Flavius Stoican, prezentat la CSM Reșița: ”Managerul manageriază, galeria cântă și susține echipa, antrenorul antrenează.” Ce promisiuni a primit și ce obiectiv își propune

Marius ANGHEL 23 Aug. 2023, 19:24 Liga 2

Cu trei zile înainte de următorul meci în campionat, CSM Reșița și-a prezentat oficial noul antrenor principal, pe Flavius Stoican.

În conferință de presă în care s-au aflat și primarul Ioan Popa, un nou sponsor, Gheorghe Filipescu, președintele clubului, Cristian Bobar, și consilierul președintelui Consiliului Județean Caraș-Severin, Zaharia Rădoi, în condițiile în care conducătorul județului era în concediu, s-a vorbit despre instalarea lui Stoican, despărțirea de Călin Cheregi, cooptarea unui nou sponsor privat, dar s-a făcut și o comparație cu Ceahlăul și Corvinul.

Primarul Reșiței și-l dorește înapoi la CSM Reșița pe Călin Cheregi

Primul care a luat cuvântul a fost primarul Reșiței, Ioan Popa, care a vorbit despre așteptările care erau față de echipă în acest început de sezon de Liga 2 și i-a mulțumit lui Călin Cheregi, pe care a anunțat că va încercă să-l convingă să revină alături de club, în cadrul Centrului de Copii și Juniori.

”Vreau să îi mulțumesc lui Flavius Stoican că a acceptat să vină alături de noi în acest moment. Suntem la începutul unui campionat, au trecut trei etape. Am început destul de potihnit, cu stângul aș spune, chiar dacă ceea ce s-a întâmplat în campania de pregătire în Slovenia a fost foarte încurajator pentru noi. Am avut două echipe de liga a doua și una de liga întâi pe care le-am învins acolo și am făcut un egal cu o echipă condusă de Olăroiu, ceea ce ne-a dat foarte multe speranțe că vom pleca puternic. Au venit, într-adevăr, foarte mulți jucători noi în pauza asta competițională, am încercat să ne strângem un pic rândurile și să aducem jucători noi, dar probabil nu s-au acomodat foarte bine. Aș vrea să nu trec peste mulțumiri, pe care să i le aduc lui Călin Cheregi, pentru că, practic, prin efortul lui am ajuns în Liga a 2-a, cu o echipă care a fost foarte modestă. După plecarea lui Dan Alexa, cam jumătate din echipă s-a dus. Și fără fițe, fără ifose și cu smerenie ne-am văzut de drum și am reușit să promovăm. Îi mulțumesc lui Călin Cheregi și i-am și transmis faptul că el este încă binevenit la Centrul de Copii și Juniori. Este un om care are un spirit pedagogic foarte bun și ne-ar fi de foarte mare folos să continue, să vină la Reșița. O să-l mai abordez zilele astea, poate reușesc să-l determin să-și revizuiască opțiunile și să se întoarcă alături de noi”, a spus Popa.

Ioan Popa, despre instalarea lui Flavius Stoican: ”Un antrenor care să aibă o anumită autoritate, dacă vreți, morală, o anumită forță”

Despre aducerea lui Flavius Stoican, edilul Reșiței a spus îl vede pe oltean drept cel mai potrivit pentru CSM Reșița în acest moment, ”un antrenor care să aibă o anumită autoritate, dacă vreți, morală, o anumită forță”. A punctat și el capitole la care Cheregi nu s-a descurcat prea bine în acest început de sezon, unul superior față de ce a fost în trecut, când a promovat echipa din Liga 3.

”Despre experiența dânsului nu cred că este cazul să vorbesc eu aici. Mă bucur că a acceptat. E aproape de noi, cunoaște clubul reșițean, a mai fost la noi. Cred că e persoana cea mai potrivită acum, pentru că eu simt că jucătorii au nevoie de un antrenor cu experiență, un antrenor care să aibă o anumită autoritate, dacă vreți, morală, o anumită forță.
Românii, ca o paranteză, se pare că nu funcționează ca nemții. Românii sunt un popor emoțional, un popor care reacționează bine la stimuli emoționali. Ați văzut, și când se întâmplă să ia câte un gol sunt prăbușiți, e greu să-i readuci într-o stare rezonabilă.
Cred că Flavius Stoican are capacitatea de a-i ține în priză și în tensiune. Îmi mulțumesc că ai acceptat să vii”, a spus Stoican, dându-i apoi cuvântul noului antrenor al echipei din Valea Domanului.

