„Nu mai dau bani la fotbal!” Finanțatorul Daciei Unirea anunță că se retrage, iar clubul e la un pas de desființare. „Punem lacătul la stadion și plecăm acasă”

Marius ANGHEL 16 Mar. 2017, 12:58 Liga 2

Nu e început de an sau de sezon în care problema finanțării clubului de fotbal din Brăila să nu fie expusă public. La finalul săptămânii trecute, cu ocazia unei ședințe a Consiliului Județean Brăila, finanțatorul clubului Dacia Unirea, Florin Cîrligea, care e și consilier județean, le-a cerut public colegilor săi să dea un răspuns concret dacă autoritățile locale mai doresc sau nu echipă de fotbal în Brăila. Cîrligea a anunțat că s-a săturat să fie de unul singur sponsorul clubului din Liga 2 și că se gândește la retragere, atrăgând atenția că, în ultimii trei ani, a cotizat cu 3,5 milioane de lei, în timp ce primăria și Consiliul Județean abia au alocat 1,6 milioane de lei, cu toate că înțelegerea dintre părți era ca fiecare să vină cu câte o treime din bugetul echipei.

„Aș vrea să-i întreb pe domnii consilieri județeni aici de față dacă sunt de acord ca Brăila să mai aibă echipă de fotbal în Liga a 2-a? Pentru că vă spun fără niciun fel de problemă că acum trei ani, când s-a discutat despre sumele alocate echipei de fotbal, s-a zis așa: o treime din privat, o treime primărie și o treime Consiliul Județean. Vreau să vă informez că în trei ani primăria a dat undeva în jur de 1,4 milioane lei, Consiliul Județean în jur de 200.000  lei, dar, atenție, banii de la județ au fost pe Legea 350 și au fost alocați Centrului de copii și juniori, deci nu la echipa mare. Iar din privat s-au alocat 3,5 milioane lei. Dacă vrem să mai avem echipă de fotbal, trebuie să vină și administrația locală cu bani, eu unul, singur, singurel, nu mai pot s-o țin”, a declarat, citat de ziarul Obiectiv Vocea Brăilei, Florin Cîrligea, care a dat ca exemplu cheltuielile pentru masa zilnică a jucătorilor clubului, cât și cât costă pe persoană o deplasare în țară pentru a disputa un meci.

„Dacă te duci o dată sau de două ori pe an, dau un exemplu, la Cluj, nu știu dacă poate să îți ofere careva o masă cu 25 lei. Niciodată! Aici la Brăila se poate discuta, dar în deplasări nu se poate niciodată servi o masă cu 20 lei pentru o anumită performanță. Mi se pare foarte puțin. Dar noi la fotbal mâncăm zero lei oricum. La fotbal trebuie minim 80 de persoane la o deplasare, pentru că avem trei echipe, una de seniori și două în campionatul național al juniorilor, care din două în două săptămâni evoluează în deplasare. Atenție la ce vă spun! Pentru că neprezentarea a două echipe de juniori în competițiile la nivel național duce automat la depunctarea echipei mari. Și acum, haideți să socotim cam ce înseamnă? S-a investit în jur de 200.000 lei în echipament sportiv, dar degeaba îi iei echipament și mingi, dacă nu ai restul. V-am spus, finalitatea e interesantă. Este exact ca atunci când pleci la drum. Dacă te oprești în mijlocul câmpului și nu ajungi în nicio localitate, nu are rost să mai faci drumul. De aceea vă spun că trebuie o chestie foarte clară. Ori mergem până la capăt și încercăm să menținem echipa asta în Divizia B, care la ora actuală are alt standard, ori ne oprim. Dacă vă pasionează, cu excepția lui Juventus București, suntem cam pe locul 2 din fosta serie I. Aș vrea să lămurim problema pentru că vă spun: și eu m-am săturat. Sunt banii mei proprii și personali și dacă nu am ajutor, cu părere de rău … Oricum, 400.000 lei de la începutul anului s-au dus. Nu putem aștepta rectificarea din august pentru că fiecare om mănâncă lunar, nu mănâncă o singură dată, în august”, a explicat Cîrligea colegilor săi din Consiliul Județean, care a mai spus că degeaba se investește în juniori dacă aceștia nu vor avea unde să evolueze odată cu creșterea în vârstă, în cazul în care clubul de seniori se va desființa.

Cîrligea: „Nu mai dau bani la fotbal! Am văzut că pentru unii se poate, pentru alții, nu”

Ieri, conducătorii clubului Dacia Unirea și reprezentanți ai Consiliului Județean au avut o nouă întâlnire, iar aceștia din urmă au transmis că în acest an poat ajuta fotbalul doar cu maxim 165.000 lei, în condițiile prevăzute de Legea 350/2005, privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice după ce se depune un proiect și acesta este aprobat.

La auzul veștii, Florin Cîrligea le-a transmis conducătorilor Daciei Unirea că nu oprește finanțarea către clubul brăilean. „Decizia este luată în proporție de 100 la sută. Nu mai dau bani la fotbal! Am văzut că pentru unii se poate, pentru alții, nu. Am fost de acord cu toate propunerile de asociere venite de la administrația locală, cu toate condițiile impuse de ei, dar nu s-a materializat nimic. Nimeni nu a dat un șfanț. În condițiile acestea, cu părere de rău, nici eu nu mai pot să ajut”, a spus omul de afaceri pentru Obiectiv Vocea Brăilei.

