![FC Bihor Oradea s-a descătușat în ultimele două amicale ale iernii, disputate în aceeași zi! Golaveraj de 16 goluri marcate și zero primite](https://media.prosport.ro/6xcI4QVulD0u_ZOw4pxikw3JUDA=/340x191/smart/filters:contrast(5):format(webp):quality(80)/https%3A%2F%2Fliga2.prosport.ro%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F02%2Ffc-bihor-oradea-csm-sigheu-marmatiei-2-e1739704034670.jpg)
Probleme pentru primarul comunei Chiajna și posibil chiar pentru echipa Concordia Chiajna, activă în campionatul Liga 2.
Edilul-șef Mircea Minea a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție (DNA) pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, într-un dosar în care este acuzat de finanţarea nelegală din bani publici a clubului CS Concordia Chiajna, în perioada 2007 – 2021. Prejudiciul este de 10 milioane de euro.
Potrivit unui comunicat emis de DNA astăzi, 10 mai 2023, în perioada 2007 – 2021, primarul comunei Chiajna şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu, încheind cu Concordia Chiajna mai multe contracte de finanţare nerambursabilă şi ar fi dispus efectuarea de la bugetul local a unor plăţi în valoare totală de 37.474.795 lei.
I impută și faptul că a închiriat clubului Concordia două baze sportive, respectiv bunuri din componenţa acestora, aflate în proprietatea publică a primăriei Chiajna, în schimbul unor chirii substanţial mai mici (exemplu 100 lei/lună pentru baza sportivă şi 7,65 euro/oră pentru stadion) decât chiria de piaţă, fără ca aceste demersuri să fi fost aprobate de către Consiliul Local al comunei Chiajna sau să se fi realizat în urma desfăşurării unor proceduri de licitaţie publică. Acestea i-ar fi produs un prejudiciu instituției pe care o conduce de 7.525.158 lei.
Mircea Minea a cauzat Primăriei Chiajna un prejudiciu în valoare totală de 44.999.953 lei (10 milioane de euro).
Dosarul în care Mircea Minea este acuzat de abuz în serviciu, iar primăria comunei Chiajna a comunicat că nu se constituie parte civilă în cauză, a fost trimis spre judecare la Tribunalul Ilfov.
S-au dispus măsuri asigurătorii asupra a 22 de terenuri şi imobile ce aparţin primarului Mircea Minea.
”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului MINEA MIRCEA, la data faptelor și în prezent primar al comunei Chiajna, județul Ilfov, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de: abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, cu producerea de consecințe deosebit de grave.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
În perioada 2007 – 2021, inculpatul Minea Mircea, în calitatea menționată mai sus, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de dispoziții ale legislației primare, în sensul că:
– ar fi încheiat cu un club de fotbal mai multe contracte de finanțare nerambursabilă și ar fi dispus efectuarea de la bugetul local a unor plăți în valoare totală de 37.474.795 lei, în favoarea acelei formațiuni sportive,
– ar fi închiriat aceluiași club două baze sportive respectiv bunuri din componența acestora (aflate în proprietatea publică a primăriei Chiajna), în schimbul unor chirii substanțial mai mici (ex. 100 lei/lună pentru baza sportivă și 7,65 euro/oră pentru stadion) decât chiria de piață și fără ca aceste demersuri să fi fost aprobate de către Consiliul local al comunei Chiajna sau să se fi realizat în urma desfășurării unor proceduri de licitație publică. Această conduită ar fi avut ca urmare producerea unui prejudiciu primăriei Chiajna în cuantum de 7.525.158 lei.
Precizăm că, în cadrul clubului de fotbal respectiv, inculpatul a avut calitățile de membru fondator și președinte al consiliului director (aceasta din urmă, până la data de 14.01.2015),
Prin demersurile arătate mai sus, inculpatul Minea Mircea a cauzat primăriei Chiajna un prejudiciu în valoare totală de 44.999.953 lei, sumă ce constituie totodată un folos material necuvenit pentru clubul sportiv respectiv.
Primăria comunei Chiajna a comunicat că nu se constituie parte civilă în cauză.
În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii asupra a 22 de terenuri și imobile ce aparțin inculpatului.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Ilfov cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.”
Înființat în 1957, clubul din Chiajna, purtător și a altor denumiri în trecut, a ajuns pentru prima dată în Liga 2 în 2007, iar de atunci a început ascensiunea sa. A promovat în prima ligă în 2011 și a stat în elită nu mai puțin de opt sezoane consecutive, până în 2019, când a revenit în eșalonul secund.
Concordia, de la revenirea în Liga 2, este una dintre echipele puternice din acest campionat, ținând cont de mai multe aspecte: financiar, al bazei sportive pe care o are și al lotului de jucători. De exemplu, acum îi are în lot pe Gabriel Tamaș și Raul Rusescu, doi fotbaliști cu multe meciuri inclusiv la echipa națională.
În ciuda tuturor acestor lucruri, a posibilităților sale, Concordia nu a reușit nici în acest sezon, al patrulea de la retrogradarea din prima ligă, să promoveze. În ediția trecută a fost cel mai aproape, jucând baraj cu Chindia Târgoviște și pierzându-l la lovituri de departajare. În actualul sezon a ratat accederea în play-off și a terminat Grupa B de play-out pe locul 2, după FC Brașov, cu un total de 39 de puncte acumulate în cele 19 jocuri din sezonul regular, respectiv cele 6 din play-out.
Echipa este antrenată de Eugen Trică, după ce a început sezonul cu Ianis Zicu pe bancă.
”Este al patrulea an în care aruncăm, din punctul meu de vedere, că doar administrez acolo lucrurile, și mie, unul, îmi vine să plâng după milionul de euro aruncat. Noi aproape un milion de euro avem buget sezonul ăsta, nu mai mult, pe documente. Când aud bugete la Liga a 2-a de 2 milioane, că are Chiajna, că am auzit niște declarații ale unora că Chiajna și alte cluburi au câte 2 milioane de euro. Niciodată. Noi avem aproape un milion, 900 de mii de euro pentru tot sezonul competiționale 2022-2023”
Cristian Tănase, președintele Consiliului Director al CS Concordia Chiajna, pentru Liga2.ro, la finalul anului 2022, când echipa avea șanse mici să mai prinsă play-off-ul de promovare
Foto: George Filip / Mediafax Foto
https://liga2.prosport.ro/seria-1/concordia-chiajna-ca-si-inteleasa-cu-gabriel-tamas-19270057
https://liga2.prosport.ro/seria-1/metaloglobus-in-barajul-pentru-mentinerea-in-liga-2-19269525
https://liga2.prosport.ro/seria-1/interviu-confesiunea-primarului-din-chiajna-trecusem-si-la-gandurile-negre-m-am-gandit-la-moarte-m-am-dus-mort-si-m-am-intors-viu-mircea-minea-despre-transferul-lui-gabi-tamas-19261770