Alexandru Bălțoi, suspendat din fotbal pentru tentativa de trucare a meciului Brăila – Clinceni. „Facem să fie bine pentru toți de Paști, pe praful ăsta”

Marius ANGHEL 04 Jul. 2017, 13:23 Special
Alexandru Bălțoi, suspendat din fotbal pentru tentativa de trucare a meciului Brăila - Clinceni.**

Comisia de Disciplină și Etică a Federației Române de Fotbal a dat verdict, în ședința din 3 iulie 2017, într-un nou caz de tentativă de trucare de meciuri în fotbalul românesc. Fostul atacant al lui Dinamo, Alexandru Bălțoi (35 de ani), ultima dată la Atletico Vaslui, în Liga 3, a fost suspendat pentru o perioadă de 10 luni și amendat cu 100.000 de lei pentru tentativa de a influența un meci din campionatul Ligii 2.

Aflat pe rol de multe luni, cazul lui Bălțoi a fost finalizat în această săptămână. „Admite sesizarea formulată de FRF prin Secretar General împotriva pârâtului Alexandru Bălțoi. În temeiul art. 60 al.1 și 12, art. 60 bis cu aplicarea art. 45 din RD al FRF se sancționează Alexandru Bălțoi cu măsura suspendării pentru o perioadă de 10 (zece) luni și o penalitate sportivă de 100.000 lei”, sună verdictul Comisiei de Disciplină și Etică a FRF.

Potrivit Gazeta Sporturilor, Bălțoi, care evolua în Liga 3, la Atletico Vaslui, a contactat persoane din conducerea clubului Dacia Unirea Brăila, din Liga 2, propunându-le prin SMS suma de 20.000 de lei pentru a pierde meciul cu Academica Clinceni, din 14 aprilie 2017, cu două zile înainte Paște. „Facem să fie bine pentru toți de Paști, pe praful ăsta. Tu știi cum e, îți dau ție și tu vorbești cu băieții. Și mai ai ceva de la mine”, a fost unul dintre mesajele atacantului, însă antrenorul Alin Pânzaru nici nu a vrut să audă. „Nu mă interesează 1 leu nemuncit. Mai bine mă târăsc ca râma de foame. Vorbește cu cei de la Clinceni, cu Dragomir, lor le plac combinațiile… și ăla care oferă să-și ia lumânări cu ei, că vine Paștele”, i-a răspuns Pânzaru, care apoi l-a pârât imediat la FRF. Meciul respectiv a fost câștigat de Brăila cu 1-0.

„Asta e o tâmpenie, o aberație. Am făcut o glumă de 1 aprilie cu Alin Pânzaru (n.r. – antrenorul echipei Dacia Unirea Brăila). I-am zis să facem și noi o chestie. Era o glumă, dar el a luat-o în serios și s-a dus cu SMS-ul la Federație. Sunt nevinovat. Oricum m-am lăsat de fotbal. Fac niște cursuri de kinetoterapie”, a spus Alexandru Bălțoi pentru gsp.ro.

În cariera sa, Alexandru Bălțoi a evoluat pentru Dinamo, FCM Câmpina, Farul, Dinamo II, Oțelul, FC Argeș, UTA, FC Brașov, Unirea Alba Iulia, Ceahlăul, Concordia Chiajna, Rapid Ghidighici, CF Brăila, FC Clinceni, Sporting Turnu Măgurele, Gloria Popești Leordeni, Unirea Dej și Atletico Vaslui.

Bălțoi a câștigat cu Dinamo două titluri de campioni, două Cupe ale României și o Supercupă.

Alte șase cazuri finalizate cu suspendări

Suspendarea lui Alexandru Bălțoi, dar și cea a lui Laurențiu Vențer, de la Academica Clinceni, ambele în ședința din 3 iulie a Comisiei de Disciplină și Etică a FRF, reprezintă al șaptelea caz de acest gen în ultima perioadă în fotbalul românesc.

Primul a fost lotul Gloria Buzău, echipă ce în sezonul trecut al Ligii 2 a rămas fără 14 jucători și trei antrenori, în frunte cu Viorel Ion, după ce Comisia de Disciplină și Etică a Federației Române de Fotbal a dictat sanțiuni pentru că aranjaseră meciuri pentru a obține bani din pariuri. Sancțiunile au însumat 14 ani și șase luni de suspendare, plus amenzi în valoare totală de 960 000 de lei.

Apoi a urmat suspendarea antrenorului italian al FC Caransebeș Giovanni Pisano pentru nouă luni, acesta încasând și o amendă de 100.000 de lei pentru tentativa de trucare a meciului din Liga 2 FC Caransebeș – Unirea Tărlungeni 1-1. Jucătorul Mădălin Livan l-a pârât la FRF pe antrenor după ce acesta le-a cerut elevilor săi „goluri multe”, iar la pauză le-a solicitat să piardă cu 3-0. Pisano a fost judecat în lipsă după ce a plecat din România.

Un exemplu negativ este și antrenorul campioanei en titre, Marius Șumudică, care a fost suspendat șase luni și amendat cu 100.000 de lei pentru că a pariat pe mai multe meciuri. Șumudică a făcut apel, iar sancțiunea a fost redusă la doar două luni și a fost aplicată, în mod ciudat, abia la începutul actualului sezon competițional al Ligii 1.

O altă sancțiune a fost dictată pe 15 martie, atunci când membrii Comisiei de Disciplină și Etică a Federației Române de Fotbal au dictat o suspendare de trei luni și o amendă de 25.000 de lei pentru Alexandru Dragomir, vicepreședintele Academicii Clinceni. Cazul a fost pornit după denunțul făcut la Comisia de Integritate a FRF de fostul portar al echipei Academica Clinceni (locul 12 în Liga 2), Andrei Marinescu (32 ani), împotriva lui Dragomir (32 ani), pentru tentativă de trucare a unor partide amicale desfășurate într-un cantonament efectuat în Austria.

În fine, pe 29 mai 2017, FRF i-a sancționat pe antrenorul Laurențiu Tudor, vicepreședintele Cristian Mătărău și jucătorul Epaminonda Nicu, toți de la Unirea Tărlungeni, cu amenzi însumate la 235.000 de lei și 21 de luni de suspendare din fotbal. Cei trei au fost pârâți la FRF ca participanți la meciuri trucate pentru pariuri. Interesant este și faptul că, pe lângă cele trei persoane sancționate, citate aproape săptămână de săptămână în acest caz au fost și alți trei jucători ai Unirii, însă care au dispărut de pe listă și nu s-a mai precizat nimic despre ei. Este vorba despre Gabriel Braga (22 de ani), Albert Voinea (24 de ani) și Ionuț Zaina (23 de ani), toți suspectați că sunt implicați în meciuri aranjate pentru pariuri. Braga a ajuns apoi la CS Tunari, în Liga 3, iar Zaina a ajuns în Liga 1, la Pandurii Târgu Jiu.

Ultimele două cazuri încheiate cu suspendări sunt cele ale lui Alexandru Bălțoi și Laurențiu Vențer.

Articol scris de Marius ANGHEL

Marius ANGHEL 04 Jul. 2017, 13:23 Special
Pe aceeași temă