Bun venit la FC Alexandru Lazăr! Mijlocașul lui ACS Poli dă numele unei școli de fotbal din București

Cornel Biholari, Marius ANGHEL 28 Dec. 2014, 16:02 Special
  • La numai 23 de ani, Alexandru Lazăr se poate lăuda cu o echipă care îi poartă numele în București. Mijlocașul lui ACS Poli a devenit în vară „părintele” unei școli de fotbal la propunerea primului său antrenor. Considerat urmașul lui Hagi când era junior la Steaua, fotbalistul nu e patron precum „Regele”, dar îi surâde ideea de a se implica pe viitor cât mai mult la FC Alexandru Lazăr, unde e președinte onorific. „Cu cât o să cresc eu mai mult, cu atât va crește și echipa”, spune „decarul” timișorenilor.


Lumea fotbalului e obișnuită deja cu foști fotbaliști care investesc în propriile cluburi, care le poartă de obicei numele. De la Academia „Gheorghe Hagi”, până la, mai spre vest, „Marcel Băban” Jimbolia, există numeroase exemple. Astfel că e destul de surprinzător când pe firmament apare și o echipă cu numele unui tânăr activ. Acesta e cazul lui Alex Lazăr, care are încă multe de oferit fotbalului. Totuși, jucătorul nu e proprietar, ci a fost de acord să dea numele școlii unde a făcut primii pași în fotbal.

Astfel, la propunerea primului său antrenor, Florin Constantin, echipa Milispor din București a devenit FC Alexandru Lazăr cu acte în regulă. „Eu acolo am început fotbalul. Am vorbit cu primul meu antrenor, care se ocupă cu fiul său de echipă, și ei m-au rugat să contribui cu numele meu. Am fost de acord, am vorbit cu părinții, am făcut actele, tot ce trebuie pentru schimbare, am fost la notar iar din vară echipa se numește FC Alexandru Lazăr. De când am luat această decizie au venit mai mulți copii”, a subliniat Alex Lazăr beneficiile schimbării.

Aflat la București, jucătorul se mai implică în mersul echipei. „I-am vizitat și acum, îmi pare rău doar că nu am ajuns la festivitatea de premiere de final de an, pentru că eu aveam program de recuperare”, a precizat acesta.

Mijlocașul lui ACS Poli e un fel de manager general la echipa care-i poartă numele și totodată președintele onorific. Faptul că și-a făcut deja un nume în Liga I la Viitorul, de unde a mers de la Steaua, a avut efect benefic pentru școala de fotbal condusă de Florin și fiul acestuia, Robert Constantin. Deși nu e patron, Alex Lazăr își dorește o implicare pe măsură ce va prospera în cariera sa de jucător activ. „Deocamdată am grijă în primul rând de mine ca jucător… Cu cât o să cresc eu mai mult, cu atât va crește și echipa. Îmi propun ca pe viitor să fac mai multe pentru creșterea tinerelor talente”, adaugă Lazăr.

Număr 10 pe teren, elevul lui Dan Alexa își dorește să realizeze măcar o fracțiune din ce a făcut și la acest capitol idolul și omul care a avut încredere în el: „Îmi doresc să fac și jumătate din ce a făcut Gică Hagi”.

FC Alexandru Lazăr are grupe pentru copiii născuți între anii 2000 și 2008, organizând selecții permanente pentru cei sub 14 ani. Echipa își desfășoară activitatea la sala de sport a Școlii nr. 25, în sectorul 2 din București.


Emblema clubului de fotbal care îi poartă numele mijlocalului lui ACS Poli

Junior internațional cu CV la PSG și Levante. Apreciat de Hagi

Deși are doar 23 de ani, Alex Lazăr (foto mic, în dreapta, atunci când juca la FC Viitorul) are deja câteva aventuri interesante în străinătate din postura de junior, unde a acumulat o experiență importantă. Contextul inițial nu a fost unul fericit. Părinții săi au divorțat și el i-a urmat. Tatăl a fost în Franța, iar ca puști el a jucat la ES Parisienne „de unde am fost selectat la PSG, am jucat patru ani acolo. Am ajuns apoi în Spania la juniorii lui Levante, aveam 12 ani”, povestește Alex, care a fost sprijinit ulterior de bunică.

A revenit în țară la 15 ani și a semnat cu Steaua. După numai un an Gică Hagi avea să-l remarce și să-l cheme la pregătirea echipei mari. „Trebuia să debutez în Liga I la Steaua, dar în acea săptămână s-a întâmplat ca Hagi să plece”, rememorează mijlocașul.

Acesta a fost și în atenția lui Pițurcă, dar până la urmă a ales mutarea la FC Viitorul după ce roș-albaștrii nu i-au permis un transfer în Cipru. Nu întâmplător „Regele” și-l dorea la echipa sa. „Am ales bine pentru că am promovat și am jucat în Liga I. La fel ca acum, când am semnat cu ACS Poli, nu am considerat că e un pas înapoi”, explică Alex Lazăr.

Accidentarea, mai puțin gravă decât s-a crezut: „Revin în 19”

Alexandru Lazăr a bifat doar cinci jocuri în tricoul lui ACS Poli în Liga a II-a din cauza accidentării suferite în jocul cu FC Bihor. Mijlocașul a ratat restul sezonului de toamnă, dar va fi apt pentru primele antrenamente din 2015. Inițial se credea că jucătorul s-a ales cu o ruptură de ligamente la genunchi, de fapt a fost vorba de o mică fractură la meniscul exterior. „Am dat o pasă cu exteriorul, am forțat prea mult piciorul și a troznit. Dan m-a întrebat la pauză dacă pot să continui, a fost și greșeala mea pentru că am dorit mult să câștigăm și poate am forțat. În repriza a doua am primit o lovitură fix în acel loc unde era dureros și așa s-a întâmplat… Eu puteam continua așa, dar am spus că sunt tânăr și situația se putea înrăutăți peste câțiva ani, am decis să mă operez mai bine acum (…) Operația a decurs bine, a fost în urmă cu mai bine de o lună. Acum alerg pe bandă pentru că nu am voie să pășesc pe gazon. Continui recuperea, pe 19 ianuarie voi fi apt să încep pregătirea normală”, a explicat jucătorul.

Lazăr nu a marcat încă pentru bănățeni, dar își arătase deja capacitatea de pasator în primele jocuri. Deși indisponibil, Alex și-a urmărit colegii în ultima rundă, cu Reșița (scor 3-0): „E meritul băieților că nu s-au văzut intrați în vacanță și astfel a rezultat un avans bun. A fost o perioadă foarte bună, apoi la acel meci cu Mioveni execuția lui Trandu a decis, pentru că au fost câteva partide în care nu s-a jucat cum trebuie. Eu spun că puteam fi și la zece puncte distanță…”.


Copii cu însemnele echipei FC Alexandru Lazăr

Articol scris de Cornel BIHOLARI (Sport9.ro)

Cornel Biholari, Marius ANGHEL 28 Dec. 2014, 16:02 Special
Pe aceeași temă