EXCLUSIV | Pandurii n-a fost înștiințată și oficial de retragerea ultimilor membri-asociați. Principalul creditor Marin Condescu are deja înlocuitori pentru CL Târgu Jiu și CJ Gorj: ”Sunt destule societăți care vor să intre în AGA”

Mircea OGLINDOIU 05 Jan. 2021, 19:40 Liga 2
EXCLUSIV | Pandurii n-a fost înștiințată și oficial de retragerea ultimilor membri-asociați. Principalul creditor Marin Condescu are deja înlocuitori pentru CL Târgu Jiu și CJ Gorj: ”Sunt destule societăți care vor să intre în AGA”

Dacă SC Artego SA se retrăsese de vreo 2 ani din acționariatul Clubului Sportiv Pandurii Lignitul Târgu Jiu, iar Complexul Energetic Oltenia (CEO) o făcuse în urmă cu câteva luni, în decembrie 2020 au anunțat că renunță la calitatea de membru-asociat Primăria (Consiliul Local) Târgu Jiu și Consiliul Județean Gorj.

Au făcut-o prin hotărâri de consiliu, însă n-au și înștiințat clubul de fotbal printr-o hârtie oficială. Cel puțin asta susține Marin Condescu, principalul creditor al CS Pandurii Lignitul Târgu Jiu. ”Am văzut și eu din presă că Primăria Târgu Jiu și Consiliul Județean Gorj se retrag, dar oficial nu ne-au trimis nicio hârtie. Poate nu s-a lucrat de Sărbători și n-au avut cum să ne trimită înștiințarea! E dreptul lor să se retragă, dar trebuie să-și achite obligațiile la zi. Decizia lor de retragere va deveni oficială în momentul în care va fi aprobată și de Judecătoria Gorj. Noi le vom solicita membrilor-asociați și obligațiile pentru perioada 2017-2020. Deja avem un proces pentru perioada 2014-2017, care, după cum se știe, a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție. Singurul membru asociat care ne-a înștiințat în 2020 de retragere a fost Complexul Energetic Oltenia, dar hârtia lor a fost respinsă de judecătorie pe motiv ca scrisul nu era lizibil! Trebuie s-o tehnoredacteze! Artego ne înștiinase de vreo 2 ani că se retrage”, a precizat Condescu pentru Liga2.ro.

Au nevoie de minimum 3 membri ca să poată funcționa

Conform Legii Sportului nr.69/2000, un club de drept privat poate funcționa cu minimum trei membri. La Pandurii au fost cinci, însă va mai rămâne, probabil, doar Uniunea Sindicatelor Miniere Oltenia (USMO).

Practic, după ce se vor retrage oficial, Complexul Energetic Oltenia, Primăria Târgu Jiu sau Consiliul Județan Gorj, Pandurii are obligația să-și modifice statutul, pentru a rămâne în legalitate.

Nu va fi însă o problemă, după cum susține Condescu, care e convins că sunt numeroase societăți comerciale care să intre în Adunarea Generală a Acționarilor.

În cel mai rău caz, membrii – fondatori (asociați) înlocuitori vor fi persoane fizice. ”În momentul în care vor rămâne sub trei membri-fondatori, avem 90 de zile la dispoziție ca să completăm, fie cu persoane fizice, fie cu persoane juridice, ca până acum. Oricum, avem numeroase firme care și-au exprimat intenția să intre ca membri-asociați, dar nu au putut s-o facă din cauza celor care existau deja. O parte dintre firmele respective chiar ne-au ajutat în această perioadă cu diverse sponsorizări”, a conchis Condescu.

Marin Condescu: ”Nu avem cum să pierdem procesul din 3 februarie”

Principala preocupare a lui Marin Condescu rămâne însă procesul de pe 3 februarie, de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

În septembrie 2019, Curtea de Apel Craiova stabilise, în urma reanalizării angajamentelor scrise luate anterior de membrii-asociați față de CS Pandurii Lignitul Târgu Jiu, ca aceștia să plătească umătoarele sume restante aferenți anilor 2014-2017: CEO (Complexul Energetic Oltenia) – 6.398.608,88 lei, SC Artego SA – 4.898.219,86 lei, Consiliul Local (Primăria) Târgu Jiu – 2.861.747,68 lei, Consiliul Județean Gorj – 769.543,23 lei și USMO (Uniunea Sindicatelor Miniere Oltenia) – 516.983,76 lei.

