Frustrare la Concordia, după încă un sezon de Liga 2 ratat: ”Șansele la play-off sunt de 1 la sută.” Președintele Cristian Tănase este în depresie: ”Mie, unul, îmi vine să plâng după milionul de euro aruncat pe geam” | INTERVIU

Marius ANGHEL 17 Nov. 2022, 18:34 Liga 2
Frustrare la Concordia, după încă un sezon de Liga 2 ratat: ”Șansele la play-off sunt de 1 la sută.” Președintele Cristian Tănase este în depresie: ”Mie, unul, îmi vine să plâng după milionul de euro aruncat pe geam” | INTERVIU

Concordia Chiajna a pierdut ultimele două meciuri din campionat, ambele desfășurate pe teren propriu, cu FC Brașov (scor 0-1) și Steaua (0-1), și și-a compromis în mare parte obiectivul și în acest sezon de Liga 2.

Cinci etape au mai rămas de disputat până la finalul sezonului regular, iar trupa din Chiajna este deja la opt puncte în spatele ultimelor poziții care duc în play-off.

”Îmi vine să plâng după milionul de euro aruncat pe geam. Frustrarea este extraordinar de mare”, a spus Cristian Tănase, președintele Concordiei.

Concordia, pe locul 12 în Liga 2 după 14 etape. ”Șansele la play-off sunt de 1 la sută”

Concordia, ca în fiecare sezon de la retrogradarea în Liga 2, a fost văzută ca una dintre principalele favorite la promovare, însă doar în ediția trecută a fost cel mai aproape de îndeplinirea obiectivului, norocos, deoarece i-a luat locul Stelei la baraj, fiindcă echipa bucureșteană nu avea dreptul să participe la dubla manșă pentru accederea în prima ligă.

Echipa din Chiajna, una cu un lot bun de jucători, cu fotbaliști cu nume în fotbalul românesc, cu o situația bună din punct de vedere financiar, dar și cu condițiile de pregătire de nivel superior, a dezamăgit. După 14 etape are șapte eșecuri, se află în partea a doua a clasamentului, pe locul 12, iar președintele ei consideră că șansele de a mai prinde play-off-ul sunt de 1 la sută.

”Ne-am ratat obiectivul. Echipă care vrea să promoveze are șapte înfrângeri. Jucătorii, antrenorii știu mai bine să explice ce măsuri ar trebui luate. Noi, administrația, ce să facem? Noi suntem obligați să punem la dispoziție tot ce avem mai bun, toate condiții pentru ei. Acolo, pe gazon, ei decid, nu noi. Șansele la play-off sunt de 1 la sută. Nici matematic nu prea mai avem șanse. Mai sunt în total cinci jocuri și dacă am lua în total 15 puncte, cu 17 am face 32. Foarte greu se intră în play-off cu 32 de puncte”, a spus, pentru Liga2.ro, Cristian Tănase.

Cristian Tănase, cu ochelari de soare, conduce Concordia Chiajna de mai mulți ani, încă de când clubul activa în prima ligă. Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

Cristian Tănase: ”Nu ne așteptam la un asemenea eșec. Efectiv nu ne așteptam”

La finalul celui mai recent meci disputat, eșecul cu Steaua, Raul Rusescu transmitea că la Concordia ”e momentul să facem o analiză concretă a tot ceea ce s-a întâmplat până acum, pentru că lucrurile nu merg, din păcate.”

Până acum nu s-a luat nicio decizie, iar președintele clubului spune că momentan nu s-a gândit la nicio strategie pentru partea a doua a sezonului. Tănase nu-și poate explica cum echipa a ajuns în situația în care se află acum, să fie nevoită să mai petreacă cel puțin încă un sezon în Liga 2.

”La supărarea care este la noi în administrație va trebui să ne gândim la un moment dat, dar nu prea avem spor. Supărarea este extraordinar de mare, că nu avem o explicație logică. Chiar nu avem. Lotul a fost format de stafful tehnic care a fost, așa e normal, așa e profesionist. Eu, unul, personal, nu pot să-i spun unui antrenor ia-l pe ăla sau nu-l ține pe ăla. Eu pot să spun doar că dacă își dorește un jucător dacă avem posibilități să-l plătim cu x de euro sau nu. Că poate își dorește un jucător care își dorește un salariu mare pentru posibilitățile noastre și pentru nivelul la care suntem”, a declarat Tănase, care nu dă vina pe cineva anume, ci crede că toți au partea lor de vină, conducere, antrenori și jucători.

