Poli Timișoara, și mai aproape de rămânerea în Liga 2! Academica Clinceni a fost sancționată din nou, inclusiv cu retrogradarea în ”categoria inferioară”, și are mai puțin de o lună să evite excluderea totală

Marius ANGHEL 20 Jun. 2022, 18:28 Liga 2
Poli Timișoara, și mai aproape de rămânerea în Liga 2! Academica Clinceni a fost sancționată din nou, inclusiv cu retrogradarea în ”categoria inferioară”, și are mai puțin de o lună să evite excluderea totală

Dacă în privința clubului Gaz Metan Mediaș sancțiunile cu scăderi de puncte, care erau pe punctul de a ajunge la decizia finală de excludere din competițiile organizate de FRF sau LPF, au fost suspendate până la finalizarea procedurii de insolvență, în schimb, în cazul Academicii Clinceni acestea continuă.

În cadrul celei mai recențe ședințe a Comisiei de Disciplină și Etică a FRF, din 15 iunie, clubul din Clinceni, retrogradat din Liga 1, a fost sancționat cu încă șase puncte în minus, cât și cu retrogradarea ”în categoria inferioară”, ulterior urmând să fie dată afară din toate competițiile organizate de FRF/LPF/AJF, dacă nu-și știnge litigiul cu Cristian Gavra până în data de 15 iulie 2022. Excluderea inclusiv din competițiile organizate de AJF coincide cu condamnarea la desființare, fiindcă alt organizator de un nivel inferior AJF-ului nu există.

De excluderea echipei Academica Clinceni din Liga 2 va beneficia în primul rând Politehnica Timișoara. Aceasta este ultima retrogradată sportiv din Liga 2 la finalul sezonului recent încheiat și va fi prima formației invitată de FRF să ocupe locul rămas liber în noua ediție a eșalonului secund.

Academica Clinceni s-a ales cu încă 6 puncte în minus în clasament, dar și cu excluderea în ”categoria inferioară”

Din Liga 1, sezonul 2021-2022, au retrogradat sportiv trei echipe: Gaz Metan Mediaș, Academica Clinceni, direct, fiindcă s-au clasat pe ultimele două locuri în play-out, și Dinamo București, care a pierdut barajul de menținere/promovare cu Universitatea Cluj.

Toate trei au probleme existențiale, însă Gaz Metan și Academica Clinceni au șanse minuscule să-și mai revină și să continue. O dovedește, în privința echipei ilfovene, și ultimele decizii luate de Comisia de Disciplină și Etică a FRF, anunțate de Liga Profesionistă de Fotbal (LPF), organizatoarea competiției în care Academica a evoluat în primul rând în sezonul recent încheiat.

Trupa din Clinceni a fost sancționată cu încă șase puncte în clasamentul Ligii 1, câte două pentru fiecare litigiu nestins cu Andrei Ioan Cordea, Florin Gardoș și Aurelian Păun, dar și cu excluderea în ”categoria inferioară”, în urma litigiului cu Cristian Gavra.

Astfel, Academica Clinceni a ajuns acum la un total de -37 de puncte în clasamentul play-out-ului Ligii 1, ediția 2021-2022, și se menține pe locul 9, fiindcă mai rău de atât stă Gaz Metan Mediaș, care are -46 de puncte, tot din aceleași cauze.

”Întrunită miercuri, 15 iunie 2022, Comisia de Disciplină din cadrul FRF a luat următoarele hotărâri:

CS Gaz Metan Mediaș – Revizuire în dosarul 439/CDE/2022 – Respinge cererea de revizuire ca netimbrată.

CS Gaz Metan Mediaș – Revizuire in dosarul 440/CDE/2022 – Respinge cererea de revizuire ca netimbrată.

Velisar Mihai vs. CS Gaz Metan Mediaș – Neexecutare Hotărâre CNSL – În temeiul art.78 din Legea 85/2014 se suspendă cauza până la finalizarea procedurii insolvenței în dosarul cu numărul 2054//85/2014.

