INTERVIU | Cristian Pustai, după eșecul cu Metaloglobus: ”Sper că a fost doar un duș rece și o să ne revenim.” Așteptările de la play-out, situațiile lui Cortelezzi și Oltean și intrarea cu talpa la autorități: ”Echipa nu se numește Ceahlăul Măzărianu, ci Ceahlăul Piatra Neamț”

Narcis POHOAȚĂ 31 Mar. 2024, 18:09 Liga 2
INTERVIU | Cristian Pustai, după eșecul cu Metaloglobus: ”Sper că a fost doar un duș rece și o să ne revenim.” Așteptările de la play-out, situațiile lui Cortelezzi și Oltean și intrarea cu talpa la autorități: ”Echipa nu se numește Ceahlăul Măzărianu, ci Ceahlăul Piatra Neamț”

Ceahlăul Piatra Neamț a debutat cu stângul în play-out-ul Ligii 2, fiind învinsă pe teren propriu de Metaloglobus București cu scorul de 1-2 (0-0).

După o primă repriză albă, trupa lui Ianis Zicu a marcat de două ori în primul sfert de oră al reprizei secunde, prin Georgian Honciu (53, din penalty) și Lucian Cazan (60), nemțenii au revenit în joc prin reușita lui Cristin Jalbă (73), dar nu au mai avut forța de a egala pe final.

Într-un interviu acordat pentru Liga2.ro, antrenorul Ceahlăului, Cristian Pustai, a vorbit atât despre eșecul cu Metaloglobus, doar al doilea din acest sezon pe propriul teren pentru formația sa, cât și despre strategia gândită pentru finalul stagiunii. De asemenea, antrenorul s-a referit și la situația lui Sergio Cortelezzi, jucător criticat public de către finanțatorul Anton Măzărianu.

Cristian Pustai, după eșecul cu Metaloglobus: ”A fost un duș rece. Cred că un egal era mai echitabil”

Domnule profesor, ce s-a întâmplat cu Metaloglobus?
Este foarte greu să ne adunăm după ratarea play-off-ului. Am pierdut un play-off și toată lumea este supărată, dar încercăm să ne revenim și să terminăm acest play-out. Eu sper că a fost un duș rece și cred că o să ne revenim. După ce am pierdut un play-off la mustață e greu să te mobilizezi. E un duș rece pentru noi. Dacă am fi câștigat eram detașat pe locul 1 în serie. Și chiar dacă am pierdut, tot pe locul 1 suntem, dar asta nu înseamnă absolut nimic. Noi trebuie să ne gândim deja la campionatul viitor. Trebuie să vedem ce ținem, ce aducem, la cine renunțăm. Dar toate astea trebuie rezolvate în cadrul clubului, cu liniște, cu un pic de maturitate.

Unde s-a pierdut jocul cu Metaloglobus?
Am întâlnit o echipă care a jucat, a închis foarte bine culoarele, a jucat foarte bine cartea contraatacului și a reușit să câștige. Nu am fost noi cei pe care toată lumea îi aștepta pe teren propriu, echipa aia care să aibă posesie cu progresie, care să își creeze situații. Ne-am creat câteva, dar nu am putut mai mult. Sperăm că mâine vom fi mai buni. Eu cred în jucători și în toată lumea că vom duce competiția asta într-un mod civilizat. Cei de la Metaloglobus au fost mai buni, dar cred că era mai echitabil un egal. Au fost și acele greșeli de arbitraj, nu pot face abstracție de lucrul acesta. Este un obiectiv atins, se întâmplă însă să nu mai fie motivație. Noi încercăm să ducem competiția asta într-un mod foarte civilizat, ne pregătim în continuare și sperăm ca în viitor să fim mai buni. Dar noi trebuie să vedem jucători și asta nu înseamnă că desconsiderăm competiția. Nici vorbă. Nici măcar cu Metaloglobus.

Arbitrajul cum vi s-a părut? Au fost multe erori grave.
Mi s-a părut că a fost șovăielnic, cu niște decizii aiurea. Să nu spun mai mult. Dar nu vreau să comentez arbitrajul. Nu am discutat niciodată de calitatea arbitrajului și nu o voi face nici acum. Am jucat slab, a fost și un arbitraj foarte slab și am pierdut jocul. Este doar al doilea de pe teren propriu pierdut. Dacă ar fi să tragem o concluzie ar fi că dacă la anul vrem să fim mai buni nu trebuie să pierdem niciun meci acasă. Dacă nu pierdeam cu Mioveni acasă eram în play-off.

”E greu să-ți revii după ce ai ratat play-off-ul la mustață”

Atât de mult i-a afectat pe jucători ratarea play-off-ului?
Nu e o noutate. În general, toate echipele care ratează un play-off au un recul. Noi am reușit totuși să ne atingem obiectivul, evitarea retrogradării și încercăm să ducem play-out-ul până la sfârșit. Noi, din fericire, suntem un caz fericit, suntem salvați de la retrogradare. Este o stare de spirit, toată lumea e supărată. E greu să-ți revii. Totuși, meciul a fost cum a fost, am avut momente în care puteam să revenim. Am avut și penalty, dar nu vreau să comentez arbitrajul. Vreau doar să spun că în acest moment este un semnal că ar trebui să fim mult mai pragmatici, să ne revenim după acest șoc, să înțelegem că acest campionat este terminat și trebuie să ne gândim la campionatul viitor.

