Vasile Dîncu, interviu incendiar. ”Unora de la Steaua le convine această situație. Au controlul asupra banilor și-l pot pierde în orice altă conjunctură” | EXCLUSIV

Cătălin MUREȘANU 31 May. 2023, 18:16 Liga 2
Vasile Dîncu, interviu incendiar. ”Unora de la Steaua le convine această situație. Au controlul asupra banilor și-l pot pierde în orice altă conjunctură” | EXCLUSIV

Vasile Dîncu a oferit un interviu incendiar pentru ProSport. Fostul ministru al apărării, actualmente senator, a comentat motivul pentru care și-a retras proiectul de modificare a Legii Sportului.

Fan și apropiat de conducerea fostei campioane CFR Cluj, Dîncu spune că, în Gruia, este timpul unei schimbări, de antrenor și de strategie. Acesta consideră ”rețeta Dan Petrescu” a devenit perisabilă și crede că ”Bursucul” va merge la o altă echipă, în timp ce vestiarul are nevoie de o întinerire.

Bună ziua, domnule senator! De ce ați retras proiectul de lege prin care solicitați modificarea Legii Sportului 69/2000? Care au fost motivele?
Eu am emis un comunicat și cred că l-ați citit. M-am gândit că becalizarea există și în politică și în fotbal și, atunci, am lăsat cealaltă variantă pe care o are clubul la dispoziție, pentru că am făcut un ordin de ministru prin care ei pot să-și construiască o asociere prin care să devină eligibili pentru liga profesionistă.

A speriat această becalizare?
Nu, dar am văzut ce a subliniat și consiliul legislativ, desigur că nu prea se justifică ce au scris acolo, dar nu m-am speriat. Am încercat să fac un lucru de factură morală, de a aduce la lumină, prin lege, ceea ce se întâmplă de fapt. Sportul de performanță este susținut, în acest moment, din fonduri publice, nu era vorba de a lansa noi cluburi, nici de a da bani în plus Stelei, pentru că Steaua, în acest moment, este un club cu jucători profesioniști. Asta se întâmplă și în alte locori și, în loc să aducem la lumină aceste lucruri, să le facem cinstite… pentru că legea asta încerca să dea un fundament legal performanței din cluburile departamentale. Cluburile departamentale funcționează după sistemul ăsta. Ori le desființăm, dacă noi nu vrem să schimbăm regula, ori… .

Ce vreți să spuneți?
Ne place sau nu, Dinamo, Steaua, încă sunt cluburi care funcționează și o fac pe bani publici, fix cum este Comitetul Internațional Olimpic. Acum, în acest caz, am văzut, mai repede, ipocrizie.

Vasile Dîncu: ”Nu a existat dorință nici în minister, nici la clubul Steaua pentru ca echipa să promoveze. Sunt și manipulările pe care Talpan le face tot timpul, se propune general, spune că este salvatorul clubului”

Din partea cui? Au fost comentarii chiar și din clubul Steaua, domnul Talpan a lansat acuze la adresa dumneavoastră…
Nu le convenea când am făcut ordinul de ministru pentru a avea dreptul să se asocieze, nu a fost bine, au spus că trebuie schimbată legea, dacă am făcut proiectul pentru schimbarea legii, iar nu a fost bine, au spus că a fost ideea lor și, de fapt, ar trebui să meargă la TAS și că nu sunt lăsați. Eu am scris și în declarația mea, sunt unii din club care nu vor să facă nimic, pentru că le convine această situție în care echipa, de fapt, participă într-un joc în care nu are dreptul să obțină performanță.

De ce le convine această situație?
Au controlul asupra banilor și acest control se poate pierde în orice altă situație. Dacă ar veni o echipă profesionistă, cu manager pentru liga 1, cu o asociație care ar avea alte reguli. Așa merge totul la ordin. Sunt și oameni de bună credință acolo, care vor să facă, dar nu a existat dorință nici în minister, nici la clubul Steaua pentru ca echipa să promoveze. Au și alte rațiuni, ar trebui văzut, întrebați oamenii ăștia, care sunt acestea. Eu am încercat să ajut. Am simțit că nu există această voință și, sigur, manipulările pe care Talpan le face tot timpul, se propune general, spune că este slavatorul clubului și le este singurul care face și drege, și-a construit un fel de viziune și, până la urmă, de ani de zile nu a reușit să facă nimic. Nici să recupereze în instanță brandul sau să facă ceva care să ducă la o performanță a echipei, să o scoată din această situație. Nu înțeleg de ce nu a făcut un proces la TAS, că nu trebuie să-l facă ministerul. Îmi pare rău pentru suporterii Stelei și am văzut că exitsă oameni foarte importanți din sportul românesc, echipa din 1986, care sunt solidari cu clubul și ar măcar pentru marea lor performanță ca acest club să poată duce mai departe istoria. Dar, așa cum am spus, am văzut că nu există prea multă voință și, din păcate, mergem, în continuare, cu această iluzie.