”Ratarea sezonului se datorează tuturor, și nouă, cei din administrație, antrenorilor, și lui Zicu și lui Trică, și tuturor jucătorilor. Vina e împărțită. Nu putem să aruncăm vina doar pe Zicu și staffului lui, Doamne ferește! Lotul a fost format așa cum am crezut că e mai bine, cu jucători cu experiență, cu jucători cu nume, cu caracter, că la toate trebuie să te uiți. L-am făcut cu încredere, că nici nu ne așteptam la un asemenea eșec. Efectiv nu ne așteptam. Am început foarte, foarte rău campionatul, am pierdut acasă cu Slatina, am făcut egal cu Dumbrăvița, am pierdut apoi atâtea meciuri, cu Șelimbăr, cu Dinamo, ne-a bătut aproape toată lumea. Steaua, mă rog, CSA. Șapte înfrângeri, adică jumătate din numărul jocurilor disputate, plus eșecul cu ”U” Cluj din Cupa României. Nici Zicu, nici Trică nu le-au cerut jucătorilor să facă niște greșeli mari, mari, mari în timpul partidelor oficiale. Îi antrenează în timpul săptămânii, le dau temele și asistă și ei, cum asistăm și noi din tribună. Asta se întâmplă. Iar la experiența lotului ăsta trebuie să fim măcar la bătaie”, e de părere fostul conducător de la Dinamo 2.

”Poate chiar ar fi fost mai bine să fi avut și noi probleme financiare. Este al patrulea an în care mie, unul, îmi vine să plâng după milionul de euro aruncat”

Conducătorul clubului din Chiajna a ajuns să se gândească inclusiv că poate ar fi fost mai bine dacă jucătorii s-ar fi lovit de probleme de ordin financiar, de exemplu. ”M-am gândit să nu fie atât de obosiți de atâta odihnă”, mai crede Tănase.

Lui Cristian Tănase îi vine să plângă fiindcă, susține el, va ”arunca” încă aproape un milion de euro și echipa nu va reuși să promoveze nici în acest sezon.

”Avem un lot dezechilibrat, chiar dacă sunt jucători cu experiență, dacă îi luăm, așa, după nume(n.r. – de exemplu, jucători precum Azdren Llullaku, Raul Rusescu, Sorin Bușu, Luka Maric sau Mediop Ndiaye). Ca nume, avem, și lot numeric, 27, dar, din nou, nu avem echipă, nu avem echipă. De pomană ceri să faci niște lucruri bine dacă managementul tehnic nu ajută managementul administrativ nu iese. Și invers. Asta s-a întâmplat la Chiajna de-a lungul anilor. Managementul tehnic nu ne-a ajutat. Nouă nu au ce să ne reproșeze, din punct de vedere a corectitudinii față de ei, chiar nu au. Poate chiar ar fi fost mai bine să fi avut și noi, mă rog, Doamne ferește!, dar acum la supărare spun și eu asta, să fi avut și noi probleme financiare. Să simtă și jucătorii ce înseamnă să ai probleme financiare, să nu poți să-i plătești, cu toate că este foarte urât. Și nu am avut probleme de genul ăsta. Este al patrulea an în care aruncăm, din punctul meu de vedere, că doar administrez acolo lucrurile, și mie, unul, îmi vine să plâng după milionul de euro aruncat. Noi aproape un milion de euro avem buget sezonul ăsta, nu mai mult, pe documente. Când aud bugete la Liga a 2-a de 2 milioane, că are Chiajna, că am auzit niște declarații ale unora că Chiajna și alte cluburi au câte 2 milioane de euro. Niciodată. Noi avem aproape un milion, 900 de mii de euro pentru tot sezonul competiționale 2022-2023”, a spus Tănase pentru Liga2.ro.

”Suntem în depresie, în administrație, că aruncăm cu banii pe geam”

Cu toate că vorbește despre cheltuirea încă a unui milion de euro fără să aibă rezultatele dorite, președintele Concordiei spune, totuși, că clubul este pe profit.

”Acum nu știu cum să fac să mai reduc din buget, ca să mai salvez acolo 50.000 de euro, 30.000, 100.000, pentru că acum ne uităm și așteptăm sezonul viitor. Mă rog, primul pas e să vedem unde ne situăm după cele 19 etape, că 99 la sută suntem în play-out, să rămânem în Liga a 2-a, că am ajuns să vorbim de lucruri de genul ăsta. E al patrulea an în care pierdem aproape 1 milion de euro. Ca să stai în Liga a 2-a e pierdere de bani. Așa o văd eu, ca administrator. Societatea, clubul ăsta sportiv, nu e pe pierdere, e pe profit, dar gaura mare, banii aruncați, este participarea în Liga a 2-a pentru Concordia Chiajna, fiindcă pierdem aproape un milion de euro. Profitul îl face administrația, nu jucătorii, prin atragerea de sponsori, prin gestionarea banilor, prin aducerea de bani, prin gestionarea socotelilor, că nu avem doar secția asta de fotbal. Mai avem arte marțiale, baschet, handbal.

