ANALIZĂ | 11 echipe în lupta pentru patru locuri de play-off de Liga 2. Șansele fiecărora și programul lor în ultimele două etape ale sezonului regular

Marius ANGHEL 02 Mar. 2023, 17:59 Liga 2
ANALIZĂ | 11 echipe în lupta pentru patru locuri de play-off de Liga 2. Șansele fiecărora și programul lor în ultimele două etape ale sezonului regular

Două etape au mai rămas de jucat în sezonul regular al Ligii 2, ediția 2022-2023, iar în acest moment sunt cunoscute doar două echipe care vor evolua cu siguranță în play-off.

În urma rezultatelor din runda a 17-a, prima programată în 2023, Steaua și Poli Iași și-au asigurat matematic accederea în grupa de promovare, cu mențiunea că echipa bucureșteană nu are dreptul să urce în prima ligă din cauza formei sale juridice, astfel că va evolua pentru al doilea sezon consecutiv în play-off fără să poată promova.

La celelalte patru poziții care duc în play-off au șanse teoretice nu mai puțin de 11 echipe, însă numărul lor se va reduce după desfășurarea etapei care debutează vineri și se încheie marți.

Steaua și Poli Iași sunt matematic în play-off și mai au câte două jocuri relativ facile

Indiferent de rezultatele pe care le vor înregistra în ultimele două etape ale sezonului regular, Steaua și Poli Iași, ambele cu câte 34 de puncte, nu pot coborî mai jos de locul 5, astfel că și-au asigurat matematic accederea în play-off cu două runde înainte de final.

Ambele echipe mai au jocuri cu formații din partea inferioară a clasamentului, unele care luptă pentru menținerea în Liga 2.

Steaua mai are meciuri cu Minaur Baia Mare, acasă, și Ripensia Timișoara, în deplasare, în timp ce Poli Iași le va mai întâlni pe Poli Timișoara, ”afară”, și pe Progresul Spartac, pe teren propriu.

SC Oțelul Galați e la un punct de accederea în play-off

Următoarea clasată, SC Oțelul Galați, are 32 de puncte și stă la mâna ei pentru accederea în play-off. Își poate îndeplini obiectivul chiar vineri, pe teren propriu, când întâlnește FK Miercurea Ciuc, una dintre contracandidate.

Echipa lui Dorinel Munteanu își asigură biletul pentru grupa de promovare, menținerea în Top 6, cu un singur punct obținut în jocul cu ciucanii sau, în cazul mai rău, în ultima etapă, în deplasare la Dumbrăvița. Și fără niciun punct acumulat în ultimele două partide poate să se mențină între primele șase, însă are nevoie să fie avantajată de celelalte rezultate.

Unirea Slobozia are nevoie de 4 puncte pentru a fi sigură de play-off. O victorie după un eșec cu Gloria Buzău poate să nu o ajute

Unirea Slobozia (30 puncte) are în acest moment cel mai greu parcurs în ultimele două runde. Va întâlni echipe care încă păstrează șanse la play-off. În runda din acest weekend joacă în deplasare la Gloria Buzău, iar apoi întâlnește pe teren propriu FC Brașov. Până la al doilea joc ar putea să fie însă prea târziu pentru trupa lui Dan Alexa, să fie deja fără șanse la locul 6.

Ialomițenii pot ajunge în play-off în urma mai multor calcule, însă cel mai sigur vor ajunge dacă vor reuși să învingă marți în Crâng. În această situație pot pierde ultimul joc, dat tot vor rămâne în play-off.

Însă, în cazul în care vor pierde cu Gloria Buzău și vor câștiga ultimul meci calculele nu vor mai fi la fel de simple. Jucătorii lui Costel Enache pot termina la egalitate de puncte cu Dinamo și Gloria Buzău și vor fi cei mai dezavantaji în urma clasamentului în trei și vor pica în afara play-off-ului. Asta în situația în care Unirea Dej obține minimum 4 puncte. În caz de egalitate și cu Unirea Dej, pe lângă Dinamo și Buzău, în clasamentul în patru tot Slobozia e cea mai dezavantajă și merge în play-out.