Dumneavoastră ați trecut peste ceea ce s-a întâmplat la Miercurea Ciuc?
Eu, ca antrenor, sunt primul căruia trebuie să-i treacă supărarea. Nu sunt un copil, am atâția ani în spate, au fost multe supărări, am pierdut play-off la Liga 1. Noi, antrenorii, nu putem fi supărați decât atunci, pe moment. În fotbal se întâmplă, trebuie să trecem peste lucrurile astea. Sunt trăiri, e clar, dar noi trebuie să fim primii în vestiar pentru că săptămâna viitoare avem un nou meci. Asta te învață sportul. Azi ai pierdut, mâine te poți ridica. Nu pot să stau să fiu supărat. Deja Miercurea Ciuc e un episod terminat. Le-am spus și jucătorilor că un play-off nu se pierde într-un singur meci. Tot anul am spus că dacă vrem în play-off trebuie să facem 32 de puncte. Am făcut doar 31. La anul, la fel voi zice. Trebuie să facem 32 de puncte dacă vrem să ne batem la play-off. Asta înseamnă cel puțin nouă victorii.

”Nu desconsiderăm competiția, dar trebuie să verificăm toți jucătorii și să pregătim sezonul viitor”

Ce vă doriți în continuare de la acest play-out?
Chiar dacă nu mai facem niciun punct, noi suntem salvați de la retrogradare. Încercăm să vedem pe ce jucători ne vom baza în viitor sau nu. Noi nu desconsiderăm competiția. Dar este un moment în care trebuie să reflectăm la ceea ce avem de făcut mai departe, să ne consolidăm un nucleu de jucători care vor și la anul la Ceahlăul. Astea sunt considerațiile mele. Noi trebuie să ne bucurăm că vom fi în Liga 2 și anul viitor și trebuie să ne pregătim de pe acum, avem o șansă mare că putem face asta de pe acum. Ori termin pe 5, ori pe 1 este exact același lucru. Dar e important că poți vedea niște jucători pe care te poți baza mai departe sau nu. Trebuie să definitivăm un lot. Timpul ne permite ca până plecăm în vacanță să avem cel puțin 15 jucători cu contract la Ceahlăul. Să venim în vară să căutăm șase-șapte jucători cu care să ne completăm lotul. Este un moment prielnic pentru club, că am reușit să ne atingem obiectivul și am rămas în Liga 2.

Cum ați primit acea declarație a finanțatorului, care v-a susținut după eșecul de la Miercurea Ciuc?
Problema nu este Cristian Pustai. Eu mai am un an de contract, dar pot să fiu sau să nu fiu. E prematur să vorbim acum. Finanțatorul a avut o poziție ok. Noi am gândim un proiect pe 2 ani. Anul ăsta trebuia să rămânem în Liga 2. Conjunctural puteam să fim mai sus și să avem o șansă mai mare, dar nu s-a putut. Nu am reușit să prindem play-off-ul, dar sunt atâtea echipe care au bugete foarte mari și nu prins play-off-ul. Vreau însă să subliniez un aspect, legat de domnul Măzărianu. În afară de el nu există alt om la acest club. Când într-un club e doar un om e enorm de greu.

Cum comentează situația lui Cortelezzi, fotbalist criticat de patron

Tot finanțatorul Anton Măzărianu spunea recent că nu-l mai vrea pe Cortelezzi la echipă. Vă mai bazați pe el?
Când ești singurul om care investești și dai niște bani e normal să ai niște păreri. Când dai bani și nu te mulțumește un om, nu spui că nu-l mai vrei? Dar eu, ca antrenor, care gestionez 26 de oameni, atâta timp cât jucătorul este sub contract și merită să joace, îl bag. Dacă nu, nu. Toate lucrurile în vestiar le decid eu. Aaa, că pot să fac o listă cu jucători care, în opinia mea, nu-i mai văd la anul în echipă, da. Dar atâta timp cât oamenii sunt sub contract, trebuie să mă bazez pe ei. Trebuie să ducem competiția la final. Dacă au contract cu clubul… Situații de genul ăsta sunt la multe echipe, și la Liga 1, și la Liga 2. Când un jucător e sub contract cu clubul, eu, ca antrenor, pot să-l bag sau nu în teren. Este decizia antrenorului. Patronul poate să aibă o părere chiar pertinentă despre X sau Y, dar în momentul în care jucătorul e la mine în vestiar, eu decid. Orice jucător aflat sub contract va intra în teren dacă merită. Eu, împotriva mea nu voi fi niciodată. Dacă merită Cortelezzi sau alt jucător să joace, joacă dacă are contract. E atât de simplu. Dar eu nu discut decizia patronului, eu vorbesc strict din punctul de vedere al antrenorului. Eu, din 20 trebuie să-i bag pe ăia 11 care sunt cei mai buni la momentul respectiv, restul sunt rezerve. Am dubluri pe posturi, trebuie să-l bag și pe celălalt să-l văd. Este și Buziuc în atac, mai sunt și alții. Patronul are părerea lui, dar atâta timp cât jucătorul este la mine în curte și are contract, decizia e la mine.