Motivele care l-au făcut pe Flavius Stoican să accepte să semneze cu CSM Reșița

Așa cum am scris în precedentele articole, Flavius Stoican a revenit la echipa Reșiței după o pauză de 12 ani. Acesta a dat trei motive pentru care a acceptat oferta trupei din Valea Domanului.

Unul ar fi că i s-a garantat faptul că va fi lăsat să-și facă meseria, să antreneze, și să nu aibă parte de presiune. ”Am vorbit cu Cristi Bobar și m-a asigurat de acest lucru”, a spus Stoican.

A fost impresionat de modul cum a reacționat echipa la meciul din weekendul trecut, cu CSC Dumbrăvița, când a revenit și a obținut prima victorie în acest sezon. A remarcat dorință și potențial de afirmare pentru jucători, iar aceste lucruri au fost ”cireașa de pe tort” pentru el.

”Mulțumesc pentru prezentare, domn’ primar, mulțumesc oamenilor care au avut și au încredere în potențialul meu, pentru că este important și pentru mine ca atunci când vin la un club să simt că oamenii sunt aproape de mine și de echipă. Am venit cu inima deschisă, cu încredere și cu dorința de a începe munca. Nu o să fie ușor, dar nici nu mă dau deoparte, chiar dacă este o echipă care nu a început campionatul așa cum era preconizat. Dar, una peste alta, am venit încrezător că pot face lucruri frumoase aici, alături de acești băieți. Mai mult decât atât, ceea ce am văzut și în această zi chiar îmi dă încredere, pentru că greu la o echipă din România mai vin oameni din punct de vedere financiar potenți, care ajută aceste cluburi.

Au fost câteva motive care m-au determinat să iau această decizie. Unul dintre motive a fost că acum ceva timp, eu am declarat, după o experiență la un club din Liga 1, că aș vrea să merg undeva, la un club de fotbal, în care managerul manageriază, galeria cântă și susține echipa, antrenorul antrenează. Am vorbit cu Cristi Bobar și m-a asigurat de acest lucru și a fost un motiv important pentru decizia mea.

Un alt motiv pentru care eu am zis da, a fost faptul că atunci când am venit la un meci de fotbal în care echipa locală i-a învins pe cei de la Dumbrăvița, am văzut un potențial la acești băieți, o dorință de afirmare, am văzut, într-adevăr, o echipă. Chiar dacă au fost momente mai delicate, dificile, ei au revenit și greu o echipă românească, după ce este condusă, mai revine. Lucrurile astea le-am văzut la meciul de sâmbătă. A fost, poate, cireașa de pe tort, când eu, având o discuție cu domn’ primar și domnul președinte Cristi Bobar, pe care îl cunosc și îl apreciez foarte tare, gândul meu a fost să vin la această echipă”, a transmis Flavius Stoican, care a stat la masă în dreapta primarului.

Stoican: ”Ambiția mea este să demonstrăm că nu suntem o echipă no name”

Cel care ultima dată a fost antrenor în prima ligă, la FC Botoșani, din decembrie 2022 până în iunie 2023, are ca obiectiv menținerea în Liga 2 a echipei din Reșița, însă nu a ascuns faptul că speră la mai mult. A cerut, însă, să i se acorde răbdare, pe care, declarativ, a primit-o.

”Nu în ultimul rând, cred că trebuie să avem răbdare. Ăsta este un motiv pe care l-am luat în atenție, pentru că am avut o discuție și cu Cristi, și mi-a zis și mi-a garantat, pentru că nu poți face minuni peste noapte, cu toate că eu îmi doresc ca începând de mâine să îi batem pe toți adversarii. Fotbalul este imprevizibil. Marea majoritate a oamenilor din sport vedeau această echipă nu foarte bine din punct de vedere al clasamentului, și nu vreau să mă ascund după cuvinte, sau să ne ascundem. Dar ambiția mea este să demonstrăm că nu suntem o echipă no name. Suntem o echipă care contează enorm în Liga a 2-a și nu numai, o echipă cu un nume, o echipă cu jucători care sunt tineri. Și vreau să îi mulțumesc și eu, pe această cale, lui Călin Cheregi pentru că am avut o discuție când eu eram adversarul lui și l-am văzut ce om este, după un meci în care noi am câștigat cu un scor destul de mare contra celor de la Reșița, el fiind atunci antrenor în competiția Cupa României, iar el a avut puterea să vină după noi să mă întrebe ce ar putea să mai îmbunătățească această echipă. Nu vreau să-l las de-o parte pe Leo Doană, pentru că datorită lui sunt jucătorii care sunt din Centrul de Copii și Juniori la această echipă. Sunt niște lucruri care mie îmi dau încredere. Și atunci eu vreau să demonstrăm tuturor că se poate”, a spus Stoican.

