Orice discuție despre patimile toamnei în Calea Aurel Vlaicu pleacă de la cele petrecute în vară. Sau mai bine spus de la lipsa de reacție a finanțatorilor Giovanni Catanzariti și Adrian Marțian. Primul s-a tot gândit, s-a tot cotit, a visat la cai verzi pe pereți și a ajuns prin a-i ceda puterea dejeanului, a cărui antipatie în rândul arădenilor și suporterilor UTA-ei atingea cote ridicate.
Nici nu avea cum să fie altfel, din moment ce „prietenul lui Mutu” a tras mâța de coadă săptămâni de-a rândul. A „amenințat” cu investiții în jucători și cantonamente în fiecare zi de luni a săptămânii, ajungând să declare la un moment dat iritat de faptul că toată suflarea fotbalistică de pe Mureș avea așteptări mari din partea sa că are treburi mult mai importante decât „Bătrâna Doamnă”. Între timp, Gheorghe Constantin și Adrian Falub, autorii proiectului pentru Liga 1, au făcut un pas înapoi, astfel că, cu o săptămână înainte de debutul campionatului, teamul „textilist” nu avea antrenori și un lot slab din punct de vedere numeric și calitativ.
Până la urmă, Eugen Trică a acceptat postul de tehnician, primind garanția răbdării lui Marțian. Fostul oltean avea să cunoască destul de repede adevărata față a așa-zisului patron, care a început să-l atace public la nici două săptămâni de la numire. Cât despre fotbaliști, la Arad au sosit numai dintre cei liberi de contract sau împrumutați de la alte echipe. Cert este că Trică a fost nevoit să facă destule încercări până să găsească formula de bază și, uneori, asta a costat-o puncte pe „Bătrâna Doamnă”. A mai existat și blestemul celor 6 puncte pierdute în prelungiri, dar și multe limite de ordin tehnico-tactic din partea fotbaliștilor. Dar, iată pe scurt radiografia celor 14 partide disputate de „alb-roșii” în această toamnă.
Debut mincinos: FC Bihor – UTA 2-1
În ciuda rezultatului negativ, debutul „alb-roșiilor” în campionat a surprins plăcut pe toată lumea. O echipă arădeană adunată, practice, de pe plajă le punea mari probleme orădenilor trecuți prin cantonamente și cinci-șase amicale tari. Sfârlea a dat iluzia unui success facil pentru elevii lui Ghiț, dar Sălăjan avea să egaleze cu capul după cornerul lui Firțulescu. Chiar înainte de pauză, UTA rămânea în inferioritate numerică prin eliminarea lui Marcu, însă chiar și așa a fost echipa mai bună în partea a doua. Însă, arbitrii au avut grijă să-i anuleze un gol perfect valabil lui Apostu, iar în cel de-al patrulea minut de prelungire gazdele au dat lovitura prin Lupu la o eroare de curtea școlii a goal-keeperului „textilist”.
Alte prelungiri fatale: UTA – ASA Târgu Mureș 1-1
Campioana Provinciei ajungea la ora disputei cu aristocrata grupare târg-mureșeană având proaspătă amintirea umilinței din Cupa Romîniei. Arădenii erau „lichidați” cu un sec 3-0 de Ripensia, formație din eșalonul secund timișan, însă, ca prin minune, „alb-roșii” au strâns incredibil rândurile. ASA-ul nu a fost cu nimic mai presus decât utiștii, dimpotrivă. Sălăjan a valorificat prestația bună a gazdelor cu un gol de autor, iar Horvat nu a avut de lucru. Însă, exact ca la Oradea, cel de-al patrulea minut de prelungire i-a fost fatal „Bătrânei Doamne”. Și de această dată și-au băgat coada „fluierașii”, cu un penalty foarte ușor acordat la căderea artistică în careu a lui Bumba. Același fotbalist a marcat de la punctual cu var și a salvat un punct pentru formația sa.
Carențe defensive: CSM Râmnicu Vâlcea – UTA 2-0
Deplasarea în „fieful” unei alte formații cu pretenții din campionat a fost un eșec pentru arădeni mai ales din punct de vedere defensiv. Vâlcenii lui Claudiu Niculescu au taxat bâlbâielile fundașilor lui Trică și au înscris golurile de trei puncte în urma unor faze englezești. Briceag și Tătaru s-au aflat la capătul unor centrări de pe benzi și au fost decisive într-un meci în care Sălăjan, Surugiu și Popescu au ratat ocazii cât roata carului.
