Vasile Dîncu oferă explicații după ce a propus schimbarea Legii Sportului: ”Este vorba doar despre dreptate! Modificarea nu se referă doar la fotbal. Să nu fim ipocriți!” Un alt inițiator al propunerii nu-i dă șanse Stelei pentru acest sezon

Marius ANGHEL 15 Apr. 2023, 16:21 Liga 2
Vasile Dîncu oferă explicații după ce a propus schimbarea Legii Sportului: ”Este vorba doar despre dreptate! Modificarea nu se referă doar la fotbal. Să nu fim ipocriți!” Un alt inițiator al propunerii nu-i dă șanse Stelei pentru acest sezon

Vasile Dîncu, fostul ministru al Apărării Naționale, a venit cu precizări după ce, zilele trecute, a propus, alături de alți doi colegi de la PSD, modificarea Legii Sportului, în așa fel încât cluburile de drept public să aibă dreptul de a evolua în prima ligă a României.

Schimbarea legii ar avantaja în primul rând, în acest moment, Steaua, aflată acum pe locul 2 în play-off-ul Ligii 2, poziție direct promovabilă, însă căreia îi este interzisă accederea în elită din cazua formei sale juridice.

Vasile Dîncu, explicații după ce a propus modificarea Legii Sportului

Această propunere a stârnit o serie de reacții negative în fotbalul românesc, atât din partea cluburilor din prima ligă, adversarelor Stelei din Liga 2 sau analiști TV. Printre cei care susțin modificarea este și CS Dinamo, participantă în play-out-ul Ligii 3, prin președintele ei, Ionuț Popa.

Dîncu, cel care în ultimele zile ca ministru al Apărării Naționale, în octombrie 2022, semna un ordin prin care Steaua se poate asocia cu anumite entități, private sau juridice, ca să aibă capacitatea legală de a putea promova în SuperLigă, a venit acum cu explicații pentru demersul făcut alături de senatorul Matei Constantin Bogdan și deputatul Radu Popa.

Dîncu răspunde celor care au susținut că această modificare a Legii Sportului ar întoarce sportul românesc în perioada comunistă! Fostul ministru explică de ce crede că este benefică schimbarea și nu are scopul de a ajuta numai fotbalul. ”Astăzi, sportul din România este tot mai sărac și nu mai are nevoie și de bariere artificiale pentru a accentua această situație”, spune cel care este de profesie sociolog.

Fostul ministru vorbește despre dreptate, drepturi egale pentru toate cluburile și sportivi și are și o întrebare pentru cei care îi contestă demersul: ”De ce vrem să pedepsim cluburile departamentale care au adus României sute de medalii olimpice, mondiale și europene?”

”Să nu fim ipocriți: fără banii din fondurile publice ale primăriilor, consiliilor județene sau ale altor entități publice, numărul echipelor s-ar diminua drastic, încât nu am avea campionate de fotbal, handbal, baschet, volei etc.”, mai susține Vasile Dîncu, cel care mai susține că îi înțelege pe cei care se simt lezați în vreun interes de moment, adică se referă la adversarele Stelei din Liga 2.

Vasile Dîncu: ”Este vorba doar despre dreptate! Îi înțeleg pe cei care se simt lezați în vreun interes de moment, dar sunt convins că vor înțelege și ei că nimeni nu pierde, ci toată lumea ar putea câștiga”

”Este vorba doar despre dreptate!

