1 iunie, data la care aflăm când se reia fotbalul în România. Anunțul făcut de ministrul Tineretului și Sportului: ”Suntem, din punct de vedere al activităţii sportive, puţin înaintea altor state”

Răzvan STÎNGĂ 21 May. 2020, 11:49 Liga 2
1 iunie, data la care aflăm când se reia fotbalul în România. Anunțul făcut de ministrul Tineretului și Sportului: ”Suntem, din punct de vedere al activităţii sportive, puţin înaintea altor state”

Echipele de fotbal au primit acceptul să reia pregătirea după ridicarea stării de urgență, astfel încât să aibă suficient timp la dispoziție să îi aducă pe fotbaliști la un nivel bun din punct de vedere fizic până la începerea competițiilor. Deși nu s-a anunțat, momentan, o dată oficială cu privire la reluarea campionatelor, ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe, a precizat că sunt șanse foarte mari ca întrecerile să reînceapă la jumătatea lunii iunie, așa cum s-a și speculat de altfel în ultimele săptămâni.

Pe 1 iunie se anunță data exactă la care fotbalul se poate relua 

Deocamdată, anunțul nu poate fi făcut, a evidențiat Ionuț Stroe, deoarece trebuie verificată traiectoria spre care se îndreaptă pandemia în România și să se ia anumite măsuri de protecție în cazul partidelor oficiale. A dat însă asigurări că pe 1 iunie va veni cu un comunicat oficial referitor la momentul în care se va produce reluarea fotbalului și nu numai.

”România are două, trei săptămâni în urma Germaniei, apropo de valul epidemiologic. Am luat un studiu-model existent în Germania, pentru că practic este singura ţară care în momentul acesta a repornit competiţiile sportive cu nişte reguli clar şi bine definite şi în momentul în care am stabilit acel regim de antrenament în cantonament închis, cu izolare şi cu testare, modelul german ne-a fost de folos. Suntem, din punct de vedere al activităţii sportive, puţin înaintea altor state şi ne pregătim şi noi, cu toate protocoalele şi cu tot cadrul legal care ar trebui să descrie viitoarea competiţie.

În momentul de faţă, au posibilitatea echipele profesioniste şi toţi sportivii care doresc să se pregătească pentru eventuale competiţii, dar în faza a doua vom avansa şi cu aceste reguli care să permită desfăşurarea în cel mai sigur şi protejat mod a competiţiilor sportive (n.r. – dacă în 13-14 iunie se poate relua fotbalul). Eu nu aş avansa date în momentul de faţă pentru că e oarecum riscant pentru o instituţie să facă acest lucru. Discuţiile despre fotbal au avut în vedere asigurarea pentru o lună a activităţii de pregătire ca să poată să înceapă campionatul, urmând ca din a doua jumătate a lunii iunie să putem permite şi competiţiile. Competiţia va fi posibilă în România atunci când epidemia ne-o va permite, pentru că acest virus a închis sportul, nu guvernul sau vreo altă instituţie.

Probabil că jumătatea lunii iunie va fi această dată, o vom anunţa până pe 1 iunie, ca să existe perspectivă, să existe un orizont de timp de pregătire şi de a pune la punct toate detaliile pentru a reporni competiţia într-un mod foarte sigur. Reluarea competiţiilor este mult aşteptată şi de spactatori, bineînţeles, dar pentru faza de început va trebui să ne mulţumim din faţa televizoarelor. Riscul epidemiologic este foarte mare, luând în considerare şi acest lucru vă spun foarte clar, cel puţin în faza incipentă, ca să asigurăm această revenire la activitatea sportivă treptat, etapizat, o vom face fără spectatori”, a declarat Ionuț Stroe, la Digi24.

Cum se încheie actualul sezon în ligile inferioare 

Până să fie anunțată decizia de către Ministerul Tineretului și Sportului, Federația Română de Fotbal a luat anumite decizii, în ultima perioadă, cu privire la forma sub care se pot relua întrecerile, după ce sezonul a fost suspendat din cauza pandemiei de COVID-19.

În cazul Ligii 2, cluburile au votat din trei variante opțiunea de a se juca play-off între primele șase clasate, restul urmând a încheia acest sezon. În urma acestor jocuri, într-o singură manșă și după înjumătățirea punctelor obținute până acum, în acest campionat, să se decidă cele două echipe promovate și formația care intră la baraj.

În cazul Ligii 3 sezonul a fost ”înghețat”, iar echipele aflate pe primul loc în cele cinci serii promovează direct în Liga 2, dacă au un avans mai mare de trei puncte față de locul secund. În caz contrar, va juca un baraj în dublă manșă cu clasata pe locul 2, pentru stabilirea echipei care va urca un eșalon.

La Liga 4, FRF a lăsat mână liberă AJF-urilor și AMFB-ului să decidă modul după care își vor desemna campioanele de județ și, implicit, cele care vor merge la barajul de promovare pentru Liga 3, cu alte două campioane de județ. FRF a schimbat, astffel, modul în care se va promova în Liga 3 în această vară.

Răzvan STÎNGĂ 21 May. 2020, 11:49 Liga 2
Pe aceeași temă