Bogdan Căucă dă semne că își poate relansa cariera. Portarul dă goluri din lovituri libere la noua sa echipă: „Am o ambiție demonstrez că nu sunt un fotbalist terminat”

Marius ANGHEL 02 Oct. 2019, 17:35 Special

Bogdan Căucă (23 de ani) era considerat acum câțiva ani o mare speranță a fotbalului brașovean. Pe când avea 16 ani, Căucă era luat în lotul echipei de seniori de la FC Brașov, pe atunci în Liga 1, pentru un stagiu centralizat de pregătire în Antalya. Acum dă semne că își poate relansa cariera la Colțea Brașov, în Liga a 4-a Brașov.

În cel mai tare amical al acelui cantonament din Turcia, „stegarii”, pregătiți și atunci de Adrian Szabo, pierdeau cu 3-0 în fața Șahtiorului, echipă antrenată la acea vreme de Mircea Lucescu. Încă de la încălzire, „Il Luce” avea să pună ochii pe tânărul portar brașovean. „Ce joc de picior are acest portar! Aveți mare grijă de el”, le-a transmis Lucescu oficialilor lui FC Brașov.

„Cum să nu-mi amintesc întâlnirea cu Mircea Lucescu. Știu că la finalul acelui joc m-a chemat și am discutat cu dânsul preț de câteva minute. «Lovești mai bine mingea decât o fac portarii mei de la Șahtior! Am înțeles că ai doar 16 ani, astfel că ai tot viitorul în față. Să muncești în continuare și poate în viitor vom lucra împreună»”, își amintește Căucă întâlnirea cu Mircea Lucescu.

Mărire și decădere

După retrogradarea stegarilor în Liga a 2-a, Căucă a fost păstrat în lotul lui FC Brașov, iar în prima parte a campionatului avea să fie titularul porții în majoritatea meciurilor. Avea tot viitorul în față, dar pentru fotbalistul format de FC Brașov, unde a lucrat cu Șanta, Panache, Văduva, Solomon, Nicolau și Mitroi, avea să urmeze declinul.

Un transfer ratat la Astra, unde era dorit de Dani Coman, urmat de o experiență scurtă și nereușită la UTA, au lăsat urme adânci, iar cariera sa a luat-o serios la vale.

La acest declin a contribuit din plin și viața extrasportivă. La începutul acestui an, după un episod cu lumini și umbre la AFC Hărman în Liga a 3-a, Căucă a ajuns la Colțea Brașov în Liga a 4-a, iar în lumea fotbalului brașovean se vorbea deja că este un fotbalist terminat.

Bogdan Ciucă: „Nu sunt un fotbalist terminat”

Încet, încet, Căucă dă însă semne de revenire că poate reveni la forma de altădată. Ajuns la 23 de ani, Căucă este convins că nu și-a spus ultimul cuvânt în fotbal. „La Colțea mi s-a acordat toată încrederea, atât de către cei din conducere cât și din partea lui Liviu Nicolae, antrenorul nostru. Este și o ambiție a mea să demonstrez că nu sunt un fotbalist terminat”, spune Căucă pentru Monitorul Expres.

Portarul brașovean recunoaște că încă nu este pus la punct cu pregătirea, dar trage tare la antrenamente. „Mai am de dat jos cam 4-5 kilograme și sunt convins că voi reuși”, spune Căucă.

Secretul revenirii

Prestațiile portarului brașovean au fost din ce în ce mai bune în meciurile oficiale, iar în ultimul timp Căucă impresionează prin golurile marcate. Căucă nu a punctat din penalty-uri, ci din lovituri libere din afara careului.

Portarul brașovean are un joc de picior foarte bun și niște execuții care poate face invidios orice jucător de câmp. La finalul sezonului trecut a marcat un gol dintr-o lovitură liberă de la marginea careului, iar la finalul săptămânii trecute, „Cău” a recidivat și a marcat, din nou, tot din lovitură liberă, în meciul câștigat de Colțea cu 5-1 în fața celor de la ACS Steagu Roșu Brașov.

Bonus, în meciul de sâmbătă, Căucă a reușit să apere și un penalty executat de golgheterul Ioan Coman! „Pe partea cu loviturile libere pot spune că m-am inspirat de Rogerio Ceni. În ultimul timp am exersat foarte mult după antrenamente, am lucrat mult cu Liviu Nicolaie și iată că mi-a ieșit. Pentru un portar să marcheze din lovitură liberă chiar e ceva. Înaintea să înscriu am reușit să apăr și un penalty executat de Chiar nu mă gândesc să plec de la Colțea, aici mă simt apreciat, au încredere în calitățile mele și vreau să le răsplătesc încrederea acordată”, povestește portarul brașovean pentru Monitorul Expres.

Căucă, provocarea antrenorului Liviu Nicolaie

Liviu Nicolae, directorul tehnic al celor de la Colțea, dezvăluie cum l-a readus pe linia de plutire pe Bogdan Căucă.

„În primul rând am discutat foarte mult indivi-dual cu Căucă, un portar cu calități tehnice bune spre foarte bune. Pentru mine ca antrenor este o provocare. I-am spus că am mare încredere în el și că sunt convins că nu este un fotba-list terminat. L-am și responsabilizat prin faptul că i-am încredințat banderola de căpitan și până acum eu cred că este pe drumul cel bun. Ce va face în viitor depinde doar de el, din partea noastră are toată susținerea”, consideră Liviu Nicolaie.

Cei mai cunoscuți portari marcatori la nivel mondial au fost brazilianul Rogerio Ceni (114 goluri marcate), paraguayanul Jose Luis Chilavert (62 de goluri), bulgarul Dimităr Ivankov (42 de goluri), columbianul Rene Higuita (41 de goluri) sau mexicanul Jorge Campos (40 de goluri).

Articol scris de Adi MARICA (Monitorul Expres)

Marius ANGHEL 02 Oct. 2019, 17:35 Special
Pe aceeași temă