean se numără Gugu, Dănănae, Firțulescu sau Buleică.
Cum s-a ajuns la suma solicitată? CS Județean a calculat 5% din clauza de reziliere a jucătorilor, care era în mai toate cazurile exagerată. De pildă, Nicolae Nelu, jucător ajuns la UTA, avea clauza de 18 milioane de euro! Bărboianu, Crăciun, Gugu sau Lung jr dețineau o clauză de 10 milioane de euro!
4. Asociația Fan Club Universitatea Craiova
Pretenții: 2.000.000 de euro, daune materiale și morale.
Motivația:
» Asociația a rămas fără scopul principal, care este „susținerea echipei de fotbal Universitatea Craiova, promovarea imaginii clubului și a echipei de fotbal Universitatea Craiova la nivelul județului Mehedinți, reînvierea spiritului suporterului pătimaș care își susținea echipa de la Tribuna a 2-a pe vremea Craiovei Maxima” (extras din petiția aflată în dosar).
5. Peluza Sud – asociația suporterilor Universității Craiova
Pretenții: 2.000.000 de euro, daune materiale și morale.
Motivația:
» Asociația a rămas fără scopul principal, care este „prezența membrilor în tribune și afectuarea coregrafiei specifice susținerii Universității Craiova”.

Prima înfățișare a procesului aflat pe rol la Judecătoria Sectorului 2 este programată pe 12 septembrie 2013

Peste CFR Marfă!

Pretențiile totale ale craiovenilor în dosar se ridică la peste 282 de milioane de euro. Cu acești bani s-ar fi putut achiziționa CFR Marfă, una dintre cele mai mari companii de stat. CFR Marfă a fost privatizată ieri (51% din companie), pentru suma de 202 milioane de euro. Câștigător a fost declarat GFR, compania lui Gruia Stoica

 

Articol scris de Alexandru ENCIU

Mihai Andries 21 Jun. 2013, 10:28 Special
Pe aceeași temă