Chindia Târgoviște și CS Mioveni ”au probleme mari cu banii”! Situație grea din cauza contractelor, iar argeșenii au apelat la concordatul preventiv

Andrei PASCU 11 Jan. 2024, 17:41 Liga 2
Chindia Târgoviște și CS Mioveni ”au probleme mari cu banii”! Situație grea din cauza contractelor, iar argeșenii au apelat la concordatul preventiv

Problemele financiare nu ocolesc Liga 2 și Liga 3 nici în acest sezon. Cluburile au în continuare întârzieri de plată a salariilor către angajați, iar informația a fost confirmată de Emilian Hulubei, președintele AFAN (Asociația Fotbaliştilor Amatori și Nonamatori).

În Liga 2, cele mai mari probleme le au două dintre echipele retrogradate în vară din SuperLiga României, CS Mioveni și Chindia Târgoviște!

Probleme financiare în Liga 2 și Liga 3

Vorbind pe datele din trecut, Emilian Hulubei a semnalat faptul că de câțiva ani toate echipele care retrogradează în Liga 2 au mari probleme financiare sau chiar se desființează. CS Mioveni și Chindia Târgoviște se regăsesc în categoria celor care au acumulat datorii, în principal din cauza faptului că, potrivit lui Hulubei, au în lot jucători plătiți cu salarii pe care le ofereau în prima divizie.

Dat fiind faptul că banii din drepturile TV sunt foarte, foarte puțini în Liga 2, în comparație cu SuperLiga, de aceea au probleme de ”adaptare financiară” echipele care retrogradează.

Emilian Hulubei consideră că Federația Română de Fotbal trebuie să acționeze cumva, poate să ofere o sumă din drepturile TV și către formațiile care retrogradează în Liga 2, chiar dacă în respectivul sezon evoluează în divizia secundă.

CS Mioveni a apelat la concordatul preventiv 

De exemplu, CS Mioveni a apelat la concordatul preventiv (n.r. – procedură destinată societăților care se confruntă cu dificultăți rezultate din orice fel de împrejurare) pentru a încerca, într-un anumit fel, să poată supraviețui și pentru a prelungi cât mai mult termenul de plată al datoriilor către actualii și foștii angajați.

În acest moment, jucătorii lui Constantin Schumacher au aproape patru luni de neplată a salariilor, după cum a spus Alexandru Dandea pentru Liga2.ro.

La Liga 2 sunt echipe care au probleme mari cu banii, Chindia Târgoviște și CS Mioveni, dar sunt echipele care au retrogradat în vară din Liga 1. Asta se întâmplă de obicei în ultimul timp, FRF trebuie să găsească o soluție pentru echipele care retrogradează, pentru că mereu sunt probleme foarte mari, în fiecare an. Majoritatea jucătorilor are contracte de Liga 1, nu vrea să renunțe la ele, iar atunci cluburile nu pot plăti.

Odată retrogradate, echipele nu mai primesc banii din drepturile TV sau primesc, dar la Liga 2 sunt foarte mici în comparație cu ce se oferă în Liga 1. Atunci, aici trebuie găsită o soluție, pentru ca echipele să aibă o perioadă de tranziție, poate să primească ceva din drepturile TV din Liga 1, să aibă bani să supraviețuiască în Liga 2.

CS Mioveni a apelat la concordatul preventiv. Se găsesc tot felul de chichițe pentru plata datoriilor către jucători.  Dacă luăm fiecare ramură de lucrători din România, în fotbal, în sport, sunt întârzieri salariale mereu și parcă sunt acceptate. În schimb, în alte domenii nu există așa ceva, salariile sunt plătite la timp. Numai în sport se acceptă așa ceva, nu înțeleg de ce.

Paradoxal, în mare parte cluburile acumulează datorii către stat. Să vă dau exemplul Mioveniului. Avea datorii de patru milioane și 200.000 de lei către stat și un milion și 200.000 de lei către angajați. 

Eu nu înțeleg cum statul permite unui club să acumuleze datorii de ordinul milioanelor, în condițiile în care eu, ca persoană fizică, dacă nu îmi plătesc impozitul, după patru luni mi se pune poprire pe cont.

Mi s-a pus poprire pentru o diferență de 45 de lei! Cum se poate așa ceva? Pentru mine este incredibil! Pe noi FISC-ul ne scutură imediat dacă nu plătim impozitul. Nu înțeleg cum se fac aceste controale și evaluări la cluburi (…)”, a declarat Emilian Hulubei, conform Sport Total FM.

Retrageri din Liga 3 sau cel puțin insolvență?

Liga 3 are și ea probleme, chiar mai mari, anume că sunt cluburi în pragul insolvenței! E posibil ca anumite echipe să se mai retragă din campionat în acest sezon, până acum fiind consemnată una singură. După șase etape din acest campionat de Liga 3, Viitorul Darabani a fost exclusă după ce nu s-a prezentat la două meciuri.

Poate urma Rapid Brodoc, chiar dacă s-au scurs doar 15 etape, mai fiind de jucat chiar și câteva runde din sezonul regular. Pentru că s-a ajuns la fundul sacului, Rapid Brodoc a decis să se despartă de cei mai buni jucători după ultimul meci din 2023. Conducerea clubului a și redus din bugetul salarial, iar retragerea din campionat este o decizie probabilă.

Probleme sunt la Liga 2, dar mai ales în Liga 3. Sunt multe echipe care nu plătesc jucătorii, sunt multe echipe la Liga 3 care sunt în pragul insolvenței”, a mai spus Emilian Hulubei.

Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

https://liga2.prosport.ro/seria-1/prima-achizitie-oficializata-de-unirea-dej-alexandru-dulca-19297281

https://liga2.prosport.ro/seria-1/fk-miercurea-ciuc-antrenamente-spartane-19297266

https://liga2.prosport.ro/seria-1/deniz-giafer-valentin-borcea-si-alexandru-melniciuc-au-semnat-cu-cs-tunari-19297255

https://liga2.prosport.ro/seria-1/marius-aldescu-a-semnat-cu-csc-selimbar-19297248

https://liga2.prosport.ro/seria-1/csm-resita-a-avut-29-de-jucatori-la-reunirea-din-2024-19297224

https://liga2.prosport.ro/seria-1/ceahlaul-isi-doreste-jucatori-de-la-sc-otelul-si-poli-iasi-19297225

https://liga2.prosport.ro/seria-1/ovidiu-perianu-va-juca-la-gloria-buzau-19297214

Andrei PASCU 11 Jan. 2024, 17:41 Liga 2
Pe aceeași temă