Dar echipa asta de seniori, dacă ai și rezultate, e și principala aducătoare de venituri. Mai vinzi un jucător cu cât poți, cu 100 de mii, cu 50 de mii, cu 200 de mii. De acolo se fac banii. Și la momentul ăsta este al patrulea în care noi suntem în depresie, în administrație, că aruncăm cu banii pe geam. Jucătorii pot răspunde cel mai bine despre ce se întâmplă. Nu au explicații. Mai am doar să fac ședințe de spiritism. Am stat de vorbă și când le-a fost greu, i-am încurajat, i-am ridicat, i-am motivat financiar cum nu sunt echipe de Liga 1 motivate cum au fost băieții ăștia ai noștri, în fiecare an, în fiecare sezon. Săracii, ei or vrea, dar dacă nu pot! Cu toate că, până la urmă, dacă ai valoare te autodepășești în orice domeniu. Supărarea e mare.

Jos pălăria pentru cei care sunt acolo sus, poate au și ei greutăți, dar greutăți, nu d-astea de povești de adormit copiii, distanțe mari de parcurs. Nu e ușor pentru anumite echipe din țară să se deplaseze. Păi noi am avut o lună întreagă în care nu am ieșit din București. M-am gândit să nu fie și ăsta un motiv, să fie atât de obosiți de atâta odihnă. Să fie obosiți de odihniți! Se poate și asta”, a declarat Cristian Tănase.

”Toți spun că-și asumă. Ce-ți asumi, rezultatul? Acolo rămâne Chiajna”

Tot după eșecul cu Steaua, antrenorul Eugen Trică vorbea despre posibilitatea de a fi dat afară de la club. Conducătorul Concordiei pare că, cel puțin momentan, nu s-a gândit la această variantă.

”Trică are și el partea lui de vină, cum am și eu și toți colegii mei. Trică a venit pe parcurs, a gestionat un lot pe care l-a găsit, dar și un antrenor care vine pe parcurs își asumă niște lucruri. Și el și-a asumat. El a luat decizii, el a hotărât cine joacă, cum joacă. Așa e profesionist, să lași antrenorii, jucătorii să-și facă treaba. Mai rău e că toți spun că-și asumă. Ce-ți asumi, rezultatul? Rezultatul spune Concordia Chiajna – x 0-1. Acolo rămâne. Nu scrie Vasilescu sau Popescu 0-1. Chiajna scrie”, spune Tănase.

”Frustrarea este extraordinar de mare la noi, și supărarea”

Două etape se vor mai desfășura în acest an, din cele cinci până la finalul sezonului regular, iar Concordia va întâlni Gloria Buzău (deplasare) și Unirea Slobozia (acasă), doi adversari care sunt în acest moment pe poziții de play-off.

Tănase speră la punctaj maxim în urma acestor jocuri, pentru a vedea apoi în ce direcție va merge clubul.

”Sper să luăm maxim de puncte în astea două meciuri, să stăm mai liniștiți, atât cât se mai poate. Frustrarea este extraordinar de mare la noi, și supărarea. Dar cu jucătorii ce să se întâmple? Dacă pleacă de la noi, să zicem că reziliem, închidem, dar pleacă de la mine și vin la dumneavoastră, unii. Circuitul apei în natură. Dar, după aia, clubul e vinovat, managementul, că nu a știu… Uitați-vă unde sunt cei din sezonul trecut, dacă a ajuns vreunul pe la Liga 1. Doar Borța, pe care am dorit să-l păstrăm, dar nu a fost jucătorul nostru. Restul sunt pe la Liga a 2-a, pe la Liga a 3-a.

Mai avem o șansă acum, pe final, să redresăm situația, dar în ultimele cinci jocuri am luat patru puncte. Un punct la Dej și trei puncte la Viitorul Pandurii.

Am ratat un sezon, asta e cea mai mare supărare, un sezon și aproape un milion de euro aruncați, că nu era obiectivul nostru să mai stăm încă un an în Liga a 2-a. Vă dați seama, până începe noul campionat, câte luni avem în față, ca să ne prefacem că facem fotbal la Chiajna. Câte anotimpuri avem în față, vă dați seama! Iar unii jucători trebuie să aibă totul la dispoziție. Au avut absolut totul la dispoziție. Lipsă de apreciere, lipsă de bun simț, lipsă de respect, lipsă de atitudine, dacă e să îi caracterizez așa puțin, ceea ce au înțeles jucătorii”, a mai spus Cristian Tănase pentru Liga2.ro.

Concordia Chiajna ocupă locul 12 în clasamentul Ligii 2, cu 17 puncte acumulate în 14 meciuri. În 2022, în sezonul regular, va mai avea meciuri cu Minaur Baia Mare (deplasare), Ripensia Timișoara (acasă) și Metaloglobus (deplasare).

Concordia este la al patrulea sezon consecutiv în Liga 2, după retrogradarea din prima ligă. În precedentele trei ediții de campionat a terminat pe locurile 16 (2019-2020, sezon înghețat după 23 de etape din cauza pandemiei COVID 19), 13 în sezonul regular și 4 în Grupa B a play-out-ului (2020-2021) și 5 atât în sezonul regular cât și în play-off (2021-2022).

Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

Marius ANGHEL 17 Nov. 2022, 18:34 Liga 2
Pe aceeași temă