  • ”Sunt câțiva jucători care pleacă imediat, nu mai stau în play-out, au și salarii destul de mari și nu mai are rost. Cortelezzi e unul dintre ei. Din cauza lui Cortelezzi am pierdut practic vreo cinci puncte în acest sezon. Cel puțin. Din punctul meu de vedere, Cortelezzi nu are ce să mai caute la Piatra Neamț. A ratat penalty la 0-0 cu Șelimbăr, a ratat penalty cu Slobozia, iar la Miercurea Ciuc ce să mai spun, din 6 metri vrea să dea gol cu umărul. Pentru mine, acest jucător nu o să mai existe pentru Ceahlăul. Asta e clar și o spun de pe cum. Nu are valoare”, spunea, săptămâna trecută, Anton Măzărianu.
  • După declarația lui Măzărianu, pentru Ceahlăul a urmat meciul cu Metaloglobus, iar a început ca rezervă și a fost introdus pe teren de Cristian Pustai în minutul 61, în locul lui Neicuțescu. Atacantul uruguayan a ajuns la echipa din Piatra Neamț după începerea sezonului, iar până acum are 12 meciuri în care a jucat, 9 începute ca titular, și a înscris 2 goluri.

Cum vedeți situația echipei în continuare, dacă nu va primi finanțare?
Vreau să spun un singur lucru. Echipa asta Ceahlăul nu ar exista fără Anton Măzărianu. Nu poate fi echipă. E părerea mea, e adevărul pur. Adică dacă el se retrage nu știu dacă va exista echipă și la Liga a 4-a la Piatra Neamț. E un singur om la acest club și e foarte greu. Nu ne sprijină nimeni, normal că e foarte greu, ne luptăm cu morile de vânt. Echipa nu se numește Ceahlăul Măzărianu, ci Ceahlăul Piatra Neamț. Nu înțeleg. Eu nu fac politică, nu fac lobby, dar ăsta e adevărul, clubul e al unui singur om în momentul acesta. Și, repet, noi toți trebuie doar să ne bucurăm că suntem în Liga 2. Pentru că la condiții e o performanță că suntem aici.

Pe Tudor Oltean nu vi l-ați mai dorit la echipă?
Oltean nu era jucătorul nostru, era împrumutat. Nu ni l-a furat nimeni. Este un jucător 2003, el are o șansă mare acum, la Liga 1, pentru că așa e sistemul. La Liga 2 nu mai este under. Eu l-am recomandat că poate fi o soluție under în Liga 1 la 2003. Noi trebuie să ne pregătim la anul cu 2004, 2006 și poate peste câțiva ani o să aducem și de la grădiniță să acoperim regula asta cu underi. El nu mai intra în regulă și atunci chiar l-am recomandat că are o șansă să joace mai sus, nefiind jucătorul Ceahlăului. Nu am pierdut un jucător. Am beneficiat de el, ne-a ajutat cât a putut sta cu regula under. Dar nu mai vorbesc despre sistem, că mă voi trezi cu vreun telefon de pe la federație. Nu e normal să ai trei ligi cu trei sisteme diferite.

  • Tudor Oltean, fundaș în vârstă de 21 de ani, a semnat în această săptămână cu prim-divizionara FCU Craiova FC. Înainte de Ceahlăul, acesta a jucat în Liga 2 pentru Gloria Buzău și FC Brașov.

Foto: Dragoș Pășcăneanu (Mediafax Foto) și Răzvan Păsărică (Sport Pictures)

https://liga2.prosport.ro/seria-1/metaloglobus-a-castigat-cu-ceahlaul-si-ramane-in-liga-2-19304488

https://liga2.prosport.ro/seria-1/ceahlaul-invinsa-din-nou-de-metaloglobus-19304389

https://liga2.prosport.ro/seria-1/meciuri-si-rezultate-etapa-1-play-out-liga-2-19304303

https://liga2.prosport.ro/seria-1/tudor-oltean-trece-de-la-ceahlaul-la-fcu-craiova-19304060

https://liga2.prosport.ro/seria-1/doi-jucatori-de-perspectiva-din-liga-2-reclamati-de-u-cluj-la-cnsl-19304151

https://liga2.prosport.ro/seria-1/finantarea-ceahlaului-din-nou-pe-masa-autoritatilor-locale-si-judetene-19302872

Narcis POHOAȚĂ 31 Mar. 2024, 18:09 Liga 2
Pe aceeași temă