”Problema este că ei au nevoie, într-o ligă superioară, de bani mai mulți, pentru că banii pe care-i primesc de la minister- și nu o să poată lua mai mulți niciodată-, nu vor ajunge pentru liga 1. Și atunci chiar au nevoie de finanțare”

Credeți în varianta cu asocierea cu un privat?
Asocierea este foarte simplă. În asociere, clubul Steaua pune ce vrea, 1%, 10%. Există și posibilitatea unui socios, cum funcționează cei de la Dinamo, care sponsorizează echipa. Se poate face, de exemplu, cu Romtehnica, care este o intreprindere a Ministerului Apărării Naționale, care e de drept privat și, astfel, să nu fie adus cineva din afară. Problema este că ei au nevoie pentru o ligă superioară de bani mai mulți, pentru că banii pe care-i primesc de la minister – și nu o să poată lua mai mulți niciodată-, nu vor ajunge pentru liga 1. Și atunci chiar au nevoie de finanțare. Eu nu înțeleg ce e cu încăpățânarea asta, să rămâi echipă departamentală, când toate celelalte echipe, Dinamo sau Rapid, au renunțat la această chestiune.

E surprinzător ce spuneți, sunt suporteri steliști care nu vor să se rupă de această situație, nu spun de conducători, acolo ați lămurit situația…
Oricum ar fi fost, chiar dacă s-ar fi realizat acest lucru (n.r. schimbarea Legii Sportului), Steaua nu ar fi putut să rămână la acest nivel și nu ar fi putut face performanță în Superliga numai cu banii pe care-i primește din fondurile publice. Pentru că există și disciplinele celelalte în clubul Steaua, care au nevoie de suport și nu sunt, să zicem, vandabile, princhestiunea publicității. Pentru a rezista în primul eșalon aveau nevoie de sponsori, de oameni care să vină cu bani, altfel nu se poate face nimic. Pentru Steaua, banii publici vor fi atribuiți la fel și dacă este în liga a doua și dacă se află în prima ligă. Ministerul Apărării Naționale nu ar crește plaonul dacă Steaua intră în primul eșalon. Aceste aspect mi-a părut mie că e un lucru care nu s-a înțeles sau, mă rog, s-au pefăcut unii că nu-l înțeleg.

”Probabil că Dan Petrescu se va duce la o altă echipă și cred că CFR-ul ar trebui să înceapă un nou ciclu. O să întinerim lotul și, cu siguranță, vor veni jucători noi, probabil un antrenor nou, să începem o altă luptă pentru o nouă serie de campionate câștigate”

Sunteți un fan declarat al echipei CFR Cluj. Cum ați perceput această ieșire, de la finalul meciului cu Farul, a lui Dan Petrescu, un gest foarte comentat în spațiul public?
Nu am înțeles, l-am văzut și eu la televizor pe Dan Petrescu, dar nu am înțeles de ce a fost supărat, însă nici nu am vorbit cu cei de la club sau cu el pentru a-mi da seama de unde a venit supărarea. Din acest motiv, nici nu pot să comentez această ieșire. Probabil că a fost supărat pentru lipsa de performanță a echipei, pe rezultatul meciului, pe modul cum, probabil, a fost pus în situația să încheie o carieră, de altfel, foarte bună la CFR Cluj.

Credeți că Dan Petrescu o să plece?
Probabil se va duce la o altă echipă și cred că CFR-ul ar trebui să înceapă un nou ciclu. Au trecut cinci ani, iar această formulă, pe care a antrenat-o și Dan Petrescu cu unele pauze, a reușit să aducă cinci campionate la rând, o performanță fantastică. Probabil că echipa a obosit. Dispare și motivația și apare o anumită rutină, din acest motiv se schimbă și antrenorii și jucătorii. Cred că avem nevoie de un nou ciclu, probabil că o să întinerim lotul și, cu siguranță, vor veni jucători noi, probabil un antrenor nou și o să începem o nouă luptă pentru o nouă serie de campionate pe care vrem să le câștigăm.

