„Antrenorii dau cu mătura în vestiare și spală haine”! Realitatea cruntă de la Jiul

Marius ANGHEL 06 Jan. 2014, 17:09 Special

Pe vremuri cu bogații la masă, acum echipa de fotbal Jiul Petroșani traversează una dintre cele mai grele perioade din istoria sa. „Au ajuns antrenorii să dea cu mătura în vestiare și să spele hainele. Este incredibil ce se întâmplă”, povestește tehnicianul Marin Tudorache.

Jiul între vis și decădere, emblema de neclintit a fotbalului hunedorean, echipa în vitrina căreia stă istoria unul club care de-a lungul veacului a dat jucători de națională și făcea legea cu granzii Steaua sau Dinamo. Jiul, o iubire neîmplinită, un vis la care cei mici sperau să ajungă într-o zi. Jiul, două culori alb-negru, un club care se afundă pe zi ce trece în mocirlă. Nu a mai rămas nimic din izbânda de altă dată nici măcar orgoliul de a renaște din propria cenușă. Ce se întâmplă acum la Petroșani pare să fie rupt dintr-un film de groază, groază din care nu pare să-și revină.

Marin Tudorache povestește despre prezentul actualei echipe de fotbal echipă ce se zbate în Liga a IV-a și care pare să nu mai poată fi resuscitată.

Uneori ceea ce relatează tehnicianul pare a fi rupt dintr-un film cu un scenariu bun doar pentru filmele SF, dar din păcate aceasta este realitatea numită Jiul Petroșani.

„Am ajuns ca antrenorii să dea cu mătura în vestiare și să spele hainele. Este trist ce se întâmplă nu știu dacă realizează cineva prin ce trecem la Petroșani. Am bătătorit drumul de la club la primărie, dar fără niciun rezultat. Dacă ți se spune o dată de 10 ori că nu este nimeni acolo pentru a purta o discuție ce să înțelegi, înțeleg că nu este loc pentru sport în Valea Jiului”, spune Marin Tudorache

Reunirea, o incertitudine

Reunirea echipei de fotbal stă încă sub semnul întrebării, iar Marin Tudorache exclude o eventuală reunire luna acesta. „Nu cred că se pune problema ca echipa să se reunească  zilele acestea. Poate în luna februarie. Avem nevoie de 4.000 de lei pentru plata vizelor. Avem nevoie de un sponsor din afara orașului, dar nu se bagă nimeni. Toți se leagă de baza sportivă care până în 2015 se leagă de numele domnului Alin Simota”, spune Tudorache.

Datorii de 6.000 de lei la apă

Și ca tacâmul să fie complet Jiul are o datorie de 6.000 de lei la Apa Serv Valea Jiului, datorie pe care Marin Tudorache nu vede cum clubul o poate achita. „Poi noi nu am avut să dăm o masă la jucători, sau am venit cu bani de acasă, antrenorii sunt neplătiți de unde să scoatem 6.000 de lei să plătim apa sau 4.000 de lei să achităm vizele. Este o situație delicată din care nu văd sincer cum vom putea să ieșim. Echipa ar avea nevoie de 1.000 de euro lunar pentru a se putea întreține. Cine să ofere acești bani când toți se plâng că nu au. Nu pot să cred că nu mai există interes pentru sportul din Valea Jiului, dar până la urmă va trebui să ne obișnuim și cu această idee că nu avem încotro. Noi am făcut tot ceea ce a depins de noi să meargă. Am stat la poartă am vândut bilete, antrenorii fac curat în vestiare. Mai nou nu mai avem nici paznici s-a furat și una alta de la stadion”, povestește Marin Tudorache despre realitatea dură a unei echipe pe care nu mai pare să intereseze pe nimeni, nici măcar pe factorii locali.

Pintiii a promis ajutor

Actualul jucător al echipei Steaua, Mihai Pintilii, plecat în fotbalul de mare performanță de la Jiul Petroșani, a rămas impresionat de numărul mare de copii talentați pe care școala de fotbal PRO Fotbal Petroșani îi are în momentul de față împreună cu Jiul.

Prezent la serbarea de sfârșit de an a micuților fotbaliști acesta promis că va ajuta cu echipament și mingi secția de la Jiul. „L-am simțit emoționat pe Pintilii. A stat de vorbă cu copiii și nu a rămas indiferent. E un lucru bun că nu ne-a uitat”, a spus Tudorache.

Jiul Petroșani, un nume cu rezonanță în fotbalul românesc acum o umbra palidă, o mare deznădejde și poate un sfârșit de drum. Poate totuși că factorii locali se vor sesiza și vor lua problema în mână pentru că vorbim despre o istorie care nu are voie să trăiască doar din amintiri. Jiul a trăit frumos și merită să respire și de acum încolo măcar în numele unor jucători precum: Dumitrache, Mulțescu, Homan, Libardi, Militaru, Tonca, Sedecaru…

Articol scris de Loredana JUGLEA

Marius ANGHEL 06 Jan. 2014, 17:09 Special
Pe aceeași temă