Steaua, mână de ajutor din partea lui Vasile Dîncu. Fostul ministru al Apărării propune schimbarea Legii Sportului pentru ca trupa din Ghencea să fie primită în SuperLigă. FOTO cu proiectul depus în Parlament

Cătălin MUREȘANU 12 Apr. 2023, 23:46 Liga 2
Steaua, mână de ajutor din partea lui Vasile Dîncu. Fostul ministru al Apărării propune schimbarea Legii Sportului pentru ca trupa din Ghencea să fie primită în SuperLigă. FOTO cu proiectul depus în Parlament

Steaua primește o mână de ajutor din partea lui Vasile Dîncu, fostul ministru al Apărării Naționale. Senatorul PSD a depus o propunere legislativă prin care cere modificarea Legii Sportului, astfel încât cluburile de drept public să aibă dreptul de a evolua în prima ligă a României.

Senatorul Vasile Dîncu a depus în Parlamentul României un proiect de lege prin care solicită modificarea și completarea Legii Sportului 69/2000. Mai precis, proiectul fostului ministru al Apărării Naționale propune ca persoanele juridice de drept public să aibă statut de cluburi sportive profesioniste, la fel ca societățile comerciale sportive sau asociațiile.

Dîncu a propus schimbarea Legii Sportului, cea care împiedică promovarea în prima ligă a cluburilor de drept public

ProSport a consultat proiectul depus la Senat, pentru care a fost solicitată dezbaterea în procedură de urgență. Senatul este prima cameră sesizată, Camera Deputaților având rol decizional.

Deși în expunerea de motive a proiectului (vezi facsimil) nu se face referire, acest demers vine în sprijinul Clubului Sportiv al Armatei Steaua a cărei echipă de fotbal, în prezent în liga secundă pe poziție de promovare, nu are acest drept de accedere în SuperLigă în actuala formă a Legii 69/2000.

Alături de Vasile Dîncu, alți doi colegi de partid au semnat propunerea, este vorba de senatorul Matei Constantin Bogdan și deputatul Radu Popa.

  • Alineatul (1) al Articolului 31 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Cluburile sportive profesioniste sunt structuri sportive organizate ca asociații fără scop patrimonial, societăți comericale sportive pe acțiuni sau persoane juridice de drept public, înființate ca instituții publice reprezentative în domeniul activității sportive de performanță, care au obținut licența din partea federației sportive naționale, emisă în conformitate cu statutele și regulamentele federațiilor internționale pe ramura de sport”.

  • Alineatul (3) al Articolului 31 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Cluburilor sportive profesioniste organizate ca asociații fără scop patrimonial, li se aplică regimul juridic al acestui tip de asociații, cluburilor sportive profesioniste, organizate ca societăți sportive comerciale pe acțiuni, li se aplică regimul juridic al societăților comerciale, cu particularitățile din prezenta lege, iar cluburilor sportive profesioniste organizate ca persoane juridice de drept public, înființate ca instituții publice reprezentative în domeniul activității sportive de performanță li se aplică regimul juridic al instituțiilor publice în subordinea cărora funcționeză”.

Practic, prin aceste modificări, în cazul care propunerea legislativă va trece în forma depusă, Steaua va avea drept de promovare în SuperLigă, competiție considerată profesionistă. Rămâne de văzut dacă FRF va accepta promovarea la finalul acestui sezon, dacă Legea Sportului va fi modificată, sau va fi valabilă pentru noua ediție a Ligii 2.

Întâlnire de taină în Ghencea. Au participat gloriile, oameni politici și din mediul de afaceri, conducerea și suporterii

ProSport a dezvăluit, miercuri, întâlnirea de taină care a avut loc la stadionul Steaua înaintea meciului disputat marți seară cu Poli Iași, eveniment la care au participat glorii ale echipei de fotbal, persoane din mediul politic și de afaceri, dar și președintele Ștefan Bichir.

”Da, ne-am întâlnit cu oameni politici, oameni de afaceri, reprezentanții suporterilor, am stat cam două ore la discuții înaintea meciului cu Poli Iași. Ideea a fost să ne cunoaștem și să vorbim despre Steaua, prezent și viitor. Noi am vrut să vedem care este opinia conducerii clubului, să vedem ce se întâmplă. A venit la această întâlnire și Ministrul Secretar de Stat. Chiar și avocați au fost. Există interes pentru Steaua și pentru a vedea care este viitorul. Am stabilit să ne întâlnim cam o dată pe lună și vedem ce putem face pentru acest club. Momentan nu s-au luat decizii, ci a fost doar o cunoaștere a unor oameni care sunt aproape de Steaua. Aș vrea să văd că Steua își rezolvă problemele cu promovarea, au trecut doi ani. Totuși, nu depinde doar de club, sunt mai mulți factori, printre care și Ministerul. De el depindem. Se lucrează la o formă, dar nu e ușor”, a transmis Gabi Balint, cel care s-a numărat printre gloriile prezente la această întâlnire.