Una dintre sarcinile politicienilor și a celor trimiși de către cetățeni să îi reprezinte în Parlament este să facă dreptate acolo unde lucrurile sunt strâmbe pentru că au fost făcute strâmb sau pentru că realitatea a evoluat și s-au creat inegalități.
Dar, la noi, în multe situații, chiar dacă vedem că există o situație care nu este normală, care este profund nedreaptă, ne uităm la ea ca la drobul de sare și ne consolăm că nu se poate face nimic.
Modificarea la Legea Sporturilor pe care am inițiat-o, în urmă cu câteva zile, încearcă să reinstituie o normalitate.
Da, normal este ca toti sportivii sa aibă șanse egale la performanțe, cel puțin din punctul de vedere a legilor sau regulamentelor. Chiar dacă nu ne naștem egali, chiar dacă nu avem medii care să producă echitate, nu este normal ca legile sa ne oprească să participam la competiție. În sport trebuie ca performanța să fie ultimul criteriu care decide campionii și clasamentele. Sportul a reușit să creeze eroi ai națiunilor din copii desculți și să unească oamenii sub drapele.
Sportul nu acceptă să faci campioni prin lege și nici să obții performanțe prin decrete de stat. Sportul este un teritoriu al egalității atunci când oferă fiecăruia o șansă. Măcar una de principiu, șansa de a te alinia la start.
După 30 de ani, de ce vrem să pedepsim cluburile departamentale care au adus României sute de medalii olimpice, mondiale și europene? Da, astăzi atributul de profesionist se asociază performanței și este normal să fie așa. Dar profesionalismul se referă la statutul sportivului, nu la sursa banilor! Cu ani în urmă, m-am supărat pe o mare campioană a României, provenită dintr-un club departamental, pentru că se plângea că primăriile sau Consiliile județene finanțează sportivi, iar sportivii de la Steaua sau Dinamo sunt dezavantajați. Nu-mi venea să cred că nu înțelege că marile cluburi de la București și-au clădit și încă își clădesc performanța culegând talentele din toată țara și așa a crescut România în sport.
La fel de mare nedreptate este și atunci când, din cealaltă parte, se spune că cei finanțați din fonduri publice nu pot să participe la anumite competiții.
Dacă ne referim la fotbal, dar nu numai aici, să nu fim ipocriți: fără banii din fondurile publice ale primăriilor, consiliilor județene sau ale altor entități publice, numărul echipelor s-ar diminua drastic, încât nu am avea campionate de fotbal, handbal, baschet, volei etc. Dacă puținele echipe care au finanțare privată exclusivă vor să îi elimine pe cei finanțați de la bugetele publice este o opțiune, dar nu ar mai avea cu cine să joace pentru că ar dispărea competiția în sine.
Prin modificarea propusă de mine, alături de ceilalți doi colegi, fotbalul nu se întoarce în comunism, cum am văzut că se spune zilele acestea, ci urmărim să se poată folosi, legal – evident, toate resursele posibile pentru ca sportul să poată să mai existe în condiții decente.
Astăzi, sportul din România este tot mai sărac și nu mai are nevoie și de bariere artificiale pentru a accentua această situație.
Însă această modificare NU SE REFERĂ DOAR LA FOTBAL; această modificare deschide calea pentru ca o serie de sporturi care altădată au dat performanțe importante pentru România să poată reînvia.
Astăzi, statele naționale finanțează sporturile pe care le aleg și nu întotdeauna banii trec prin bugetul Ministerului Sportului, așa cum își doresc birocrații.
Să nu cădem în capcana celor care spun că doar România are cluburi finanțate din bugetul public.
Nu doresc să polemizez cu cineva, nici să fac dedicații cuiva, prin această inițiativă, pur și simplu este nevoie ca, măcar din când în când, să ne gândim să îndreptăm lucrurile care sunt strâmbe în societate. Știu, poate aceasta este un lucru mic, nu rezolvă marile nedreptăți existente în societatea noastră, dar fiecare putem încerca să facem ceva.
Îi înțeleg pe cei care se simt lezați în vreun interes de moment, dar sunt convins că vor înțelege și ei că nimeni nu pierde, ci toată lumea ar putea câștiga, dacă ne uităm cu bună credință la acest gest al meu.
Și pentru că totul se întâmplă în Săptămâna Mare, urez Sărbători fericite tuturor, persoane juridice de drept privat, de drept public, sportivi și antrenori, susținători și administratori, galerii rivale, oameni buni, prieteni și neprieteni. Cu toții avem dreptul la lumina și pilda Învierii, cu toții putem să ne schimbăm, să îndreptăm greșelile și să aspirăm spre dreptate și libertate. Fără dreptate și libertate, viața socială este un infern. Hristos a Înviat!”, a scris Vasile Dîncu pe pagina sa de Facebook.