Acționarii n-au virat însă niciun leu în conturile clubului și au făcut recurs, la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde au existat deja mai multe termene.

Ultimul, și definitiv, va fi pe 3 februarie.

Pe cealaltă parte, Pandurii, club aflat în insolvență, are datorii către foștii angajați, antrenori sau jucători. ”Datoriile clubului nu sunt de 7 milioane de euro, cum s-a mai scris, ci de vreo 2 milioane de euro, mă refer către persoanele înscrise la masa credală. Avem un proces cu ANAF, pe care l-am câștigat deja la primele instanțe. Banii vor veni probabil doar sub formă compensatorie. Principalul nostru proces e însă cu membrii-asociați, care au de plătit peste 3 milioane de euro. Am câștigat și la Curtea de Apel Craiova și nu avem cum să piedem la Înalta Curte de Casație și Justiție, fiindcă fondul deja s-a judecat. Acum nu se mai pot invoca decât motivele de legalitate. De asta s-a tot tergiversat finalizarea procesului. Practic, cu acești bani, clubul va ieși din insolvență. După 3 februarie, vom depune actele și pentru recuperarea datoriilor pentru perioada 2017-2020. Banii pe ultimii 3 ani nu mai sunt chiar așa mulți, dar sunt suficienți încât să ne asigure continuitate și să putem ataca apoi promovarea în Liga 1”, a mai spus Condescu, fost președinte la Pandurii în perioada 2000-2013.

Îndepărtat din funcție, printr-o decizie politică, după cum susținea la vremea respectivă, la scurt timp după ce a echipa a devenit vicecampioană națională, în 2013, Marin Condescu a revenit în 2017, odată cu retrogradarea clubului din Liga 1. Nu ca președinte, ci ca principal creditor, având de recuperat de la Pandurii aproximativ 1 milion de euro! Oficial, clubul e condus de administratorul special Marin Golea, dar deciziile sunt luate, din umbră, de Condescu.

În prezent, Pandurii ocupă ultimul loc în Liga 2, cu doar 8 puncte acumulate în 15 etape. Echipa se va reuni pe 18 ianuarie și se va pregăti doar pe plan local până la reluarea campionatului. Și-a planificat deja opt partide amicale, cele mai importante fiind cu CSM Slatina (10 februarie) și ”FC U” Craiova (13 februarie).

https://liga2.prosport.ro/seria-1/acuzatii-cu-iz-politic-la-unul-dintre-cele-mai-abonate-cluburi-la-banul-public-daca-judetul-mai-era-condus-si-acum-de-condescu-nimeni-nu-indraznea-sa-retraga-finantarea-de-la-pandurii-19163060

https://liga2.prosport.ro/seria-1/unul-dintre-cei-cinci-membri-asociati-de-la-pandurii-vrea-sa-aiba-propria-echipa-pe-care-o-va-inscrie-in-campionatul-judetean-ne-vom-retrage-oricum-nu-i-am-mai-ajutat-nici-nu-i-am-incurca-19162008

https://liga2.prosport.ro/seria-1/diverse/procesul-dintre-pandurii-si-asociatii-clubului-a-primit-un-nou-termen-in-ce-conditii-va-iesi-din-insolventa-fosta-vicecampioana-a-romaniei-actuala-ultima-clasata-din-liga-2-si-cati-bani-are-de-primi-19159729

https://liga2.prosport.ro/seria-1/pandurii-si-a-stabilit-data-reunirii-si-programul-amicalelor-antrenorul-calin-cojocaru-a-planificat-multe-teste-in-pauza-de-iarna-si-nu-mai-vrea-ca-echipa-sa-sufere-la-capitolul-omogenitate-19162813

Mircea OGLINDOIU 05 Jan. 2021, 19:40 Liga 2
Pe aceeași temă