Noul Corvinul are CIS, însă ar putea fi degeaba în acest moment! Clubul și primarul Hunedoarei par să pună presiune publică pe FRF, să își încalce regulamentul

Marius ANGHEL 18 Jul. 2024, 17:16 Liga 2
Noul Corvinul are CIS, însă ar putea fi degeaba în acest moment! Clubul și primarul Hunedoarei par să pună presiune publică pe FRF, să își încalce regulamentul

În ziua dinaintea meciului retur din Turul 1 al Europa League contra maghiarilor de la Paksi FC, în care este favorită să obțină calificarea mai departe, Corvinul a anunța că a primit Certificat de Identitate Sportivă (CIS) pentru noua asociație aprobată de politicienii locali încă din ultima zi a lunii ianuarie a anului 2024.

Prin trecerea la această asociație, una de drept privat, prin implicarea și a unei societăți, dar după ce Federația Română de Fotbal aprobă, Corvinul va putea avea drept de promovare în prima ligă.

Numai că o eliminare a celor de la Paksi îi va aduce în competițiile europene încă două meciuri în plus echipei hunedorene, ceea ce îi anulează, conform regulamentului, data limită până la care FRF putea să aprobe schimbarea juridică de la Corvinul, adică data de start a noului sezon de Liga 2.

Cu toate acestea, clubul și primarul municipiului anunță că se vor depune documentele la FRF pentru a se obține promovarea, în condițiile în care se dorește și o participare cât mai lungă în Europa.

Înființarea ACS FC Corvinul Hunedoara 1921 a fost aprobată încă din ianuarie 2024

Corvinul anunța încă din 31 ianuarie 2024 înființarea Asociaţiei Club Sportiv FC Corvinul Hunedoara 1921, în urma aprobărilor consilierilor din Consiliul Local al Municipiului Hunedoara și Consiliul Județean Hunedoara, de a se uni în această nouă entitate alături de Ecoserv SRL Hunedoara, o ”societate subordonată Primăriei”, după cum anunța chiar instituția condusă de Dan Bobouţanu.

În fapt, două entități publice și o altă privată, dar suportonată uneia dintre cele publice, dădeau mâna pentru a înființa o asociație care să fenteze actuala Lege a Sportului, respectiv regulamentul FRF, care interzice cluburilor de drept public să promoveze în prima ligă. Modelul este des întâlnit în ultimii ani în fotbalul românesc, prin exemplele Campionii FC Argeș sau Gloria Buzău.

Trecerea pe noua asociație, prin cesionarea activității, trebuie aprobată și de Federația Română de Fotbal, însă acest lucru poate fi făcut doar până la startul noului sezon competiționat în care activează echipa, respectiv Liga 2, care începe în jurul datei de 3 august. Altfel, Corvinul trebuie să aștepte încă un sezon pentru a produce această modificare.

ACS FC Corvinul Hunedoara 1921 a primit CIS-ul abia în data de 17 iulie 2024

De la anunțul înființării ACS FC Corvinul Hunedoara 1921 au trecut șase luni și jumătate, iar CIS-ul acestei asociații abia acum a venit, motiv pentru care clubul a avut un nou anunț.

În acest comunicat, Corvinul susține că va depune documentele la FRF ”imediat după ce vom încheia parcursul european”, pe care și-l dorește ”să fie cât mai lung”, adică după debutul noului sezon de Liga 2. Acest lucru înseamnă că trupa hunedoreană nu se va încadra în data limită și, legal, nu va putea putea fi acceptată de FRF în noua sa organizare, cea care să-i permită promovarea în prima ligă. Rămâne de văzut, însă, dacă FRF își va încălca propriul regulament, pentru a face un favor Corvinului, fie el și reprezentant al României în cupele europene în acest moment! S-ar crea un precedent, de care ar putea profita în afara timpului regulamentar și alte cluburi, ca de exemplu Steaua.

”Agenţia Naţională pentru Sport a emis „Certificatul de identitate sportivă” pentru „Asociaţia Club Sportiv FC Corvinul Hunedoara 1921”. Este vorba despre o structură sportivă de drept privat ale cărei baze sunt puse de Primăria Hunedoara în parteneriat cu Consiliul Judeţean Hunedoara.
Ne dorim ca parcursul european actual Corvinului să fie cât mai lung. (Pentru cine nu ştie, Corvinul a obţinut licenţa UEFA din postura de club de drept public, statut care îi permite să joace în competiţiile europene, dar nu îi permite să promoveze în Liga I, din cauza unei prevederi a Legii Sportului emisă în 1998). Imediat după ce vom încheia parcursul european (care, repetăm, ne dorim să fie cât mai lung), vom depune toate documentele necesare pentru a ne transforma în club de drept privat şi pentru a avea astfel drept de promovare în Liga I.
Vă mulţumim pentru susţinere!
Hai Corvinu’!”, a transmis Corvinul.

Pun Corvinul și primarul Hunedoarei presiune publică pe FRF, să îi accepte documentele după termenul limită?

Înaintea clubului, anunțul primirii CIS-ului a fost făcut și distribuit și de club de către primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu.

Acesta a făcut o mică descriere a actualului club care se consideră continuatorul fostei prim-divizionare Corvinul și spune, la rândul său, că se vor depune actele la FRF după încheierea parcursului european, acolo unde echipa activează cu licența primită pe entitatea de drept public, cea care nu permite promovarea în prima ligă din România.

Precum Corvinul, și Bobouțanu spune răspicat: ”Vom depune la FRF documentele necesare pentru a ne transforma în club de drept privat şi pentru a avea astfel drept de promovare în Liga I.”

Cu siguranță că ambii știu regulamentul, faptul că depunerea documentelor după începerea noului sezon de Liga 2 nu mai are niciun efect. Însă, poate, prin aceste anunțuri, vor să pună presiune publică pe federația condusă de Răzvan Burleanu. Să creeze precedentul.

