Clubul UTA Arad a pierdut procesul cu Federația Română de Fotbal la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, unde echipa lider a acestei ediții a Ligii 2 contestase măsurile luate de forul condus de Răzvan Burleanu privind încheierea acestui sezon competițional.
TAS a respins apelul înaintat de UTA împotriva FRF, astfel că modalitatea de încheiere a acestui sezon se încheie așa cum a fost stabilit inițial: cu play-off de cinci etape în care se pornește cu punctele obținute în sezonul regulat înjumătățite.
FRF a anunțat, la rândul său, decizia TAS și precizează că avantajul de care beneficiază UTA și celelalte două echipe de pe podium în play-off este ”de a disputa 3 din cele 5 meciuri pe teren propriu.”
Marți a avut loc audierea on-line a reprezentanților celor două părți, UTA (prin avocații Cosmin Flavius Costaș și Septimiu Ioan Puț) și FRF (prin avocații Adrian Stângaciu și Paul Ciucur). Miercuri s-au adus completări, iar azi a venit verdictul din partea judecătorului englez din Manchester care s-a ocupat de acest caz, unul negativ pentru clubul arădean.
”Vă informăm că apelul înaintat de clubul UTA la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, în ceea ce privește hotărârea de a înjumătăți punctele în play-off-ul Ligii a II-a, a fost respins.
Astfel, sunt validate hotărârile Comitetului Executiv de Urgență din 14 mai 2020 și Comitetului Executiv din 27 mai 2020.
Motivarea deciziei o vom primi săptămâna viitoare.
Nu regretăm că am atacat hotărîrea, în ciuda costurilor ridicate, pentru că apreciem că era de datoria noastră să apărăm munca echipei.
Nu ne oprim!”
”Tribunalul Arbitral al Sportului a respins vineri, 3 iulie 2020, contestația formulată de UTA Arad împotriva deciziei Comitetului de Urgență al FRF din 14 mai, validată de Comitetului Executiv, de a încheia ediția 2019-2020 a Ligii 2 cu un play-off între primele șase clasate.
Federația Română de Fotbal a fost reprezentată la TAS de Adrian Stângaciu, managerul departamentului juridic al FRF, și de avocatul Paul Ciucur.
Scenariul de finalizare a sezonului a fost dezbătut cu reprezentanții cluburilor din eșalonul secund. Varianta propusă de Departamentul Competiții a fost cea a play-off-ului, într-o singură manșă, între primele 6 clasate înaintea întreruperii competiției. Aceleași 6 cluburi care au solicitat și primit licența de participare în Liga 1, sezonul 2020-2021, pentru a nu fi afectată integritatea sportivă.
Punctele obținute până acum în sezon au fost înjumătățite. Formațiile clasate pe primele 3 poziții au avantajul de a disputa 3 din cele 5 meciuri pe teren propriu. La finalul play-off-ului, primele două echipe vor promova direct în Liga 1, în timp echipa de pe poziția a treia va disputa barajul cu locul 6 din play-out-ul Ligii 1. Decizia a fost validată de Comitetul Executiv al FRF în data de 27 mai 2020.
Vineri, 3 iulie, cu începere de la ora 17:00, este programat primul meci din play-off-ul Ligii 2, Turris-Oltul Turnu Măgurele – Campionii FC Argeș.”
Astfel, play-off-ul care începe astăzi, de la ora 17:00, cu meciul de la Turnu Măgurele dintre Turris Oltul și Campionii FC Argeș, se va desfășura conform programului stabilit inițial.
UTA trebuie să joace sâmbătă, pe teren propriu, de la ora 17:00, cu Petrolul Ploiești, însă partida a fost anulată din cauza faptului că la trupa prahoveană au fost depistate mai multe cazuri de COVID-19.
Marți, de la ora 20:00, se joacă CS Mioveni – Rapid.
*echipele beneficiază de o rotunjire în plus cu 0,5. La final, în caz de egalitate de puncte, echipele care au beneficiat la început de rotunjire vor fi în dezavantaj.
**locurile 1 și 2 promovează direct în Liga 1 la finalul play-off-ului, iar clasata pe 3 merge la barajul pentru promovare/menținere în Liga 1 împotriva echipei situate pe locul 6 în play-out-ul Ligii 1.
Vă reamintim și că Progresul Spartac a decis să își retragă acțiunea inițiată la începutul lunii iunie împotriva Federației Române de Fotbal la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. Liderul Seriei a 3-a a Ligii 3 era nemulțumit de modul în care forul condus de Răzvan Burleanu a decis să încheie actuala ediție de campionat Liga 3, după această pandemie de COVID-19 care a afectat desfășurarea normală a competițiilor sportive. Bucureștenii voiau să fie declarați direct promovați în Liga 2, fără să mai joace baraj cu a doua clasată CSM Slatina, cu care se aflau la egalitate de puncte, însă pe care o devansau datorită golaverajului mai bun.
Progresul Spartac a explicat, printr-un comunicat de presă emis către Liga2.ro, motivul pentru care a decis să retragă apelul făcut la TAS împotriva FRF. Echipa din Liga 3 care își dorește promovarea în Liga 2 ar fi trebuit să plătească până vineri, 26 iunie, inclusiv taxa ”reclamatei”, adică federației, iar cum nu dispune de banii necesari în această perioadă, a luat această hotărâre de a renunța la procesul în care voia să fie declarată direct promovată.
Inițial, conducerea echipei bucureștene solicitase tribunalului din Elveția să reducă taxa, având în vedere actuala criză mondială provocată de virusul COVID-19, însă nu a găsit înțelegere.
https://liga2.prosport.ro/seria-1/motivul-pentru-care-uta-ameninta-constant-frf-cu-tas-o-strategie-fata-de-adversarele-din-play-off-e-o-presiune-neloiala-nu-pusa-pe-federatie-asta-e-problema-lor-de-fapt-le-e-frica-19134986
https://liga2.prosport.ro/liga-3/exclusiv-progresul-spartac-si-a-retras-apelul-facut-la-tas-impotriva-frf-prin-care-voia-sa-fie-declarata-direct-promovata-in-liga-2-motivatia-19136847