Unirea Dej e sigură de Top 6 cu o victorie în ultimele două etape

Într-o situație ceva mai bună decât Unirea Slobozia este Unirea Dej (30 puncte), care are meciuri ceva mai facile, acasă cu Metaloglobus și apoi în deplasare la CSM Slatina.

Echipa lui Dragoș Militaru, tocmai desemnat de AFAN drept cel mai bun antrenor din Liga 2 în sezonul trecut, poate sărbători accederea în premieră în play-off chiar sâmbătă, când întâlnește în fața propriilor suporteri trupa bucureșteană Metaloglobus.

Spre deosebire de Slobozia, Unirea Dej stă bine dacă ar ajunge la un clasament în trei sau patru.

Dinamo și Gloria Buzău merg la braț în play-off dacă își câștigă ultimele două meciuri

Pe ultimul loc care duce în play-off se află în acest moment Dinamo, cu 27 de puncte și un golaveraj mai bun decât Gloria Buzău, clasată pe locul 7. Golaveraj care, în caz de egalitate între cele două echipe la finalul sezonului regular, nu va mai conta în primul rând. Atunci primul criteriu de departajare este rezultatul meciului direct, iar Buzăul a câștigat pe teren propriu cu 2-1 în fața ”câinilor”.

Atât Dinamo, cât și Gloria Buzău stau la mâna lor pentru accederea în play-off și o pot face de braț. Trebuie doar să-și câștige ultimele două meciuri și sunt matematic în grupa de promovare.

Echipa lui Ovidiu Burcă va mai întâlni CS Comunal Șelimbăr, la Sibiu, iar apoi primește vizita penultimei clasate Poli Timișoara. De partea cealaltă, trupa lui Adrian Mihalcea va juca acasă cu Unirea Slobozia și în deplasare cu Minaur Baia Mare.

Miercurea Ciuc și Chiajna au șansele lor, Brașov, Slatina, Viitorul Pandurii și Dumbrăvița au nevoie de multe minuni

FK Miercurea Ciuc și Concordia Chiajna, ambele cu câte 26 de puncte, mențin și ele șanse bune la accederea în play-off, însă depind și de celelalte rezultate, nu numai de ale lor. Oricum ar fi, amândouă trebuie să câștige câte șase puncte în ultimele două etape.

FC Brașov, CSM Slatina, Viitorul Pandurii Târgu Jiu și CSC Dumbrăvița au șanse la play-off mai mult matematic, fiind ar putea prinde locul 6 în urma unor minuni. Șansele lor sunt însă extrem de reduse în acest moment și le vom dezvolta doar dacă vor mai exista și înainte de ultima etapă.

Programul din ultimele două etape al echipelor calificate sau cu șanse de calificare în play-off-ul Ligii 2:

  • În play-off merg primele șase clasate de la finalul sezonului regular, iar în grupa de promovare vor disputa fiecare câte zece jocuri, partide tur – retur cu cele cinci adversare. Se intră în acest turneu cu toate punctele acumulate până în acel moment, nefăcându-se înjumătățire, cum este în SuperLigă.
  • La finalul play-off-ului, primele două clasate promovează direct în SuperLigă, iar clasatele pe locurile 3 și 4 vor juca baraj de promovare, în dublă manșă, cu ocupantele locurilor 8, respectiv 7 din play-out-ul primei ligi.
  • Nu au drept de promovare Steaua, deja calificată în play-off, CSM Slatina și CSC Dumbrăvița, ultimele două fiind încă în lupta pentru play-off. Dacă dintre acestea, la finalul play-off-ului, una ocupă o poziție de promovare sau de baraj, locul ei va fi luat de următoarea clasată cu drept de promovare.
Marius ANGHEL 02 Mar. 2023, 17:59 Liga 2
Pe aceeași temă