Se reia sau nu sezonul din fotbalul românesc? Ionuț Stroe: ”Dorim să redeschidem cât mai multe discipline sportive.” Data la care se face anunțul oficial

Răzvan STÎNGĂ 13 May. 2020, 14:03 Liga 2
Se reia sau nu sezonul din fotbalul românesc? Ionuț Stroe: ”Dorim să redeschidem cât mai multe discipline sportive.” Data la care se face anunțul oficial

Fotbalul românesc așteaptă cu nerăbdare anunțul referitor la momentul în care campionatele ar putea să își reia cursul normal. Ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe, a venit, miercuri, 13 aprilie, cu noi precizări, în cadrul unei conferințe de presă, și a vorbit despre data limită la care întrecerile ar putea să reînceapă. La data de 25 mai sau 1 iunie, MTS și Ministerul Sănătății speră să decidă dacă fotbalul se reia și dacă da, sub ce norme.

Ionuț Stroe: ”Încercăm să redeschidem sportul în condiții de maximă siguranță pentru toți”

Astfel, datele luate în calcul de Federația Română de Fotbal pentru reluarea eșaloanelor rămân în picioare (prima jumătate a lunii iunie). Discuțiile dintre ministere vor continua în zilele următoare, după care se va intra în ”negocieri” cu FRF, iar abia apoi deciziile vor fi cumunicate și cluburilor.

”Nu văd niciun fel de motiv ca echipele să dramatizeze că două săptămâni sau o lună de zile vor sta în cantonament. Nu vreau să risc în a avansa o dată vizavi Liga 1. Pe data de 20 iulie ar trebui să finalizăm competițiile pentru a ne trimite echipele în competițiile europene. Îndată ce vom reporni antrenamentele, așa că puteți anticipa răspunsul meu privind reluarea Ligii 1.

Până la data de 1 iunie, sau chiar 25 mai, o să știm dacă putem relua competițiile. Nu fac referire doar la Liga 1, ci la toate competițiile care ne vor solicita acest lucru. Vom putea avansa un calendar. Încercăm să redeschidem sportul în condiții de maximă siguranță pentru toți. Dorim să redeschidem cât mai multe discipline sportive. O vom face, dar gradual, cu maximă precauție. Am studiat modele similare din Uniunea Europeană și vă pot asigura că totul e calculat, anticipat, pentru că nu-mi plac lucrurile făcute la mica înțelegere.

Am pregătit împreună cu Ministerul Sănătății cadrul în care se va practica sport după 15 mai. Acest cadru va fi actualizat din două în două săptămâni. Din data de 15 mai, se vor relua o serie întreagă de sporturi, care se vor desfășura individual și în aer liber. Vorbesc de sporturile organizate și de sporturile care se pot practica în mod individual: aeronautica, alpinismul, atletismul (probele de alergare, de aruncarea  ciocanului, suliței), automobilismul, caiacul, canotajul, ciclismul, echitația, golful, kartingul, moticiclismul, tenisul (proba de simplu), tir cu arcul, tirc sportiv, bărci cu vele și pregătirea fizică generală.

În cazul în care aceste discipline sunt practicate în aer liber, dar în interiorul unor baze sportive, organizatorii trebuie să adopte unele măsuri pentru protejarea sportivilor”, a declarat Ionuț Stroe la conferința de presă.

În Liga 3 s-ar mai juca șase meciuri 

Federația Română de Fotbal a luat deja o serie de măsuri în această săptămână cu privire la campionate:

Dacă se va da vot favorabil, iar campionatele se pot termina prin jucarea meciurilor, acestea se vor face după anumite formate. În cazul Ligii 3 s-a luat deja o decizie finală, după cum se precizează mai sus, iar sezonul va fi suspendat definitiv, cu excepția anumitor serii. În cazul a trei dintre ele, 2, 3 și 5 mai exact, unde stabilirea promovatelor se va face printr-un baraj. Datorită / din cauza faptului că diferența primelor două clasate este de cel mult trei puncte, cea care urcă în Liga 2 se decide printr-o ”dublă” tur-retur. Se vor juca meciurile Unirea Slobozia – Mostiștea Ulmu (Seria 2), Progresul Spartac – CSM Slatina (Seria 3) și Fotbal Comuna Recea – Minaur Baia Mare (Seria 5).

AMFB intenționează să încheie sezonul regulat din Liga 4 cu play-off / play-out 

Și în Liga 4 s-au stabilit anumite reguli, iar Asociațiile Județene de Fotbal și Asociația Municipală de Fotbal București trebuie să își stabilească echipele campioane după propriile reguli. AMFB ia în calcul ca sezonul regulat să se încheie cu play-off / play-out, după care să se treacă la mini-turneul primelor patru clasate, pentru desemnarea campioanei.

”Până acum este sigur că se vor relua antrenamentele de la 1 iunie. Federația ne-a dat autonomie, dar totul depinde de Guvern. Așteptăm directiva Guvernului României dacă putem relua campionatul pe 15 iunie. Din cele 16 echipe din campionat, 12 vor să continuăm sezonul. Una dintre variantele pentru a finaliza acest sezon este cu play-off și play-out. Primele șase echipe să joace între ele, iar cele mai bune patru să se califice apoi în acel play-off tradițional cu patru echipe.

Ca stadioane pentru disputarea play-off-ului, care, din păcate, se va disputa în acest an fără spectatori, ne gândim la următoarele: Daco-Getica (n.r. – adică Juventus), Dinamo sau Romprim”, a spus Marian Lumânare, pentru Steaua TV.

Și președintele AJF Iași, Sorin Boca, ia în calcul trei variante pentru actualul sezon, ”înghețare”, sistem clasic, cu 13 etape rămase de jucat, fie unul cu un număr de meciuri aproape înjumătățit dacă s-ar juca în sistem play-off și play-out, cu șapte etape până la final.

În cazul Ligii 2, singurul format după care se poate relua campionatul este cel cu play-off și play-out.

https://liga2.prosport.ro/seria-1/concluzia-conducatorilor-cluburilor-din-liga-2-dupa-o-noua-sedinta-cu-frf-vrem-sa-jucam-dar-nu-putem-in-conjunctura-actuala-altfel-majoritatea-cluburilor-sunt-pentru-ing-19131812

https://liga2.prosport.ro/liga-3/exclusiv-razvan-burleanu-a-prezentat-planul-de-incheiere-a-sezonului-in-liga-3-si-cum-va-arata-noua-editie-aerostar-sobozia-si-fc-u-craiova-sunt-direct-promovare-celelalte-doua-19131832

https://liga2.prosport.ro/liga-4/oficial-frf-a-schimbat-modul-de-promovare-din-liga-4-in-liga-3-nu-vor-mai-fi-21-de-baraje-ci-14-mini-grupe-de-baraj-care-pot-da-mai-mult-de-21-de-echipe-care-urca-in-esalonul-superior-posibilii-a-19132210

Răzvan STÎNGĂ 13 May. 2020, 14:03 Liga 2
Pe aceeași temă