Fostul ministru al Apărării, Vasile Dîncu, cel care a propus modificarea Legii Sportului, care poate ajuta Steaua să promoveze în SuperLiga României fără să schimbe forma de organizare actuală, a făcut o declarație care le scade entuziasmul elevilor lui Daniel Oprița, dar și fanilor.
Vasile Dîncu a recunoscut că schimbarea unor prevederi din Legea Sportului e dificilă într-un termen atât de scurt, până la finalul actualului sezon de Liga 2, și, în plus, e imposibil ca punctele care se vor modifica să aibă repercusiuni din acest sezon. E un drum lung până când legea va fi aprobată și va intra în vigoare, dacă va fi votată, urmând să aibă primele rezultate abia din sezonul următor.
Astfel, în cel mai bun caz, conform celor spuse de Vasile Dîncu, Steaua ar putea beneficia de schimbarea Legii Sportului din stagiunea care vine, procedura în sine fiind una de durată, lucru accentuat și de alți parlamentari care și-au dat cu părerea în acest sens.
Ulterior, dacă proiectul va trece și va primi aviz favorabil, e nevoie de un așa-zis acord din partea Ligii Profesioniste de Fotbal și Federației Române de Fotbal.
”Din perspectiva acestei legi, nu cred că se poate atât de repede să treacă prin cele două Camere și să se aprobe. Apoi ar trebui să vedem ce spune Liga Profesionistă sau Federația, ar trebui văzut dacă se pot schimba regulile, chiar dacă o lege prevalează față de un regulament sportiv.
Este complicat. Eu nu cred că se poate anul acesta să se întâmple acest lucru, decât în varianta dacă până la finalul acestui campionat se reorganizează clubul Steaua în societate de drept privat”, a declarat Vasile Dîncu pentru Fanatik.
Matei Constantin Bogdan, alt inițiator al modificării Legii Sportului, oferea o declarație îngrijorătoare pentru Steaua, că întreg demersul proiectului poate dura până la un an, ceea ce înseamnă că echipa nu va avea dreptul promovării în SuperLiga României nici în anul fotbalistic 2023/2024.
”E normal ca iubitorii fotbalului să gândească că legea ar fi cu dedicație pentru CSA, pentru a putea promova, dar legea va avea un caracter general și se va aplica tuturor structurilor sportive din România. Consider că e nevoie de o investiție din partea tuturor celor interesați, fie că sunt privați sau unități administrativ-teritoriale, pentru a susține sportul din România aflat azi într-o situație dificilă din punct de vedere financiar.
Sunt tot mai mai puțini oameni de afaceri ce își doresc să își investească resursele financiare în sporturi de performanță, iar fotbalul este un domeniu foarte greu, ce necesită investiții foarte mari. Despre modificarea legislativă, am avut o consultare cu mai multe primării și consilii județene. Ceea ce a reieșit este că este oportună o asemenea schimbare. Legea 69/2000 e foarte veche și nu mai poate fi ancorată în realitatea sportului european.
Momentul este greu de spus de ce l-am ales acum. Discuția despre promovarea Stelei e de foarte mult timp. Nu știu dacă anul acesta Steaua va putea beneficia despre această modificare. Traseul legislativ până să se ajungă la promulgat durează cel puțin un an de zile. La prima cameră sesizată, adică Senatul, nu poate să stea mai mult de 45 de zile sau, prin solicitarea unui grup parlamentar sau a inițiatorului, maximum 60 de zile. Apoi se merge mai departe la Camera Deputaților pentru a fi dezbătută și a se întocmi raportul.
Oricum am vrea să ducem termenele și dezbaterea, această lege nu o avantajează pe Steaua dacă și-a făcut planurile că va promova anul acesta. Domnul Talpan nu stăpânește tehnica legislativă, dacă se gândește la două-trei săptămâni”, declara Constantin Bogdan Matei în urmă cu o săptămână.
În spatele ușilor închise s-ar fi discutat pentru trecerea clubului Steaua în partea privată în urma unei asocieri cu Romtehnica, o companie naţională în domeniul apărării, dar care funcționează sub forma SA (societate pe acțiuni). Ar fi fost o ”afacere în familie”, pentru că Romtehnica are un capital integral de stat și are un acționar unic: Ministerul Apărării Naționale.