Dezamăgitor: UTA – Olimpia Satu Mare 1-2
Dacă în primele trei runde, jocul utiștilor a mers cum a mers, cu ocazia vizitei nou-promovatei din nordul țării, Campioana Provinciei a făcut un mare pas înapoi. Deși deschidea tabela prin reușita din „scărița” a lui Marcu de la punctul cu var și părea că va respecta calculele hârtiei, UTA își dădea imediat autogol prin Neagu și se lăsa angrenată într-un joc de uzură ce le-a convenit de minune vizitatorilor. Și ca „tacâmul” să fie complet, la ultima fază a partidei, Dragoș trimitea cu latul în plasă după slalomul printre patru adversari al lui Lemac. Chiar și Trică admitea faptul că elevii săi au jucat modest, dar, în același timp, promitea revitalizarea în runda următoare.
Fără drept de apel: CS Mioveni – UTA 3-0
Numai că nu a fost deloc așa, iar picajul a continuat și în județul Argeș. Fără vână, dorință și orizont, arădenii au fost călcați în picioare de formația „Comisarului” Moldovan. Echilibrul a durat – totuși – 39 de minute, însă a fost de ajuns o gaură cât casa în defensiva „Bătrânei Doamne” pentru ca Ayza să deschidă showul Mioveniului. Imediat după pauză, Năstăsie a făcut 2-0 și cum Sălăjan a ratat singura ocazie mare și implicit șansa ca echipa sa să revină în joc, Tănasă a putut face scor de neprezentare. UTA era „lanternă roșie”, iar Adrian Marțian își ataca subordonații, jucători, antrenori și angajați, fără rezerve.
„Obi”, mai mult demon decât înger: CS U Craiova – UTA 2-0
Nici al șaselea val nu a fost cu noroc pentru arădeni. Deși Trică și Firțulescu își doreau foarte mult să încurce echipa Primăriei din Craiova, a ieșit din nou prost. Oberhauser a luat două goluri parabile în prima parte de la Ferfelea și Ionescu și a compromis în mare parte rezultatul cu toate că a și reușit să apere o lovitură de la 11 metri în fața lui Curelea. Ultimele 30 de minute au aparținut clar „alb-roșiilor”, care – însă – nu au făcut decât să se întreacă în ratări prin Tecsi, Sidney și mai ales Sălăjan. Un singur punct din 18 posibile devenea puțin chiar și pentru o echipă adunată în pripă.
Descătușarea: UTA – Gloria Bistrița 1-0
Cu toate că mult încercații săi elevi întâlneau liderul din acel moment, Eugen Trică era foarte încrezător într-o primă victorie în campionat. Olteanul a declarat că UTA va câștiga sută la sută în fața Gloriei Bistrița și așa avea să fie împotriva tuturor. Arădenii chiar au evoluat dezinvolt, au punctat la o fază fixă, prin Sălăjan, și-au mai creat și alte oportunități, însă, cum nu au majorat diferența pe tabelă, au fost expuși de „centralul” Flavius Roșu. Acesta avea să treacă cu vederea un fault de ultim apărător al lui Stancu asupra lui Sălăjan, nu a acordat nici penalty-ul cuvenit, pentru ca mai apoi să dea lovitură de la 11 metri pentru Gloria și să-l elimine pe Neagu. Horvat l-a ghicit pe Curtuiuș și a ținut toate punctele pe Mureș, pentru prima oară în acest sezon.
Premianți în derby-ul suferinței: Minerul Motru – UTA 0-2
Deși s-a deplasat în „mină” cu o defensivă decimată de suspendări și accidentări, „Bătrâna Doamnă” s-a descurcat excelent și a bifat al doilea succes stagional. Popescu a deschis rapid tabela după o acțiune frumoasă și o execuție pe măsură, iar Apostu a majorat diferența. Experimentatul atacant a pus excelent capul la centrarea lui Bîrză cu 9 minute înainte de pauză și contura o victorie ce nu a fost pusă sub semnul întrebării decât un sfert de oră la mijlocul părții secunde, când utiștii au avut ceva probleme în fața gorjenilor.
