Fostul fotbalist Iosif Rotariu a devenit, cu ocazia datei de 3 august 2022, de Ziua Timișoarei, cetățean de onoare al capitalei Banatului.
Rotariu a fost propus de viceprimarul Cosmin Tabără, soțul gimnastei Simona Amânar, pentru distincția solemnă, și a declarat că l-a surprins vestea, la momentul primului telefon.
Iosif Rotariu, internaționalul care l-a ”ținut” cu succes pe Maradona, s-a născut în 1962, în comuna Prigor din zona Văii Almăjului, județul Caraș-Severin. Fotbalul l-a adus de la majorat pe Bega, la Timișoara. Deși ”pașii” cu mingea l-au purtat și în afara țării, Rotariu a ales să rămână, pe viață, timișorean.
”Un lucru foarte important pentru mine. Am primit cu mare bucurie vestea. E onorantă această distincție care mi s-a acordat. Pe lângă performanțele sportive pe care le-am obținut, și cred că au fost destul de multe și la un nivel foarte înalt, cred că a contat foarte mult și cele sociale, prin adopția celor doi copii cu probleme. Sunt onorat. Sunt venit din 1980 în Timișoara. Mă consider timișorean. M-am stabilit în Timișoara și cred că și Timișoara m-a adoptat pe mine”, a declarat Iosif Rotariu, după festivitatea de numire a noilor cetățeni de onoare ai Timișoarei.
Iosif Rotariu nu a cheltuit egoist banii câștigați din fotbal. El a adoptat doi copii cu probleme, pe Kassandra și Cristinel. Alături de soție, și-a dedicat viața pentru a le lumina celor doi existența, iar copiii au crescut și acum sunt adolescenți, de o seamă cu tatăl lor adoptiv.
Modest, Iosif Rotariu spune că nu se aștepta la avest titlu. ”Vestea am primit-o acum două săptămâni, de la domnul viceprimar Cosmin Tabără, care mi-a spus că va fi înainte proiectul către consiliul local. Și că nu vede niciun impediment ca să fie aproba. Normal că m-a surprins. Poate unii se așteptau să fiu mai demult. Alții tot îmi spuneau. Mulți jurnaliști m-au sunat că de ce tocmai acum. De ce nu mai devreme? M-a surprins plăcut”, a punctat fostul internațional.
Până în primăvară, Rotariu îndeplinea o funcție onorifică nu foarte bine definitiă la Ripensia. Fotbalistic, fostul fostbalist recunoaște că nu prea se regăsește în fotbalul timișorean și lucrează, acum, doar pentru Hagi.
”Eu lucrez pentru Academia lui Gheorghe Hagi, pe zona de vest, ca un scouter pentru copii și juniori. Merg la toate meciurile de Elite, unde dacă văd un jucător care are potențial și poate să se integreze în ceea ce dorește Gică Hagi la academie, îl trimit acolo la probe. Mai încolo, nu știu unde voi fi, dar voi cântări foarte bine, pentru că cred că am niște pretenții puțin mai mari și alte lucruri. Deocamdată, nu mă regăsesc aici în Timișoara”, a mai spus Iosif Rotariu.
De altfel, Rotariu recunoaște că o Timișoara cu trei echipe de Liga 2 (Dumbrăvița e aproape un cartier de vile al urbei) nu e neapărat o perspectivă minunată, iar orașul are nevoie de fotbal de alt nivel. ”Este bine pentru oamenii care merg la fotbal, care au unde să vadă meciurile de fotbal de Liga 2. Cu toate că nivelul este destul de scăzut. E bine pentru Timișoara, dar cel mai bine pentru Timișoara ar fi să se contruiasăc un stadion și să avem o echipă în prima kigă. Cred că toți timișroenii își doresc acest lucru”, a conchis Iosif Rotariu.
Pentru echipa națională a României, Iosif Rotariu a jucat în 25 de meciuri și a marcat un gol. Fostul mijlocaș a jucat la Poli Timișoara, Steaua București, Galatasaray (Turcia), Bakirkoyspor (Turcia), CFR Timișoara, OFK Kikinda, Extensiv Craiova, FC Bihor Oradea și ASU Poli Timișoara.
https://liga2.prosport.ro/seria-1/ripensia-s-a-despartit-de-iosif-rotariu-ce-spune-fostul-international-19226512
https://liga2.prosport.ro/seria-1/ripensia-a-incheiat-seria-amicalelor-cu-o-victorie-cu-bulgarii-de-la-pobeda-iulian-munteanu-nu-e-prea-incantat-am-fi-asteptat-un-altfel-de-joc-19238961