Pațurcă Ioan Paul vs. CS Gaz Metan Mediaș – Neexecutare Hotărâre CNSL – În temeiul art.78 din Legea 85/2014 se suspendă cauza până la finalizarea procedurii insolvenței în dosarul cu numărul 2054//85/2014.

Cordea Andrei Ioan vs. ACS FC Academica Clinceni – Neexecutare Hotărâre CNSL – În temeiul art.85.1.b din RD, se sancționează clubul ASC FC Academica Clinceni, cu interzicerea dreptului de a transfera și/sau legitima jucători în calitate de club cesionar și i se vor scădea puncte. Scăderea de puncte se aplică celor acumulate în campionat de categoria cea mai ridicată, urmând ca la fiecare 15 zile calendaristice de intârziere de plată, echipei în cauză să i se scadă câte 2 (două) puncte, respectiv pentru perioada 25.05.2022 – 08.06.2022, s-au scăzut 2 (două) puncte. Termen: 29.06.2022.

Gavra Cristian vs. ACS FC Academica Clinceni – Neexecutare Hotărâre CNSL – În temeiul art.85.1.C, teza a II a din RD dispune excluderea din toate competițiile în curs și retrogradarea echipei în categorie inferioară. Pune în vedere clubului ca până la data de 15.07.2022 să execute obligația de plată sub sancțiunile prevăzute de art.85.2 din RD, respectiv excluderea din toate competițiile LPF, FRF și AJF.

Gardoș Florin vs. ACS FC Academica Clinceni – Neexecutare Hotărâre CNSL – În temeiul art.85.1.b din RD, se sancționează clubul ACS FC Academica Clinceni cu măsura interzicerii dreptului de a transfera și /sau legitima jucători în calitate de club cesionar și cu scăderea a 2 (două) puncte pentru perioada 28.05.2022-12.06.2022. Termen: 29.06.2022

Păun Aurelian vs. ACS FC Academica Clinceni – Neexecutare Hotărâre CNSL – În temeiul art.85.1.b din RD, se sancționează clubul ACS FC Academica Clinceni cu măsura interzicerii dreptului de a transfera și /sau legitima jucători în calitate de club cesionar și cu scăderea a 2 (două) puncte pentru perioada 29.05.2022-16.06.2022. Termen: 29.06.2022”, sună deciziile comisiei FRF în cazul cluburilor retrogradate în Liga 2 Gaz Metan Mediaș și Academica Clinceni.

O absurditate! Academica, retrogradată în Liga 2 de Comisia de Disciplină și Etică a FRF, deci echipa e retrogradată sportiv în Liga 2!?

Analizând articolul din ”Regulamentul disciplinar” pe baza căruia Academica Clinceni a fost exclusă și retrogradată în categoria inferioară, cât și de unde i s-au scăzut cele șase puncte echipei, putem constata un viciu de regulament.

Având în vedere că noua scădere de puncte s-a aplicat tot în clasamentul play-out-ului Ligii 1, competiție încheiată de mai bine de o lună de zile, excluderea în categoria inferioară, așa cum spune articolul 85.1.C din ”Regulamentul disciplinar”, înseamnă retrogradarea disciplinară din Liga 1 în Liga 2. Ori, Academica Clinceni a retrogradat deja sportiv în Liga 2!

Altădată, în cazuri asemănătoare, Comisia de Disciplină și Etică a FRF dicta sancțiunea cu excluderea în ultima ligă a județului din care echipa respectivă făcea parte. În cazul de față, Academica Clinceni era retrogradată în ultima ligă organizată de AJF Ilfov.

Articolul 85.2 din ”Regulamentul disciplinar”, citat și el în acest caz, în cazul în care nu se achită datoria către Gavra nici până la 15 iulie, susține o excludere inclusiv din cadrul AJF, ceea ce coincide cu rămânerea fără activitate a clubului, deoarece o asociație organizatoare de competiții mai inferioară decât AJF nu există!

