Iulian Muntean, foarte supărat pe gazon și situația de la Ripensia după eșecul cu Dumbrăvița: ”Nu cred că am văzut un teren în Liga 2 pe care să nu poți să dai o pasă. S-a văzut că nu avem variante!”

Anda DELIU 02 Oct. 2022, 14:10 Liga 2

Ripensia a pierdut cu scorul de 0-1 la Dumbrăvița, în etapa a 8-a a Ligii 2, după ce căpitanul ei, Gabriel Stoi, și-a dat autogol, iar în ultimele minute a fost eliminat. Preparatorul sportiv-antrenor al echipei timișorene a surprins după finalul jocului, deoarece a spus că tot sezonul nu a antrenat decât un joc de tip tiki-taka.

Iulian Muntean a dezvăluit că patronul Dumitru Mihu nu s-a putut înțelege nici cu Patrick Popescu, iar penuria ofensivă din lot e tot mai dificil de surmontat.

Terenul de la Dumbrăvița, impracticabil pentru ripensiști

În urmă cu câteva sezoane, și arena Electrica din Timișoara, casa Ripensiei, avea un teren rău, dar nu o veritabilă orezărie, așa cum se prezintă acum gazonul de la Dumbrăvița, al stadionului ”Ștefan Dobay”.

Iulian Muntean a spus că Ripensia nu a putut juca pe terenul extrem de prost. ”Din păcate, cei de la Dumbrăvița s-au adaptat mult mai bine la terenul de joc. Nu se putea juca fotbal pe această suprafață. Ei au mai întâlnit terenul în meciul de Cupă cu Iași. S-au adaptat mult mai bine. Era clar că cine va greși va lua gol și îi va fi foarte greu să întoarcă rezultatul. Din păcate, după trei luni de pregătire din vară, niciodată n-am antrenat mingea lungă, niciodată n-am antrenat genul acesta de joc și s-a văzut foarte clar că nu știm să ne descurcăm pe un teren desfundat. Plus că nu avem nici variante sau jucători de acest profil, comparativ cu cei de la Dumbrăvița, care au avut în față doi jucători care s-au descurat foarte bine pe suprafața asta”, a spus antrenorul de facto al Ripensiei.

Iulian Muntean, sincer: antrenează doar un singur fel de joc

Trecut în acte doar ca preparator sportiv, Muntean a admis că a antrenat doar jocul la firul ierbii, fără o partitură tactică care ar fi fost potrivită la Dumbrăvița și de care, pe parcursul întregului sezon, probabil că va mai fi nevoie. Mai ales că s-a știut de marți ce e pe terenul din Dumbrăvița.

(n.r. – întrebat de ce nu a antrenat acest stil de joc) Corect, aveți dreptate în ce spuneți. Dar nu cred că am văzut vreodată un teren în ultimii 5 ani în Liga 2 în care chiar să nu poți să dai o pasă. Stilul nostru de joc și ceea ce antrenăm este stilul combinativ, nu avem cum… Nici măcar nu puteam lua în calcul în așa fel încât să nu poți să joci, să scoți o minge la exterior, să poți să faci un un-doi sau orice. Absolut deloc! Acesta e singurul motiv pentru ce s-a jucat astăzi. Nu poți să spui că băieții n-au vrut sau că nu au luptat. Doar că e clar, cei de la Dumbrăvița s-au daptat mult mai bine. Pe calea aceasta, și vreau să-i felicit pentru modul cum s-au pregătit și s-au prezentat în meciul de astăzi”, a mai detaliat Muntean.

La Ripensia nu are cine să tragă de la distanță

Cu Gavra de multe ori ”izolat” în atac, la Ripensia nu a tras nimeni de la distanță, căci, sincer vorbind, nimeni din lot nu e capabil de asemenea execuții, în mod eficient.