Există presiunea financiară la CFR Cluj? S-a discutat că, în cazul în care echipa ratează cupele europene, este posibilă o diminuare a investiției.
Nu este, neapărat, o presiune financiară, dar evident că lipsa de performanță se va asocia și cu scăderea finanțării, pentru că patronul clubului nu o să mai poată să susțină la același nivel. Vor fi reduse și cheltuielile, se va încerca reconstrucția unei echipe tinere, în mod normal clubul ar trebui să fie mai atent și la business-ul care înseamnă fotbal, adică să crească jucători tineri pe care să-i vândă, să facă bani.

Până acum, rețeta a fost alta, jucători cu experiență, salarii peste nivelul fotbalului românesc…
Era rețeta Dan Petrescu! Dacă vine un alt antrenor, o altă echipă, eu am încredere în Cristi Balaj, cred că este un conducător foarte bun, un profesionist care are viziune. O să pornească un nou ciclu, într-o altă cheie, într-o altă logică, venind cu un alt tip de proiect.

”CFR-ul nu a jucat rău în acest campionat, doar că au crescut celelalte echipe, iar noi am rămas pe loc, cu același joc, cu aceiași oameni, trebuie să facem altceva”

Este alterată, perisabilă, rețeta lui Dan Petrescu?
Orice rețetă devine perisabilă, de la rețeta joc, până la rețeta de business a fotbalului. Trebuie să te adaptezi, mereu, la schimbări. În primul rând, uitați-vă… jocul, chiar și pe Guardiola îl învață, după un anumit timp, ceilalți. CFR-ul nu a jucat rău în acest campionat, doar că au crescut celelalte echipe, Craiova, cealaltă Craiova, a crescut și FCSB-ul în joc, a fost, până la urmă, o creștere naturală a celorlalți, iar noi am rămas pe loc, cu același joc, cu aceiași oameni. Consider că trebuie să facem altceva. Și din punct de vedere financiar este nevoie de o schimbare, iar aici mă refer la toate echipele din liga 1. Spun asta pentru că, în ultima vreme, am văzut că publicitatea pentru pariuri începe să se restrângă, sunt mai multe inițiative legislative care încearcă să reducă publicitatea stradală pentru pariuri sportive, iar eu sper ca acest lucru să nu se întâmple și pentru reclamele de pe stadioane sau de la televizor.

Ar fi o problemă pentru fotbalul românesc?
Clar. Dacă ne uităm la cifrele din fair-play-ul financiar, mai mult de jumătate din echipele din Superliga, dacă nu ar fi suma de la televiziuni și banii de la firmele de pariuri sportive, ar dispărea pur și simplu. Poate două treimi ar avea soarta asta și, în contextul acesta, cluburile noastre trebuie să modifice tipul de management sportiv.

În final o să vă întreb dacă au existat presiuni asupra dumneavoastră, în legătură cu proiectul de modificare a legii sportului? Gigi Becali a făcut această declarație.
Nu a făcut nimeni presiuni asupra mea, nici eu nu am făcut presiuni asupra altora, vă spun foarte sincer că nu am încercat să fac propagandă. Am vrut să rezolv o problemă, am văzut că nu există voință pentru așa ceva, merg mai departe, am și alte proiecte.

https://liga2.prosport.ro/multimedia/initiativa-de-modificare-a-legii-sportului-a-fost-retrasa-vasile-dincu-explica-motivul-si-arunca-manusa-in-curtea-mapn-si-a-clubului-steaua-singura-solutie-este-asocierea-cu-o-entitate-priv-19273400

https://liga2.prosport.ro/seria-1/doar-patru-jucatori-mai-au-contract-cu-steaua-iar-unul-dintre-ei-se-va-despartit-de-echipa-19273186

https://liga2.prosport.ro/seria-1/diverse/u-cluj-a-trecut-de-steaua-la-lovituri-de-departajare-si-a-castigat-liga-elitelor-u17-cele-doua-echipe-se-vor-intalni-si-in-supercupa-19273149

https://liga2.prosport.ro/special/juniori/steaua-castigatoare-a-cupei-elitelor-u17-in-fata-celor-de-la-fk-miercurea-ciuc-doi-jucatori-utilizati-de-daniel-oprita-la-prima-echipa-a-clubului-in-formatia-care-a-ridicat-trofeul-19272641

https://liga2.prosport.ro/seria-1/veste-mare-in-ghencea-actul-prin-care-steaua-se-poate-asocia-si-obtine-dreptul-la-promovare-in-prima-liga-ordinul-emis-de-vasile-dincu-inainte-sa-demisioneze-din-functia-de-ministru-al-apararii-19252048

Cătălin MUREȘANU 31 May. 2023, 18:16 Liga 2
Pe aceeași temă