ProSport a vizitat academia de fotbal și clubul din România unde investesc frații Pavăl, patronii Dedeman și cei mai bogați români. Prezentați de presa din Italia drept asociații lui Dan Șucu la Genoa în Serie A, oamenii de afaceri investesc deja în fotbal, dar la Bacău, în Moldova natală. Acolo unde dezvoltă o academie care ar putea rivaliza, în viitor, cu cea a lui Gică Hagi.
Aproape 300 de juniori, o echipă de seniori care evoluează în Liga 3, patru terenuri de antrenament și o sală de forță modernă, vestiare noi și mai multe proiecte de dezvoltare. În viitor, la Bacău va fi ridicat de la zero și un stadion de 8.000 de locuri.
Toate secretele ne sunt prezentate de Costel Enache, fostul jucător de prim eșalon și ulterior antrenor de la Astra, Petrolul, Hermannstadt sau Botoșani, dar și selecționer de juniori al României. Cel care este coordonatorul tehnic al proiectului, într-o echipă cu fostul atacant stelist Cristi Ciocoiu.
„Când s-a extins baza și am ajuns la nivelul ăsta, conducătorii noștri și partenerii au stabilit că, obligatoriu, să împrejmuim totul cu copaci. Vedeți puieți pe toată marginea academiei. Și am întrebat de ce? Încearcă să ai o viziune în perspectivă, gândește-te când copacii ăștia vor crește mari, o să țină umbră, o să aducă verdeață și o să dea viață terenurilor”, spune Costel Enache, fost antrenor în primul eșalon pe care, în prezent, l-am întâlnit la Bacău, departe de „blestemul” și presiunea SuperLigii.
În vernisajul unui drum industrial știrbit de gropi, fluierat de un vânt tăios și inundat de ploi neîntrerupte, printre siluetele fabricilor socialiste transformate, în mare parte, în depozite, se configurează o bază sportivă cu mai multe terenuri de fotbal.
„Sunteți aici pe un câmp împreună cu Cristi Ciocoiu, care vă spune ce ar vrea să facă, îl credeți?”. Întrebarea noastră primește răspunsul care deschide ghilimelele acestui articol.
Răspunde Costel Enache (51 de ani), cel care se prezintă, în fața microfonului ProSport, coordonatorul academiei FC Bacău și antrenorul echipei de seniori. Academia a fost înființată de fostul jucător de la Steaua și FCM Bacău Cristi Ciocoiu și, în ultimii ani, s-a dezvoltat impresionant. Aici se vrea – și începe să se configureze – un hub fotbalistic al Moldovei. Într-un oraș cu tradiție în acest sport, dar care, deja de decenii, trăiește din norul amintirii și din praful ruinei cununate cu nepăsarea.
Proiectului demarat de Ciocoiu i s-au alăturat, de ceva timp, frații Pavăl, cei ai bogați români conform clasamentelor de specialitate. Cu sute de mii de euro, poate milioane și mult suflet. „E aici în fiecare zi”, spune gazda noastră despre unul dintre oamenii de afaceri.
În decursul anilor, discreții frați Pavăl au fost vehiculați drept posibili investitori la Dinamo, Steaua, Farul. Mai nou, presa din Italia i-a prezentat interesați de o investiție, alături de Dan Șucu, la Genoa. Până atunci le găsim implicarea în Moldova natală, la Bacău, orașul de unde și-au început dezvoltarea într-o afacere cu origine controlată care a învăluit toată România, Dedeman. Aici, în trupul unui câmp dur și aproape etern, sub conturul unor dealuri învăluite în smogul orașului, se află Academia FC Bacău.
Crivățul taie, neiertător, fălcile stacojii ale jucătorilor care trudesc la unul între antrenamentele începutului de săptămână. Costel Ilie, cu ceva mai multe riduri dar cu aceeași chelie emblematică, fost jucător cu sute de prezențe în Divizia A la Ceahlăul sau Dinamo, unul dintre antrenorii centrului, își încălzește elevii pe unul dintre terenuri.
Și obrajii mai suportă, în ghearele Crivățului, chiar și zâmbetele calde care trădează tonuri din relaxarea finalului ședinței de pregătire.
Ați venit la timp pentru că, acum o lună, vestiarele nu le-ați fi găsit. Se construiește într-un ritm de Făt – Frumos, adversarii vin la trei luni sau la șase luni și rămân uimiți. Da! Avem un sprijin incredibil cu cei din conducere și cu partenerii clubului nostru, așa încât ne permitem să construim rapid. Avem un volum mare jucători și e nevoie de infrastructură ca o condiție de bază în dezvoltarea sportivilor de performanță”.
