Mental coaching la FC Brașov! Primul meci de după ședințele cu jucătorii a fost câștigat. ”Văd partea pozitivă și este clar au nevoie de lucru în acestă direcție”

Adi MARICA 24 Mar. 2022, 11:07 Liga 2
Mental coaching la FC Brașov! Primul meci de după ședințele cu jucătorii a fost câștigat. ”Văd partea pozitivă și este clar au nevoie de lucru în acestă direcție”

FC Brașov a câștigat primul meci desfășurat în cadrul play-out-ului Ligii 2, 3-2 la Timișoara cu Ripensia, acesta fiind primul succes înregistrat în deplasare în acest sezon, la a zecea încercare.

Coincidență sau nu, înaintea meciului din Banat, Radu Leonte și compania au avut o ședință de ”mental coaching” cu un specialist în acest domeniu, Cristian Fota (foto).

Mugurel Buga l-a adus la FC Brașov pe Cristian Fota

Principalul obiectiv al lui Fota este să ajute fotbaliștii să se întărească pe plan mental. Ideea aducerii unui ”mantal coach” la FC Brașov i-a aparținut lui Mugurel Buga, managerul sportiv al clubului brașovean.

”La recomandarea unui fost antrenor cu care am lucrat excelent l-am adus pe Cristi Fota în staff. Se pare că discuția lui cu jucătorii a fost benefică, am și câștigat primul meci în deplasare, astfel că vom continua colaborarea. Am și găsit un sponsor, iar Cristi va avea două-trei ședințe de mental coaching cu jucătorii pe săptămână”, a spus Mugurel Buga,

Cristian Fota: ”Mentalul se antrenează”

Cristian Fota nu se află la prima experiență în care lucrează cu sportivii. A colaborat cu mai mulți antrenori, dar și cu câteva cluburi importante din fotbalul românesc. Ultima experiență în sport a lui este la echipa națională de handbal feminin a României.

”Toată lumea a muncit pentru victoria de la Timișoara, totul a fost ok. Nu pot spune că jucătorii erau dărâmați, e un cuvânt mult prea dur. Sunt anumite aspecte pe care le vom îmbunătăți, o să lucrăm în continuare. A fost primul meci, cel cu Ripensia, au fost multe lucruri bune, sunt și altele la care avem de lucrat. Acum vom pregăti meciul cu Buzăul. Îi apreciez foarte mult pe fotbaliști pentru că înțeleg despre ce este vorba, văd partea pozitivă și este clar au nevoie de lucru în acestă direcție. Mentalul se antrenează la fel ca antrenamentul fizic, ca antrenamentul tactic sau tehnic. Ca să îți poți accesa toți parametrii la nivelul oprim ai nevoie ca mental să fii foarte bine. Poate fotbalistul este pregătit foarte bine din punct de vedere fizic, dar la momentul jocului nu este la capacitate maximă din punct de vedere mental. Nimic nu este întâmplător”, a spus Fota, prezent la antrenamentul de ieri al echipei.

Mental coaching-ul, pași timizi în sportul românesc

Cristian Fota mai spune că în România, mental coachingul în sport este încă la faza de pionierat.

”România nu este o țară foarte deschisă la partea asta de mental coaching, dar în sportul de performanță modern, această disciplină, de antrenament mental, se practică la toate cluburile importante din lume, și nu doar la fotbal, ci și la handbal, volei… În Norvegia această disciplină este foarte bine organizată în toate sporturile, este o structură foarte importantă. Vă dau și un exemplu concret. La Campionatul Mondial de handbal feminin din Spania, echipa Norvegiei avea trei persoane în staff-ul echipei care se ocupau de acest aspect. La noi, în România, suntem încă încă în faza de pionierat. Se încearcă, se fac pași, iar cei care i-au decizia să lucreze cu specialiști în acest domeniu sunt foarte curajoși”, a spus Cristian Fota.

https://liga2.prosport.ro/seria-1/limoniu-marginean-si-a-gasit-un-contestatar-surpriza-la-brasov-asa-ceva-nu-am-mai-vazut-in-fotbal-19224384

https://liga2.prosport.ro/seria-1/fc-brasov-si-fc-hermannstadt-se-vor-intalni-intr-un-meci-amical-pe-perioada-intreruperii-campionatului-ligii-2-19224238

Adi MARICA 24 Mar. 2022, 11:07 Liga 2
Pe aceeași temă