”Corvinul are „Certificat de Identitate Sportivă” ca entitate sportivă de drept privat
În 2016, încă din primele mele zile de mandat ca primar, a trebuit să mă implic pentru a salva de la dispariţie fotbalul din municipiul Hunedoara ca disciplină sportivă practicată în mod organizat. Am înfiinţat atunci „CS Hunedoara”, club de drept public aflat în subordinea Consiliului Local.
În 2021, „anul centenarului fotbalului hunedorean”, am reuşit, împreună cu Ioan Andone şi prietenii noştri (şi ai Corvinului) să recuperăm brand-ul „FC Corvinul Hunedoara 1921”, demers susţinut doar din banii noştri, personali. Apoi am donat brand-ul municipiului Hunedoara, pentru a fi siguri că nimeni nu va mai putea să-l înstrăineze vreodată.
Tot în 2021 ne-am stabilit un obiectiv clar: promovarea în Liga secundă la finalul unuia dintre următoarele două sezoane. În 2023 am reuşit să promovăm şi, mai mult, Corvinul Hunedoara a devenit revelaţia fotbalului românesc câştigând ediţia 2023 – 2024 a Cupei României (după ce a trecut de mai multe formaţii, considerate mult mai puternice, din Liga I).
Astăzi Corvinul Hunedoara deţine o licenţă UEFA ca entitate de drept public şi poate juca într-o competiţie europeană, dar nu poate juca în Liga I, acolo unde ar fi trebuit să se afle în acest moment (pentru că, din punct de vedere sportiv, locul 2 în sezonul trecut, din Liga secundă, însemna promovare directă în prima ligă).
O lege proastă (fără niciun amestec cu Federaţia Română de Fotbal) – Legea Sportului din 1998 – nu permite unui club de drept public să poată evolua într-o ligă profesionistă (Liga I) cu toate că şi un club de drept public are contracte profesioniste încheiate cu jucătorii şi antrenorii. Din această cauză a trebuit să refacem întreaga documentaţie şi să înfiinţăm o asociaţie sportivă de drept privat, împreună cu Consiliul Judeţean Hunedoara.
Astăzi putem anunţa că Agenţia Naţională pentru Sport a emis „Certificatul de identitate sportivă” pentru noua asociaţie: „Asociaţia Club Sportiv FC Corvinul Hunedoara 1921”. Le mulţumesc tuturor celor implicaţi în acest demers!
Corvinul se află acum într-o aventură europeană care sper să dureze cât mai mult. Din momentul în care parcursul european din actualul sezon se va încheia, vom depune la FRF documentele necesare pentru a ne transforma în club de drept privat şi pentru a avea astfel drept de promovare în Liga I.
Vă mulţumesc pentru susţinere şi pentru încrederea acordată!
Cu gândul la meciul de mâine seară, de la Sibiu, îmi exprim speranţa că vom putea să continuăm pe acelaşi drum al performanţei (sportive şi administrative).
Hai Corvinu’!”, sună anunțul primarului Dan Bobouțanu.

FRF a confirmat posibilitatea schimbării Corvinului, dar doar dacă se produce până la startul noului sezon de Liga 2

Câștigătoarea Cupei României în 2024 și reprezentanta țării în Europa League poate să-și schimbe forma de organizare în această vară, prin cesionarea activității sale și a locului în Liga 2 către noua asociație privată care de acum are și CIS, pentru a obține dreptul de promovare în prima ligă, dar doar dacă acest lucru se produce până la startul noului sezon al ligii secunde, programată în jurul datei de 3 august.

Pentru asta, Corvinul trebuie să fie eliminată de Paksi FC din Europa League, pe care a învins-o cu 4-0 în meciul tur, în deplasare, și apoi să fie eliminată din Conference League de către AEK Larnaca FC, vicecampioana Ciprului. Altfel, dacă trece de maghiari, clubul din Hunedoara va continua în cupele europene și după debutul noului sezon de Liga 2, ceea ce nu-i va mai permite schimbarea formei de organizare acum, ci abia în ara viitoare, înaintea noului sezon.

Echipa lui Florin Maxim ar trebui să joace doar cele patru meciuri pe care le are asigurate în acest moment în competițiile europene, două în Europa League și două în Conference League. Acestea au loc până înainte de data de start a noii ediții a Ligii 2, 3 august 2024, astfel că FRF ar accepta înscrierea Corvinului în campionat sub noua entitate.

”În momentul de faţă este prematur să ne pronunţăm cum va proceda Corvinul. Pe vechea organizare, UEFA le permite să evolueze în cupele europene, de aceea au şi primit licenţa, dar dacă eşti club de drept public n-ai voie în Liga 1. Dacă Corvinul încheie conturile cu cupele europene înainte să înceapă noul sezon de Liga 2, iar actele lor sunt în regulă, ar putea obţine dreptul de promovare. Dar dacă parcursul european se prelungeşte, de genul se califică în grupe, atunci nu mai pot spera, pentru că nu pot juca sub două entităţi diferite”, a spus Stângaciu pentru SportpeSurse.

”În cazul în care Corvinul Hunedoara își dorește în această vară să-și schimbe forma de organizare, există un traseu foarte ușor de implementat, atât din partea clubului, cât și din partea federației. Dacă veți corela datele cu participarea în competițiile europene și cu această procedură internă, care e una rapidă, și mai luați în calcul și data de începere a Ligii 2, veți vedea că este posibil”, a declarat Răzvan Burleanu la finalul Adunării Generale a FRF din data de 4 iunie 2024.

Marius ANGHEL 18 Jul. 2024, 17:16 Liga 2
Pe aceeași temă