Aproape 300 de juniori, în marea lor majoritate riverani, se pregătesc în acest loc. Totuși, termenul academie, rodat în mercantilul fotbalului românesc pare încă pretențios. O spune, îmbibat cu mult fair-play, Costel Enache.
”Eu sunt antrenorul și coordonatorul tehnic al academiei. Am împărțit academia în două părți, fotbal în 11 și fotbal redus, 9,7 și 5 pentru a aplica mai atent metodologiile de lucru, dar și pentru faptul că atunci când eu am venit nu eram competent să duc partea de inițiere. În academie avem cam 280 de copii. Și sunt puțin mâhnit de modul în care spunem că avem academii în țară, trecem prea ușor termenul de academie la orice club de fotbal. Eu cred că ne apropiem de acest termen din multe motive și le-aș spune pe cele mai importante: avem infrastructură și avem metodologie de lucru. Copiii sunt, în majoritate, riverani, băcăuani, dar pentru grupele mai mari avem și din zona Moldovei, Suceava, Piatra Neamț, Vaslui, Galați, acoperim destul de mult din Moldova. Când o să terminăm construcția celor două clădiri, o să avem și un hotel. Momentan, jucătorii stau la internatul unui liceu”.
Încearcă să ai o viziune în perspectivă…”
În parcela de câmp care urmează să fie flancată de copaci sunt patru terenuri de dimensiuni mari, două cu suprafață sintetică, două cu gazon natural, o sală administrativă în care se află vestiare, dușuri, plus o sală de forță echipată performant. Urmează și un hotel. Plus o «logică rar întâlnită în România»”, spune Costel Enache.
„Legătura este una de comunitate. Partenerul nostru, domnul Vlase (n.r. Constantin Vlase) și firma Dedeman (n.r. care a aparține fraților Pavăl) sunt localnici și, pe lângă fotbal, sprijină și foarte multe activități. Sunt alături de noi cu o logică rar întâlnită în România. Nu există presiune pe rezultate, nu există presiune de a face ceva măreț imediat, lucrurile merg într-o dezvoltare treptată a infrastructurii. Într-un an jumătate, de când am venit eu, existau doar primul teren și cel mic. Acum am ajuns la un nivel de patru terenuri, două sintetice și două de iarbă. Nici sala de forță nu era făcută și, în trei luni, am făcut o sală de forță modernă. Totul cu argumentele necesare, oamenii ajută imediat dezvoltarea academiei. Frații Pavăl ar putea să ajute pe oricine și sunt convins că, într-o zi, vor ajunge la o echipă foarte mare din România, dar la fel sunt convins că niciodată nu vor pleca cu sufletul din Bacău, dacă ăsta ar fi fost obiectivul lor, plecau demult. Vin foarte des, cred că e a doua activitate după ceea ce fac profesional și fac foarte, foarte bine, domnul Pavăl este zilnic aici. Lucrurile vin din a da ceva înapoi comunității și a ajuta.”
Gândește-te când copacii ăștia vor crește mari…”
Obiectivul locului este creșterea și promovarea tinerilor jucători. „Când o să vedem primele rezultate?”. Întrebăm sub fiorul lipsei de răbdare care bântuie fotbalul românesc. Răspunsul este format dintr-un cocktail al estimărilor, frânturi de presupunere și pete, clare, ale convingerii.
Cred că nu mai devreme de doi sau trei ani ar trebui să avem jucători în prima ligă, asta ca o planificare, pentru că e foarte posibil să vedeți mult mai devreme. Lucrurile se fac dintr-o anumită conjunctură, dar sunt convins că peste doi ani, jucătorii noștri vor ajunge la un nivel foarte bun. Dezvoltarea din ultima perioadă ne ajută să avem încredere când spunem lucrurile astea. Din copiii care pleacă având gândul de ajunge mari fotbaliști, 3-4% ajung să câștige din meseria asta, datoria noastră este să pregătim oameni pentru societate. Fără o educație de bază, fără o educație școlară măcar medie, nu avem cum să ajutăm. Ideea noastră nu este să scoatem copiii din programul școlar pentru antrenamente, încercăm să facem cumva lucrurile și să-i ajutăm să se dezvolte și uman pentru fiecare zi”.
La Bacău, orașul în care ”Municipalul” legendar a fost confiscat de vegetație, pomi, tufișuri, boscheți răsăriți din carnea betonului crăpat de infiltrații, o ruină în pulpa citadelei, cei mai bogați români au în plan să ridice un stadion de la zero, o arenă de 7.000-8.000 de locuri pentru care se caută, în acest moment, o locație în zona limitrofă a orașului.
Până atunci cu toții așteaptă ca la marginea orașului să crească puieții.