Înainte să demisioneze de la Ministrul Apărării Naționale, Dîncu semna un ordin prin care Steaua se poate asocia cu anumite entități, private sau juridice

Acesta nu este primul demers pe care Vasile Dîncu îl face pentru a ajuta Steaua să scape de situația în care se află acum, fără posibilitatea de a promova în SuperLigă din cauza actualei Legi a Sportului.

În ultimele zile ca ministru al Apărării Naționale, în octombrie 2022, Dîncu semna un ordin prin care Steaua se poate asocia cu anumite entități, private sau juridice, ca să aibă capacitatea legală de a putea promova în SuperLigă.

Ulterior, sociologul de profesie explica faptul că demersul său este cel mai sănătos pentru ca Steaua să-și rezolve problema, propunând chiar o asociere cu fanii, pe sistemul socios din țările importante, lucru care se întâmplă, de exemplu, la Real Madrid sau Barcelona, dar lua în calcul și asocierea cu Romtehnica. La acel moment, Dîncu a explica la ”Națiunea Stelistă” că soluția sa, prin ordinul emis, este benefică contextului în care se găsește Steaua, iar schimbarea Legii Sportului nu e o variantă din punctul său de vedere, pentru că echipa ar urma să se lupte în SuperLigă cu formații cu capital preponderent privat și poate apărea, într-o oarecare măsură, un conflict de interese.

Sunt mai multe motive pentru care am ajuns să semnez acest ordin. S-a spus că l-am semnat în ultima zi de mandat, dar cred că l-am semnat mai repede, durează foarte mult birocrația. A fost o strategie pe care eu am ales-o de la început. Am spus de la început că o echipă care are tradiția celui mai important club din fotbalul românesc, prin cea mai bună performanță (n.r. – Cupa Campionilor din 1986), cu cel mai important grup de suporteri, care are și istorie, nu e posibil să nu aibă dreptul legal să se lupte pentru a juca în SuperLigă.

Am luat asta ca un angajament. Erau mai multe variante, dar ce nu am înțeles de la început este că majoritatea nu voia ca Steaua să joace în Liga 1. S-au luat hotărâri de mai mult timp în acest minister, că Steaua e mai bine să rămână la nivelul acesta, nu să joace în Liga 1.

Am dat drumul unei comisii, a fost condusă de secretarul de stat, care se ocupă de Steaua, care a făcut o amplă consultare în interiorul ministerului și am văzut că rezoluția, că nu e normal să se întâmple asta, că de fapt trebuie schimbată Legea Sportului și e mai simplu. Că ideea de a da posibilitatea Stelei ca printr-o asociere să devină club profesionist, să poată juca în Liga 1, nu e o soluție bună, spunea Vasile Dîncu în noiembrie 2022.

În aprilie 2022, Vasile Dîncu susținea și schimbarea Legii Sportului, considerând aberantă situația în care o echipă participantă în Liga 2 nu poate promova în SuperLigă.

În acest sezon de Liga 2, 2022-2023, participă cinci echipe fără drept de promovare, însă numai Steaua a ajuns în play-off-ul care decide echipele care merg în SuperLigă. Celelalte, prezente în play-out, sunt CS Comunal Șelimbăr, CSM Slatina, CSC Dumbrăvița și Minaur Baia Mare.

https://liga2.prosport.ro/seria-1/peluza-catalin-hildan-vrea-sa-ajute-steaua-sa-si-umple-stadionul-la-derby-ul-cu-dinamo-staf-pentru-cainii-care-nu-vor-mai-prinde-loc-in-peluza-rezervata-lor-19266467

https://liga2.prosport.ro/seria-1/daniel-oprita-ia-in-calcul-plecarea-de-la-steaua-19266461

https://liga2.prosport.ro/seria-1/vrem-steaua-in-a-motivul-strategic-pentru-care-gloriile-stelei-au-fost-prezente-in-numar-mare-la-meciul-cu-poli-iasi-s-au-intalnit-in-ghencea-cu-doua-ore-inainte-de-joc-19266404

https://liga2.prosport.ro/seria-1/anghel-iordanescu-a-luat-arcul-si-a-tras-sageti-catre-conducerea-clubului-steaua-nu-stiu-cat-interes-arata-pentru-promovare-cum-a-catalogat-meciul-cu-poli-iasi-si-parerea-sa-despre-19266400

https://liga2.prosport.ro/seria-1/adi-popa-a-pus-startul-modest-al-stelei-cu-poli-iasi-si-pe-seama-viitorului-joc-de-o-saptamana-ne-pregatim-de-meciul-cu-dinamo-si-noi-aveam-acest-meci-cu-iasi-ironiile-catre-19266390

https://liga2.prosport.ro/seria-1/marius-lacatus-apasa-pe-umerii-celor-care-trebuie-sa-decisa-in-numele-stelei-sa-rezolve-problema-interdictiei-la-promovare-altfel-lucrurile-nu-merg-pe-drumul-cel-bun-daca-nu-suporterii-a-19266252

Cătălin MUREȘANU 12 Apr. 2023, 23:46 Liga 2
Pe aceeași temă