”(n.r. – întrebat dacă nu era periculos un șut de la distanță). ”Era foarte periculos. Chiar vorbisem cu ei la pauză. Nu s-au respectat anumite cerințe pe care le-am făcut. Și într-un fel îi înțeleg. E obișnuița să vii tot timpul la pase, nu să urmărești acest spațiu. Plus că, poate dacă reușeam să înscriem în prima repriză, când a avut ocazii Piftor, sau Gavra, în a doua repriză… După care puteam și să mai luăm gol pe final de joc. Asta este situația în momentul de față”, a admis Muntean.

Fundașul Lalic a ajuns atacant

Ripensia rămâne la coada clasamentului Ligii 2 și disperarea se vede și la abordarea tactică de a juca cu Nenad Lalic vârf în ultimul sfert de oră, în condițiile în care sârbul nu are calități pentru așa ceva. Firește, există îngrijorări și față de clasament.

”Cum să nu ne îngrijoreze? Ne îngrijorează foarte clar! Că rămânem acolo jos, nu reușim să aducem puncte. L-am aruncat pe Lalic, un fundaș central, ca vârf. Să vedem, poate reușim să câștigăm un duel sus. Din păcate, nu părea avem ce să facem. O să avem o discuție, probabil, și cu presedintele, să vedem, poate mai găsim anumite soluții. Tot cerem sau vorbim, dar, până la urmă, trebuie să ne bazăm doar pe ce avem. S-a văzut astăzi că nu avem variante. Nu avem variante de jucători de atac, pe cine să aduc în teren. Din păcate, s-a accidentat Ene în meciul de Cupă și era poate o soluție pe terenul acesta, cu centrul de greutate jos, să poată să scoată om. Dar să dribleze era foarte greu astăzi”, a punctat antrenorul Ripensiei.

Patronul-manager nu se poate înțelege cu niciun fotbalist de Doamne-ajută!

Muntean a dat dovadă din nou de curaj și a dezvăluit cu ce atacanți se negociază, aspecte de care mulți antrenori cu licențe se feresc. În septembtie, el a spus că se discutase cu Stjepan Planzoja, iar în prima zi a lunii octombrie a mai oferit un nume: Patrick Popescu. Clujeanul aflat ultima dată la Unirea Dej, s-a antrenat cu roș-galbenii, dar nu s-a putut înțelege la un contract.

Muntean a spus că era convins că va semna, în condițiile în care Ioan Vermeșan pleacă în 18 octombrie la Hellas Verona. De altfel, Vermeșan, venit de la naționala U17, nu a fost în lot.

”Credeți că nu-mi dau seama. Săptămâna trecută a fost Patrick Popescu la noi la antrenament. Jucător de atac, pe care putem să-l folosim pe orice zonă, dar nu s-au înțeles. Mai mult de atât nu știu ce să zic. Eu mă așteptam să fie legitimat! Dacă era Vermșan, care era un jucător de careu, puteam să-l ”aruncăm” astăzi. Va pleca în două săptămâni și rămânem tot descoperiți”, a mai spus Muntean, care e de lăudat pentru sinceritate, la un club condus de un patron care nu consideră că e nevoie și de un manager sportiv de meserie.

Ripensia în eșecul cu CSC Dumbrăvița: Șt. Dobre (Toroc 65’) – Zamfirescu (Fridrich 78’), Lalic, Țieranu, Gladun – Stoi (cpt.), Tud. Călin – Mihart (Vidrăsan 65’), Zimța (Rz. Morariu 78’), Piftor (Mogoș 60’) – Gavra. Rezerve neutilizate: Andr. Macrițchii, Sofran, D. Ciurel, Rob. Stoica.

Rămasă cu 5 puncte, Ripensia e abia pe locul 17 după 8 etape. În runda a 9-a a Ligii 2, echipa timișoreană joacă pe teren propriu, sâmbătă, de la ora 11:00, cu Poli Iași (locul 2, 17 puncte).

Foto: Sebastian Tătaru / Mediafax Foto

Anda DELIU 02 Oct. 2022, 14:10 Liga 2
Pe aceeași temă