OFICIAL | FRF a schimbat modul de promovare din Liga 4 în Liga 3. Nu vor mai fi 21 de baraje, ci 14 mini-grupe de baraj care pot da mai mult de 21 de echipe care urcă în eșalonul superior. Posibilii adversari ai Stelei

Marius ANGHEL 11 May. 2020, 22:55 Liga 4
OFICIAL | FRF a schimbat modul de promovare din Liga 4 în Liga 3. Nu vor mai fi 21 de baraje, ci 14 mini-grupe de baraj care pot da mai mult de 21 de echipe care urcă în eșalonul superior. Posibilii adversari ai Stelei

Odată cu anunțul ”înghețării” campionatului Liga 3, ediția 2019/2020, și desemnarea modului în care se va promova în Liga 2, Federația Română de Fotbal a transmis și noua strategie făcută pentru deciderea echipelor care urcă în această vară din Liga 4. Barajele de promovare stabilite în luna februarie vor fi anulate, federația urmând a stabili, printr-o nouă tragere la sorți, 14 mini-grupe de câte trei echipe campioane județene. Cele 14 câștigătoare ale noilor baraje vor promova în Liga 3, însă și multe dintre echipele clasate pe locul 2 în mini-grupe au șansa să ajungă în cel de-al treilea eșalon, pentru a completa locurile rămase vacante.

Forul condus de Răzvan Burleanu a anunțat, luni seară, că va da liber Asociațiilor Județene de Fotbal, respectiv Asociației Municipale de Fotbal București să își desemneze fiecare echipa campioană în Liga 4, adică reprezentanta la barajul de promovare în Liga 3, însă le atenționează că va analiza modalitatea în care o vor face, putând chiar refuza participarea la acestă mini-grupă dacă nu constată ”o procedură transparentă, nediscriminatorie și în care principiul meritului sportiv să primeze.”

Actualele 21 de baraje vor fi anulate, FRF organizează 14 mini-grupe de baraj din câte trei echipe campioane. Câștigătoarele promovează, dar și cele mai bune echipe de pe locul 2 au șanse mari să joace în Liga 3

Așa cum Liga2.ro a anunțat în exclusivitate, actualele dueluri de baraj dintre campioanele Ligii 4 vor fi anulate, iar federația va organiza o nouă tragere la sorți pentru stabilirea a 14 mini-grupe de promovare. În fiecare mini-grupă se vor întâlni câte trei echipe campioane județene, iar câștigătoarea va accede în Liga 3. Astfel, nu vor mai promova 21 de cluburi din prima, așa cum era până acum, ci 14.

Însă, și cele mai bune cluburi care vor încheia pe locul 2 mini-grupa din care vor face parte, departajate pe baza unor anumite criterii precum punctaj sau golaveraj, vor avea și ele șansa de a urca în Liga 3, dacă vor fi locuri vacante. Numărul celor care vor promova din Liga 4 devine, astfel, nesigur în acest moment, FRF urmând a primi echipe până când va completa o Liga a 3-a cu 90 de competitoare.

Data limită pentru desemnarea campioanelor, data la care va fi efectuată noua tragere la sorți pentru stabilirea barajelor, cât și datele la care se vor disputa meciurile nu au fost încă stabilite de FRF.

Liga 3 cu 90 de cluburi în ediția 2020/2021

Viitorul sezon al Ligii 3, ediția 2020/2021, se dorește a avea cinci serii a câte 18 echipe, deci va fi mai numeros cu zece cluburi decât cel actual, care a fost format din cinci serii a câte 16 cluburi.

Trei echipe vor pica din Liga 2, 77 din 80 au rămas active în Liga 3, 14 vor promova din Liga 4, iar locurile vacante până la 90 vor fi completate cu alte cluburi care vor participa la mini-grupele de baraj, cele situate pe locul 2.

Data de începere a noului sezon nu e stabilită momentan.

