Jucătorul din cauza căruia Viitorul Pandurii are interdicție la transferuri de la FIFA! ”Știți care este paradoxul? El nici nu mai voia să continue anul ăla, să rămână la noi. Voia să plece. A cerut ceva la FIFA ce nici nu mai voia” | EXCLUSIV

Marius ANGHEL 24 Jan. 2024, 14:55 Liga 2

Două cluburi din Liga 2 s-au numărat printre cele 11 din fotbalul românesc, unele desființate deja, cu interdicție la transferuri dictată de FIFA. Este vorba despre Chindia Târgoviște și Viitorul Pandurii Târgu Jiu. Între timp, de marți, 23 ianuarie, Chindia susține că a plătit datoria și nu mai are această sancțiune.

Dacă despre trupa dâmbovițeană Liga2.ro a scris în exclusivitate din prima parte a lunii decembrie a anului trecut ceea ce a adus-o în această situație, aflarea echipei gorjene pe această listă a surprins. Clubul din Târgu Jiu nu comunicase nimic în acest sens și nu a făcut-o nici după ce FIFA și-a lansat o platformă online unde sunt expuse toate cluburile din lume care nu au voie să legitimeze noi fotbaliști, din cauza problemelor financiare, a nestingerii unor litigii.

Felipe Acosta i-a provocat clubului Viitorul Pandurii interdicția la transferuri din partea FIFA

În această speță, Liga2.ro l-a contactat pe Călin Vladimirescu, administratorul special al clubului Viitorul Pandurii, pentru a afla mai multe despre interdicția la transferuri primită de la FIFA.

Echipa din Târgu Jiu are o datorie către columbianul Felipe Acosta Bayer (29 de ani). Mijlocașul a activat la Viitorul Pandurii în sezonul 2021-2022, după o primă experiență în România la Pandurii Târgu Jiu, în ediția 2020-2021 a Ligii 2.

”La FIFA e mai greu să poți să justifici. Am avut un jucător, pe Felipe Acosta, care avea contract până în 2023, iar atunci când noi am intrat în insolvență aveam posibilitatea să-i facem notificare de reziliere de contract. Știți, ne permite legea. În momentul în care intri în insolvență, contractele mai mari sau ce contracte consideri, cu jucătorii care nu te ajută, care consideri că trebuie notificate, poți să faci notificare și este reziliere unilaterală. El era accidentat, a stat numai accidentat și foarte puțin a jucat la noi, ne-a ajutat foarte puțin. A zis că ok, nu are nicio problemă, că asta e, după care, bineînțeles, că a făcut memoriu la FIFA. FIFA nu a luat în calcul nici insolvența noastră, nici absolut nimic, i-a acceptat memoriul, șase salarii și inclusiv plata contractului pe anul pe care îl mai avea. Plus costuri medicale, ce a pus el la dispoziție acolo, ce a făcut prin Columbia, că oricum nu s-a tratat aici. El a plecat în vacanță, a spus că-l doare genunchiul și că merge la medic”, a spus Vladimirescu.

40 de mii de euro pentru a ridica interdicția. ”FIFA nu ia în calcul nici insolvența, nu ia în calcul nimic”

Felipe Acosta a jucat pentru Viitorul Pandurii în 16 meciuri din sezonul 2021-2022 de Liga 2. În 15 a început ca titular și de șase ori a fost înlocuit, a strâns 1276 de minute pe teren și a înscris și un gol, în acel 3-1 din Copou cu Poli Iași.

Jucătorul sud-american mai avea contract cu gorjenii încă un an, potrivit spuselor oficialului clubului, până în vara anului 2023, însă a plecat în țara natală, în Columbia, în vacanță, a spus apoi să este accidentat și merge la doctor, Viitorul Pandurii a recurs la insolvență, s-a decis renunțarea la Acosta și acesta nu s-ar fi opus, mai ales că nu-și mai dorea să se întoarcă în România, conform lui Călin Vladimirescu. Totuși, columbianul s-a adresat FIFA și forul internațional i-a dat câștig de cauză.

Astfel, în toamna anului trecut, Viitorul Pandurii a fost înștiințat că are interdicție la transferuri și trebuie să-i achite lui Felipe Acosta circa 40.000 de euro, reprezentând salariile sale din ultimul an și jumătate din contractul cu clubul și cheltuielile medicale.

”O să îi dăm, nu avem ce să facem. În momentul în care am primit decizia de la FIFA, am răspuns, dar ei nu ia în calcul nici insolvența, nu ia în calcul nimic. Am discutat și la federație și ne-au spus că la FIFA așa este. Pentru ei, insolvența este o sustragere de la plată. O să plătim, fiindcă nu ne permitem să rămânem fără jucători noi. Nu avem ce să facem”, a spus, pentru Liga2.ro, Călin Vladimirescu. Plata se dorește a fi făcută până la finalul lunii ianuarie, pentru ca Viitorul Pandurii să scape de interdicția la transferuri și să legitimeze câțiva jucători pentru partea a doua a sezonului.

”El nici nu mai voia să continue anul ăla, să rămână la noi. Voia să plece. El a cerut ceva la FIFA ce nici nu mai voia”

S-a încercat și o înțelegere amiabilă cu jucătorul columbian.

”A înțeles situația, dar a spus că asta e. Am încercat să ajungem la un numitor comun. Știți care este paradoxul? El nici nu mai voia să continue anul ăla, să rămână la noi. Voia să plece. El a cerut ceva la FIFA ce nici nu mai voia. El nu mai voia continuarea contractului, dar a avut un avocat bun, l-a reprezentat bine, a câștigat. Acum, oricine ar fi, și nu vreau să dau în niciun jucător, dar nu mai renunță în momentul ăsta în care are o decizie FIFA. Și așteaptă să-i plătim toată suma”, a mai spus administratorul special al clubului Viitorul Pandurii.

După despărțirea de Viitorul Pandurii, Felipe Acosta a ajuns la echipa La Equidad, în prima ligă din Columbia. Pentru acesta a jucat în 20 de meciuri în 2023 și a înscris un gol, iar în 2024 are un meci, singurul desfășurat de echipă în noul an, în care a fost integralist.

În România, Felipe Acosta a ajuns prima dată la Pandurii, cealaltă echipă din Târgu Jiu, în septembrie 2020, după o experiență în Spania, la Lorca. Sub comanda lui Călin Cojocaru, actualul antrenor de la Viitorul Pandurii, a evoluat atunci în 22 de meciuri de Liga 2, 20 ca titular, și a înscris 5 goluri.

Foto: FK Miercurea Ciuc, Flaviu Buboi și Dragoș Pășcăneanu (Mediafax Foto)

https://liga2.prosport.ro/seria-1/chindia-a-scapat-de-interdictia-la-transferuri-aplicata-de-fifa-19298045

https://liga2.prosport.ro/seria-1/poli-iasi-imprumuta-la-ceahlaul-si-unirea-slobozia-19298042

https://liga2.prosport.ro/seria-1/robert-danescu-a-ajuns-la-gilortul-targu-carbunesti-19297998

https://liga2.prosport.ro/seria-1/chindia-si-viitorul-pandurii-au-interdictie-la-transferuri-de-la-fifa-19297380

Marius ANGHEL 24 Jan. 2024, 14:55 Liga 2
Pe aceeași temă