Ce spun articolele din ”Regulamentul disciplinar” în baza cărora Comisia de Disciplină și Etică a FRF a sancționat Academica Clinceni în litigiul cu Cristian Gavra:

Articolul 85 | Refuzul sau omisiunea aplicării hotărârii
1. Clubul care nu plăteşte unei alte persoane sau FRF/LPF/AJF execută obligațiile stabilite, în termen de 30 de zile de la data comunicarii hotararii, o sumă de bani, integral sau parţial,
deşi există în acest sens o hotărâre definitivă a unui organism jurisdictional al FRF/LPF/AJF și/sau TAS:
a. va fi obligat la plata unei penalitati de la 3.000 la 7.000 lei si i se va acorda un termen de gratie de 5 zile pentru executarea integrala a obligatiilor de plata;
b. i se va interzice dreptul de a transfera si/sau legitima jucatori in calitate de club cesionar si i se vor scadea puncte. Scaderea de puncte se aplica asupra celor acumulate in campionat de echipa de categoria cea mai ridicata, urmand ca , la fiecare 15 zile calendaristice de intarziere de plata, calculate de la data expirarii termenului de gratie, echipei in cauza sa i se scada cate 2 puncte.
c. Sanctiunile aratate la litera b) se aplica timp de 90 de zile, dupa care echipa clubului respectiv va fi exclusa din toate competitiile in curs si retrogradata in categoria inferioara.
2. Dacă clubul nu-si executa obligatia de plata in termen de 30 de zilede la retrogradarea echipei de categoria cea mai ridicata, clubul va fi exclus din toate competitiile FRF/LPF/AJF.”

Poli Timișoara, prima beneficiară de excluderi sau retrageri din Liga 2

Oricum, speranțe de viața la Academica Clinceni nu răsar, astfel că, cel mai probabil, va trece și termenul de 30 de zile în care clubul mai poate plăti datoria către Cristian Gavra pentru a scăpa de sancțiunea de excludere din toate competițiile organizate de FRF/LPF/AJF.

În această situație apare primul loc vacant în Liga 2 pentru sezonul 2022-2023, iar prima echipă care va beneficia de acest lucru este ultima retrogradată sportiv în Liga 3, respectiv Politehnica Timișoara, care a pierdut barajul de menținere cu FC Brașov.

Momentan, nu este nimic oficial, astfel că Poli Timișoara mai are de așteptat până va fi invitată în Liga 2 și va scăpa de retrogradarea în Liga 3. Rușinea de a pica sportiv în Liga 3 rămâne însă pentru echipa suporterilor Politehnicii și a Universității Politehnica din Timișoara.

Federația Română de Fotbal a decis de curând să stabilească criterii suplimentare de atribuire a posibilelor locuri vacante rămase pentru noua componență a campionatului Liga 2, iar Liga2.ro a prezentat pe larg acest subiect și ordinea echipelor pe care federația le va invita în eșalonul secund dacă apar locuri rămase vacante.

Pe lângă Academica Clinceni, și Gaz Metan Mediaș este în moarte clinică. La Mediaș s-a gândit deja un nou proiect fotbalistic care să ia locul fostei prim-divizionare, care să pornească din Liga 1.

Foto: Valentin Macrea / Sport Pictures

https://liga2.prosport.ro/seria-1/cluburile-aflate-in-joc-de-glezne-pentru-un-loc-in-liga-2-ce-sanse-au-pierzatoarele-barajelor-de-promovare-sa-fie-invitate-de-frf-si-ordinea-in-care-se-ocupa-posibilele-locuri-vacante-19234550

https://liga2.prosport.ro/seria-1/noul-proiect-fotbalistic-de-la-medias-pe-punctul-de-a-fi-inaugurat-cum-se-va-numi-clubul-si-cine-este-omul-care-va-baga-bani-inca-din-liga-4-19235340

https://liga2.prosport.ro/seria-1/poli-timisoara-s-a-inteles-cu-bogdan-andone-cred-ca-la-momentul-actual-e-cea-mai-buna-alegere-motivele-pentru-care-clubul-inca-nu-si-a-anuntat-in-mod-oficial-noul-antrenor-19235342

 

Marius ANGHEL 20 Jun. 2022, 18:28 Liga 2
Pe aceeași temă