Cum se promovează din L4

  • Din Liga 4 în Liga 3 vor promova 14 echipe, câștigătoarele mini-grupe de baraj în trei între reprezentantele județelor. Fiecare echipă va disputa un singur joc împotriva fiecăreia dintre celelalte două echipe din mini-grupă.
  • Data limită pentru comunicarea către FRF a reprezentantei fiecărui județ în parte/a Municipiului București la barajul de promovare în Liga 3 va fi stabilită și comunicată în timp util.
  • FRF va analiza modalitatea de desemnare a fiecărei reprezentante a județelor/Municipiului București, urmând a refuza participarea la barajul de promovare în Liga 3 a echipelor care nu au fost desemnate printr-o procedură transparentă, nediscriminatorie și în care principiul meritului sportiv să primeze.
  • Tragerea la sorți pentru stabilirea mini-grupelor aferente barajului pentru promovarea în Liga 3 va fi efectuată la o dată ulterioară cu mențiunea că se păstrează împărțirea pe zone geografice deja comunicată de FRF pentru organizarea barajului anterior menționat.
  • Datele de disputare a jocurilor de baraj pentru promovarea din Liga 3 în Liga 2 vor fi de asemenea anunțate ulterior. Federația Română de Fotbal monitorizează în continuare situația privind pandemia COVID-19 și va programa partidele în funcție de situația la nivel național.

Cum va arăta viitorul sezon de L3 

  • Liga 3 sezonul 2020/2021 va fi astfel configurată în 5 serii de câte 18 echipe, prin completarea cu 3 formații retrogradate din Liga 2 (două formații s-au retras deja pe parcursul sezonului din această competiție).
  • Prin excepție de la prevederile art. 18 alin 1 lit. a din ROAF, locurile vacante în Liga 3 (maximum 7 locuri) vor fi completate cu cel mai bine clasate echipe de pe locul 2 în mini-grupele participante la barajul de promovare în Liga 3.
  • În situația în care există mai mult de 7 locuri vacante în Liga 3, locurile vacante rămase ulterior aplicării criteriului de mai sus vor fi completate în ordine, în conformitate cu prevederile art. 19.9 din ROAF, iar dacă și ulterior aplicării prevederilor din ROAF rămân locuri vacante, acestea vor fi ocupate prin aplicarea în continuare a dispozițiilor din prezenta decizie, respectiv cu echipele situate pe locul 2 în mini-grupele participante la barajul de promovare în Liga 3.
  • Dacă o echipă situată pe locul 1 într-o mini-grupă în urma barajului de promovare în Liga 3 nu se înscrie în competiție, nu îndeplinește condițiile de participare sau se retrage înainte de începerea competiției Liga 3 sezonul 2020/2021, locul vacant astfel apărut va fi completat cu echipa situată pe locul 2 în mini-grupa respectivă.

Cele șapte regiuni și meciurile de baraj pentru promovarea în Liga 3 (care vor fi anulate) rezultate în urma tragerii la sorți efectuate în luna februarie:

Regiunea 1, Nord-Est: Vaslui – Bacău, Botoșani – Suceava, Neamț – Iași;
Regiunea 2, Nord-Vest: Sălaj – Bihor, Maramureș – Bistrița Năsăud, Cluj – Satu Mare;
Regiunea 3, Centru: Sibiu – Harghita, Alba – Brașov, Mureș – Covasna;
Regiunea 4, Vest: Timiș – Mehedinți, Arad – Caraș Severin, Gorj – Hunedoara;
Regiunea 5, Sud-Vest: Dolj – Olt, Teleorman – Argeș, Vâlcea – Dâmbovița;
Regiunea 6, Sud: Prahova – Călărași, Giurgiu – București, Ilfov – Ialomița;
Regiunea 7, Sud-Est: Tulcea – Constanța, Vrancea – Galați, Buzău – Brăila.

Conform anunțului făcut de FRF, zonele geografice actuale vor fi păstrate pentru noua tragere la sorți care va stabili mini-grupele de baraj. Astfel, fiecare regiune dintre cele șapte va da câte două mini-grupe de promovare în Liga 3.

Steaua, cea mai importantă echipă prezentă la baraj

Cel mai important club din Liga 4 care va juca la barajul pentru promovare în Liga 3 este Steaua București (FOTO), liderul autoritar al acestui sezon în campionatul Bucureștiului, clubul care nu are cum să nu fie declarat de către AMFB campioana acestei ediții 2019/2020.

Steaua are maximum de puncte după 18 etape și e la un avans de șapte puncte de a doua clasată FC Rapid 1923 2.

Aceasta nu va mai întâlni reprezentanta județului Giurgiu, ci va afla, de această dată, după o nouă tragere la sorți, alți doi adversari pe care trebuie să îi învingă pentru a accede în Liga 3. Din ”Regiunea 6 – Sud”, din care face parte echipa ”militară”, poate pica în mini-grupa de baraj cu reprezentanta Ligii a 4-a din Prahova, Călărași, Giurgiu, Ilfov sau Ialomița.

Foto: CSA Steaua București

Marius ANGHEL 11 May. 2020, 22:55 Liga 4
Pe aceeași temă