Era nevoie, din perspectivă legală, ca trecerea secției de fotbal în asociere cu parte privată să fie aprobată și de Guvern, printr-o hotărâre, dar se pare că s-a renunțat la pistă în cele din urmă.
Vasile Dîncu a comentat și posibilitatea privind schimbarea organizării Stelei și crede că o parte din motivele pentru care nu s-a efectuat mișcarea au depins de anumite temeri cu privire la pierderea brand-ului în acest fel.
Legal, brand-ul nu poate fi pierdut, astfel că e vorba de o necunoaștere a situației în sine a oamenilor implicați direct la clubul Steaua, oameni de stat, context deloc surprinzător în România anilor actuali.
”Este o problemă care ține de club. A fost de notorietate subiectul acesta, că am schimbat regulamentul printr-un ordin de ministru prin care am dat posibilitatea clubului să se organizeze. Probabil că la club există și un anumit timing pe care l-au gândit pentru reorganizare, pentru pregătirea de SuperLiga.
Există și un fel de temere, nefondată, că dacă te asociezi cu cineva, ei se pot asocia cu Romtehnica, sau cu Asociația Suporterilor, ideea era să nu se piardă brand-ul. Prin lege, regulament nu se poate pierde brand-ul. Am văzut că, în general, nu exista un entuziasm deosebit pentru acest lucru.
Nu era potrivit să impun eu acest lucru (n.r. – schimbarea formei de organizare). Ei au posibilitatea să recurgă la această formulă. E o chestiune care probabil ține de unele cerințe interne.
Ar fi fost posibil probabil, dar nu am vrut să fac un abuz. Au făcut o consultare internă și au venit cu o concluzie că nu sunt hotărâți să facă acest lucru”, a mai spus Vasile Dîncu.
Clubul Steaua primește o mână de ajutor din partea lui Vasile Dîncu, nimeni altul decât fostul ministru al Apărării Naționale. Acum senator PSD, Dîncu a depus o propunere legislativă prin care se solicită modificarea Legii Sportului, astfel încât cluburile de drept public să aibă posibilitatea juridică de a evolua în SuperLigă. În acest moment, Steaua și echipele care au o structură asemănătoare nu pot evolua mai sus de Liga 2.
Vasile Dîncu a depus în Parlamentul României un proiect de lege prin care solicită modificarea și completarea Legii Sportului 69/2000. Mai precis, proiectul fostului ministru al Apărării Naționale propune ca persoanele juridice de drept public să aibă statut de cluburi sportive profesioniste, la fel ca societățile comerciale sportive sau asociațiile, cele care în acest moment sunt organizate în așa fel încât pot să urce în SuperLiga României, dacă îndeplinesc criteriul sportiv.
Foto: Răzvan Păsărică (Sport Pictures) și Steaua TV
https://liga2.prosport.ro/seria-1/steaua-dinamo-cronica-ultra-dinamovistii-au-impresionat-prin-desant-stelistii-au-aprins-stadionul-duelul-mesajelor-a-dat-savoare-derby-ului-fotovideo-exclusiv-19267389
https://liga2.prosport.ro/seria-1/atmosfera-derbyului-steaua-dinamo-a-impresionat-si-in-afara-19267375
https://liga2.prosport.ro/seria-1/video-cum-arata-peluza-in-care-a-stat-galeria-echipei-dinamo-la-derby-ul-cu-steaua-unde-dupa-joc-au-fost-aprinse-mai-multe-focuri-si-s-au-rupt-scaune-19267348
https://liga2.prosport.ro/seria-1/florin-talpan-reactie-fata-de-declaratiile-lui-ovidiu-burca-despre-schimbarea-legii-sportului-se-poate-realiza-promovarea-unor-mediocrii-au-dus-fotbalul-romanesc-intr-o-prapastie-in-care-n-19267342
https://liga2.prosport.ro/seria-1/fazele-controversate-din-derby-ul-steaua-dinamo-analizate-cea-mai-mare-eroare-validarea-golului-al-doilea-marcat-de-chipirliu-19267322