Un nou pas înapoi: UTA – Universitatea Craiova 1-1
Se știa că victoriile aduc victorii, așa că arădenii aveau toate motivele să creadă în alte trei puncte odată cu vizita „Științei”. Speranțele lor aveau să crească și mai mult odată cu eliminarea „olteanului” Acka și golul lui Apostu exact înainte de pauză, însă UTA a revenit la proastele obiceiuri în partea a doua. Evoluând șters în atac și precipitându-se la nivelul liniei de fund, „alb-roșii” au luat gol de la Baird, fază la care portarul Lăzăreanu și atacantul Apostu s-au încurcat reciproc. „Textiliștii” făceau un nou pas înapoi înainte de singura intermediară a toamnei.
Legea ex-ului: FC Olt Slatina – UTA 1-0
La câți foști „textiliști” îmbracă acum tricoul celor de la FC Olt, era și greu ca partida de la Slatina să nu fie decisă de unul dintre aceștia. Alin Ignea a fost autorul golului de trei puncte al echipei lui Dan Oprescu și cel care o retrimitea pe UTA în mediocritate. Ca rezultat și prestație, „Bătrâna Doamnă” a revenit cu picioarele pe pământ, iar asta într-o perioadă în care Eugen Trică spera ca elevii săi să urce în clasament odată cu recuperarea condiției fizice. Arădenii chiar au evoluat slab în Oltenia, dându-i motive lui Marțian să anunțe demiterea antrenorului. A fost momentul în care jucătorii au făcut zid în jurul lui Trică, însă în iarbă lucrurile au continuat să meargă prost.
Spulberați de bănățeni: UTA – Metalul Reșița 1-3
În plin scandal vestiar – conducere, „Bătrâna Doamnă” primea vizita celei mai omogene echipe din seria de Vest a ligii secunde. Metalul Reșița nu a avut niciun fel de probleme în a se impune în Calea Aurel Vlaicu prin reușitele semnate Szabo, Stoica și Mureșan, omul meciului pentru arădeni fiind chiar portarul Lăzăreanu. Acesta și-a salvat colegii și de alte goluri ca și făcute, în timp ce atacul a rămas repetent. Faza de penalty din care UTA a reușit punctul de onoare a fost creată de fundașul de conjunctură, Dragoș Firțulescu, iar cel care a înscris a fost juniorul de 17 ani, Kevin Trabalka. Arădenii erau din nou în tunel și acolo aveau să rămână și după disputa cu FC Bihor.
Mediocritate supărătoare: UTA – FC Bihor 0-0
Cele două formații au pus în scenă o partidă anostă, presărată cu câte două-trei semi-ocazii pe repriză, așa că rezultatul nu putea fi altul decât remiza albă. A fost evident că „alb-roșii” și-au dorit mai mult victoria, însă între a vrea și a putea e – totuși – diferență mare. Construcția a fost previzibilă și asta pentru că – din nou – linia de mijloc a fost lipsită de inventivitate și putere de a imprima jocului o viteză în plus. Până la urmă, însă, dincolo de rezultat, pentru „Bătrâna Doamnă” contează că acest meci s-a putut juca pe teren (echipa era amenințată cu neprogramarea pentru neplata baremurilor de arbitraj), iar spiritul „alb-roșu” părea că se reaprinde, mărturie stând episodul unic în fotbalul românesc, când jucătorii au cântat din tribună pentru fanii coborâți pe teren.
Îngheț în două acte: ASA Târgu Mureș – UTA 0-0
„Alb-roșii” au stat trei zile și au jucat două la Târgu Mureș pentru un punct de moral înainte de descinderea vice-liderului. Cât a permis ceața, sâmbătă seara s-au jucat 71 de minute, iar restul, duminică la orele amiezii. Arădenii au evoluat curajos și chiar bine în prima parte a reprizei secunde, Firțulescu și Sălăjan dându-i destule emoții lui Caparco. A doua zi, utiștii aveau să reziste cu ceva dificultate șarjelor ofensive ale mureșenilor, dar scorul a „înghețat” la 0-0.
„Cireașa” amară: UTA – CSM Râmnicu Vâlcea 1-1
Ceea ce începe prost se termină și mai prost, spune un proverb românesc, care s-a verificat în cazul „Bătrânei Doamne”. Formația arădeană a început sezonul cu o înfrângere în minutul 90+4 la Oradea și a încheiat anul cu o remiză în fața vâlcenilor când publicul și vestiarul utist aștepta descătușarea după săptămâni de tensiune și saÂcrificii. Popescu și-a făcut treaba de la punctul cu var, însă o fază banală finalizată de Deaconescu a pus sare pe rana deschisă a Campioanei Provinciei, ce a intrat într-o iarnă cu adevărat încinsă.
Sursa: Sport Arad