Comitetul Executiv al FRF a aprobat toate deciziile anunțate până acum privind modalitate de încheiere a campionatelor Liga 2 și 3. Au fost anunțate și primele reguli pentru play-off-ul Ligii 2

Marius ANGHEL 27 May. 2020, 23:10 Liga 2
Comitetul Executiv al FRF a aprobat toate deciziile anunțate până acum privind modalitate de încheiere a campionatelor Liga 2 și 3. Au fost anunțate și primele reguli pentru play-off-ul Ligii 2

Desfășurată în sala ”Nicolae Dobrin” a Casei Fotbalului, acolo unde se susțin Adunările Generale, pentru a fi respectate măsurile de distanțare socială, ședința din 27 mai a Comitetului Executiv al Federației Române de Fotbal a prilejuit, printre altele, validarea propunerilor federației, adoptate în Comitete de Urgență, privind încheierea acestei ediții de campionat de Liga 2 și Liga 3, cât și modificarea formatului barajului de promovare din Liga 4 în Liga 3.

Campionatele Liga 2 și Liga 3 au fost ”înghețate”, cu excepția unor echipe care vor juca în play-off sau la baraj pentru a promova în Liga 1, respectiv Liga 2. Nimeni nu retrogradează

Astfel, la Liga 2, primele șase clasate vor juca un play-off de cinci etape pentru a se decide cele două promovate direct în Liga 1 și echipa care merge la barajul pentru promovare. Intrarea în acest mini-turneu se va face doar cu jumătate dintre punctele obținute în cele 24 de etape din sezonul regulat. Iar restul cluburilor, ocupantele locurilor 7-19, vor putea intra în vacanță cu siguranța menținerii în Liga 2, sezonul fiind ”înghețat” pentru ele.

Și la Liga 3, sezonul a fost oprit definitiv, cu excepția a șase echipe. În cazul în care liderul fiecărei serie nu e detașat la cel puțin patru puncte de a doua clasată, atunci aceste două echipe vor juca un baraj de promovare în dublă manșă. Au rezultat, astfel, trei baraje, în seriile 2, 3 și 5, în timp ce în Seria 1 și Seria 4, Aerostar Bacău, respectiv U Craiova 1948 SA au fost declarate direct promovate în Liga 2. În cazul retrogradării, nicio echipă nu va pica în Liga 4 în această ediție afectată de pandemia de COVID-19.

În privința Ligii a 4-a, FRF a decis să lase Asociațiile Județene de Fotbal și Asociația Municipală de Fotbal București să își desemneze fiecare echipa campioană, adică reprezentanta la barajul de promovare în Liga 3, însă le-a atenționat că va analiza modalitatea în care o vor face, putând chiar refuza participarea la baraj dacă nu constată ”o procedură transparentă, nediscriminatorie și în care principiul meritului sportiv să primeze”. Totuși, forul condus de Răzvan Burleanu a anunțat modalitatea în care se promovează în acest sezon în Liga 3. Va fi anulată tragerea la sorți efectuată pentru meciuri de baraj între două campioane, în această vară urmând să se organizeze mini-turnee de câte trei campioane, învingătoarea urmând a accede în cel de-al treilea eșalon, dar șanse vor avea și echipele clasate pe locul 2.

Se permit cinci schimbări pe meci, iar cartonașele galbene din sezonul regulat vor fi anulate, nu și cele roșii. În play-off se stă la două ”galbene”

Totodată, membrii Comitetului Executiv al FRF au aprobat și câteva reguli noi pentru play-off-ul Ligii 2.

Echipele vor putea face pe durata unui joc câte cinci înlocuiri de jucători, nu câte trei, cum era până acum. Însă, pentru a nu fi afectată cursivitatea jocului, acestea vor fi realizate în cel mult trei momente de întrerupere a partidei. În plus, cluburile pot înscrie în raportul arbitrului un număr maxim de 20 de jucători, cu doi mai mult față de cum era până acum, cu obligația ca opt dintre aceștia să fie jucători formați la nivel național. Aceleași reguli se vor aplica și la barajul de menținere/promovare în Liga 1.

De asemenea, pentru Liga 2, cartonașele galbene primite până acum în acest sezon vor fi anulate.

În situația jucătorilor care au acumulat până acum 4, 7, 9 sau mai multe cartonașe galbene, aceștia vor avea drept de joc în prima etapă din play-off, dar sancțiunea financiară nu se va anula, a fost decizia membrilor CEx al FRF.

Suspendările survenite în urma primirii cartonașului roșu sau a cumului de cartonașe galbene nu se vor ridica.

În schimb, în play-off-ul Ligii 2, ce are un total de cinci etape, jucătorii vor fi suspendați la fiecare două cartonașe galbene încasate în meciuri diferite.

Marius ANGHEL 27 May. 2020, 23:10 Liga 2
Pe aceeași temă