”Sper să avem răbdare și galeria sau suporterii să aibă încredere că vom face tot ce ne stă în putință ca să ne menținem în Liga a 2-a. Și nu vreau să mă arunc în cuvinte, dar îmi doresc mult mai mult, chiar dacă, la momentul acesta, nu avem un obiectiv science fiction, ci avem un obiectiv normal și corect. Dar noi vrem mult mai mult”
Flavius Stoican, la prezentarea sa ca antrenor la CSM Reșița

Flavius Stoican a spus că dorește să aibă discuții pentru a avea o colaborare strânsă și cu Leo Doană și Călin Cheregi, iar în cea ce privește stafful său tehnic, va continua cu cel cu care s-a început sezonul.

Ștefan Bărboianu este antrenor secund și jucător, Adrian Popa este preparator fizic, Ovidiu Popescu îndeplinește rolul de metodist, iar Cristian Zimmermann este antrenor de portari.

Cristian Bobar: ”Vă spun, CSM Reșița este un club puternic și va deveni tot mai puternic”

Președintele CSM Reșița, Cristian Bobar, a ținut să spună că CSM Reșița are unul dintre cele mai tinere loturi din Liga 2, undeva la 22 de ani, iar la partida cu CSM Dumbrăvița au fost utilizați nu mai puțin de șapte tineri din oraș sau județ. A avut cuvinte de mulțumire pentru primar, pentru modul în care se implică să ajute inclusiv în dezvoltarea infrastructurii sportive.

”De mult nu s-a mai pus la Reșița acceptul pe copii din propria pepinieră. Și aici vreau să îi mulțumesc domnului primar, pentru că sprijină infrastructura. Vedeți în spate, au apărut vestiare noi, va apărea încă un teren de antrenament. Avem nevoie de aceste lucruri”, a spus Cristian Bobar, care este convins că CSM Reșița va deveni un club din ce în ce mai puternic, dar a făcut și o comparație destul de neinspirată: ”Vă spun, CSM Reșița este un club puternic și va deveni tot mai puternic. Vreau să vă fac o comparație. Am reușit să promovăm nu repede, ci foarte repede. Vă dau două exemple. Ceahlăului Piatra Neamț i-a trebuit șapte ani să promoveze din Liga a 3-a în Liga a 2-a, iar Corvinul, 15 ani. Noi am avut și eșecuri, dar ne-am ridicat repede și am ajuns, v-am spus, foarte repede din nou în Liga a 2-a.”

De exemplu, spre deosebire de CSM Reșița, care nu are grija banilor, veniți în mare parte de la bugetul local, noul Ceahlăul este un club privat, în mai multe momente fiind în pericol chiar de desființare. În schimb, Corvinul, care activează sub această denumire de doar un an, când a primit bandul de la primărie, a ratat, la fel ca CSM Reșița, promovarea în sezonul trecut după ce a avut o singură îngrângere, în chiar meciul decisiv. Înainte, CS Hunedoara, așa cum se numea, nu a avut ca obiectiv clar promovarea, în unele sezoane fiind implicată inclusiv în lupta pentru evitarea retrogradării.

Foto: Ioan Popa

https://liga2.prosport.ro/seria-1/csm-resita-primeste-100-000-de-lei-de-la-aquacaras-19281642

https://liga2.prosport.ro/seria-1/flavius-stoican-este-noul-antrenor-al-csm-resita-19281445

https://liga2.prosport.ro/seria-1/csm-resita-a-castigat-cu-csc-dumbravita-19281077

Marius ANGHEL 23 Aug. 2023, 19:24 Liga 2
Pe aceeași temă