Matei Constantin Bogdan, alt inițiator al modificării: ”Legea 69/2000 e foarte veche și nu mai poate fi ancorată în realitatea sportului european. Nu știu dacă anul acesta Steaua va putea beneficia despre această modificare”

De pe altă partă, Matei Constantin Bogdan, un alt inițiator al acestei modificări a Legii Sportului, a explicat în cadrul emisiunii Liga DigiSport că această schimbare legislativă nu a fost propusă cu scopul de a o ajuta neapărat pe Steaua să promoveze în prima ligă în acest sezon. Susține că procesul de modificare este unul anevoios și va dura cel puțin un an, astfel că Steaua nu ar putea beneficia prea curând.

”Este normal să stârnească atâta vâlvă, pentru că este din cauza acestui scandal între CSA și FCSB, astfel încât întreaga inițiativă legislativă s-a dus în acestă direcție, cum că este scrisă pentru a da posibilitatea unei echipe să promoveze în prima ligă, ceea ce, per total, nu poate fi spus în acest sens, pentru că inițiativa legislativă are un caracter general și privește întreg spectrul fotbalului, pentru că azi vorbim despre fotbal, dar se aplică tuturor structurilor sportive din România ce nu pot fi îngrădite din acest punct de vedere.

E normal ca iubitorii fotbalului să gândească că legea ar fi cu dedicație pentru CSA, pentru a putea promova, dar legea va avea un caracter general și se va aplica tuturor structurilor sportive din România. Consider că e nevoie de o investiție din partea tuturor celor interesați, fie că sunt privați sau unități administrativ-teritoriale, pentru a susține sportul din România aflat azi într-o situație dificilă din punct de vedere financiar.

Sunt tot mai mai puțini oameni de afaceri ce își doresc să își investească resursele financiare în sporturi de performanță, iar fotbalul este un domeniu foarte greu, ce necesită investiții foarte mari. Despre modificarea legislativă, am avut o consultare cu mai multe primării și consilii județene. Ceea ce a reieșit este că este oportună o asemenea schimbare. Legea 69/2000 e foarte veche și nu mai poate fi ancorată în realitatea sportului european.

Momentul este greu de spus de ce l-am ales acum. Discuția despre promovarea Stelei e de foarte mult timp. Nu știu dacă anul acesta Steaua va putea beneficia despre această modificare. Traseul legislativ până să se ajungă la promulgat durează cel puțin un an de zile. La prima cameră sesizată, adică Senatul, nu poate să stea mai mult de 45 de zile sau, prin solicitarea unui grup parlamentar sau a inițiatorului, maximum 60 de zile. Apoi se merge mai departe la Camera Deputaților pentru a fi dezbătută și a se întocmi raportul.

Oricum am vrea să ducem termenele și dezbaterea, această lege nu o avantajează pe Steaua dacă și-a făcut planurile că va promova anul acesta. Domnul Talpan nu stăpânește tehnica legislativă, dacă se gândește la două-trei săptămâni”, a declarat Constantin Bogdan Matei, potrivit DigiSport.

Acesta a spus și faptul că modificarea Legii Sportului nu contravine regulamentului UEFA, așa cum a susținut Gigi Becali.

”UEFA nu îngrădește acest drept, la UEFA nu există niciun regulament care să aibă o distincție foarte clară între ce înseamnă cluburi private sau cluburi departamentale. Nu am găsit așa ceva, dar vom cere un punct de vedere din partea Ministerului de Resort și FRF, să ne spună foarte clar dacă îngrădim buna desfășurare a fotbalului. Nu aș merge pe logica conflictului de interese, ci a oportunității.

Eu nu cred că MApN poate susține financiar o echipă de prima ligă. Dosarul de licențiere nu e foarte simplu, garanțiile financiare sunt mari. Probabil vor intra într-o formă de sprijin public-privat, astfel încât echipa să funcționeze și să fie la un nivel foarte înalt, pentru ca vorbim Clubul Sportiv al Armatei, care nu se poate complace într-un obiectiv de genul evitarea retrogradării”, a mai explicat senatorul.

Marius ANGHEL 15 Apr. 2023, 16:21 Liga 2
Pe aceeași temă