Avramescu: „Dacă își retrage finanțarea, Dacia Unirea se va desființa”

Valentin Avramescu, președintele Consiliului Director al Daciei Unirea, anunță prăpădul dacă Cîrligea nu se răzgândește și își retrage finanțarea.

„Dacă Florin Cîrligea își ia mâna de pe echipă, lucrurile sunt simple – punem lacătul la stadion și plecăm acasă. La acest moment, 95 la sută din banii care vin la club sunt de la Florin Cîrligea, iar 5 la sută sunt bani aduși cu eforturi proprii, din sponsorizări. În acest moment, nu avem niciun ban în cont și nici garanția că vom termina campionatul. Avem deja restanțe două salarii la jucători, Florin Cîrligea este cel care asigură salariile, iar dacă își retrage finanțarea Dacia Unirea se va desființa. Am beneficiat însă de un colectiv de jucători care a înțeles situația cu care se confruntă clubul și le mulțumesc pe această cale tuturor, nu numai jucătorilor, ci și antrenorilor. Noi nu acuzăm pe nimeni, legislația este confuză, dar prin sprijinul tuturor părților se pot găsi soluții ca fotbalul la Brăila să nu moară”, a explicat Avramescu, care a mai spus că pentru un meci pe teren propriu duce la costuri de 10.000 de lei, iar unul în deplasare de 7.500 de lei. Oficialul echipei brăilene declară că pentru supraviețuirea în Liga 2 e nevoie de un buget de 2 milioane de lei, iar pentru a se lupta la promovare suma se va dubla: „Din punctul meu de vedere, dacă nu îți propui obiective îndrăznețe, gen promovarea în prima ligă, cheltuiești banii degeaba și nu te alegi cu nimic. Dacă vrei să promovezi și ajungi în Liga 1 este mult mai ușor de supraviețuit, pentru că acolo vin și banii din drepturile de televizare”.

Primarul Brăilei dă vina pe Curtea de Conturi: „În momentul de față eu nu mai știu ce să fac”

Primarul orașului Brăila, Marian Dragomir, ridică în continuare din umeri și arată cu degetul spre Curtea de Conturi, care îi acuză instituția pe care o conduce de plăți nelegale efectuate în ultimii ani. „Foarte mulți primari au ridicat probleme similare pe sport. La fel ca la Brăila, în cadrul aceleiași instituții, Curtea de Conturi a controlat sportul sau alte spețe. Ei bine, dacă totul a fost în regulă într-un an, în alt an, pe o situație similară, Curtea de Conturi a decretat «plăți ilegale». Noi vrem ca această instituție să aibă o coerență. Nu neapărat în controlul de la Timișoara față de cel de la Constanța, de exemplu. Dar și în cadrul aceleiași instituții. Pentru că în momentul de față eu nu mai știu ce să fac. Am pus bani în buget pentru sport, identic ca și în anul trecut, dar până când nu îmi vine un răspuns de la Curtea de Conturi nu o să știm ce să facem. Am depus încă de anul trecut adresă și nu am primit până acum niciun răspuns la contestația noastră. Cu alte cuvinte, nu știm dacă putem să cheltuim banii, pentru că ei nu răspund la contestație ca să putem merge mai departe. Și toate situațiile acestea sunt identice în toată țara: la Consiliul Județean este legal, la primărie nu e legal. Sau patru ani de zile este legal la primărie, apoi al cincilea an, în aceeași situație, nu mai este legal. Și atunci, de la funcționari până la primari apare această situație în care nu mai știm ce să facem, pentru că nu există o viziune unitară a unei instituții care se cheamă Curtea de Conturi”, a spus Dragomir, citat de Obiectiv Vocea Brăilei.

Președintele CJ vrea continuitate: „Poate ne ajută parlamentarii noștri să avem o lege foarte clară”

Pe de altă parte, președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Chiriac, spune că instituția pe care o conduce își dorește continuitate pentru fotbalul local. „Pentru partea de legalitate a finanțării sportului, știți foarte bine că avem o problemă. Poate ne ajută parlamentarii noștri să avem o lege foarte clară prin care să putem să finanțăm sportul. Eu sunt foarte deschis și cred că toți colegii noștri la fel. Dacă putem pe Legea 350/2005, pe Legea sportului 69/2000 să menținem această echipă și să ajutăm, dar cu rugămintea ca și privații să vină alături de sportul de performanță, cred că am putea reuși ca acest județ și acest oraș să fie reprezentat foarte bine și în Divizia B la fotbal și în Divizia A la handbal, iar sportivii noștri de performanță să poată merge la competițiile interne, internaționale și să ne reprezinte cu drag pe noi, brăilenii. Până la urmă și ei sunt brăileni”, a spus Chiriac.

Dacia Unirea Brăila se află în acest moment pe locul 8 în clasamentul Ligii 2, cu 31 de puncte acumulate în 22 de meciuri, și nu are emoții în privința retrogradării. Sâmbătă urmează să stea în campionat, deoarece ar fi trebuit să o întâlnească pe ACS Berceni, echipă retrasă din campionat în prima parte a sezonului.

Marius ANGHEL 16 Mar. 2017, 12:58 Liga 2
Pe aceeași temă