Mult tergiversatul proces pe care CS Pandurii Lignitul Târgu Jiu îl are cu cei cinci membrii-asociați se va finaliza mâine, 3 februarie 2021.
Cel puțin asta speră clubul gorjean, care, conform unei hotărâri, din septembrie 2019, a Curții de Apel Craiova, acționarii au de plătit cotizațiile aferente anilor 2014-2017, după cum urmează: CEO (Complexul Energetic Oltenia) – 6.398.608,88 lei, SC Artego SA – 4.898.219,86 lei, Consiliul Local (Primăria) Târgu Jiu – 2.861.747,68 lei, Consiliul Județean Gorj – 769.543,23 lei și USMO (Uniunea Sindicatelor Miniere Oltenia) – 516.983,76 lei.
Membrii-asociați n-au plătit banii nici după decizia Curții de Apel Craiova, deși pierduseră inițial și la Tribunalul Gorj, și făcuse un nou apel, iar procesul a ajuns, de un an, la Înalta Curte de Casație și Justiție, care a stabilit un nou termen pentru 3 februarie 2021.
”Pe 3 februarie, la Înalta Curte de Casație și Justiție, se decide: viața sau moartea! Noi suntem convinși că va fi viața! Atunci, lucrurile vor intra în normalitate la Pandurii. Banii sunt deja rezervați, blocați, după decizia din 2019 a Curții de Apel Craiova. La recursul de la Înalta Curte, se analizează doar problemele de drept! Nu cred că vor fi probleme având în vedere puterea lucrului judecat, atâta timp cât noi am câștigat deja procesele anterioare. Cotizația lor e obligatorie”, a declarat Condescu, la Radio Infinit.
Principalul creditor de la Pandurii nu-și face griji în privința faptului că justiția va întoarce decizia, cum a mai fost cazul în trecut, în Dosarul Transferurilor, de exemplu: ”Procesul nu se poate pierde. Poate fi amânat, ceea e tot la fel de rău pentru noi, fiindcă orice întârziere contează și avem nevoie de bani. Chiar dacă se amână, e clar că nu e la fel de grav ca și cum l-am pierde. El poate retrimis la Curtea de Apel, dacă se vor găsi unele probleme de legalitate în decizia anterioară, dar nu cred că e posibil, fiindcă o altă decizie în cazul Complexului Energetic Oltenia la Înalta Curte de Casație a fost definitivă și irevocabilă și CEO trebuie să plătească acea cotizaie, așa că e puțin probabil ca procesul să aibă alt termen sau să fie pierdut de Pandurii.”
Foștii antrenori ai echipei gorjene, Petre Grigoraș și Edward Iordănescu, fostul președinte de la Pandurii, Narcis Răducan, Reghecampf Anamaria Ionelia PFA, dar și o serie de foști jucători, precum Dan Nistor, Cristian Săpunaru, George Țucudean, Lucian Sânmărtean, Răzvan Stanca, Liviu Antal, Filip Mrzljak, Ovidiu Herea, Erico Da Silva sau Cătălin Hlistei sunt înscriși la masa credală.
Din 2016, Pandurii se află în insolvență, după ce în 2013 devenea vicecampioana României și juca în grupele Europa League.
După retrogradarea echipei din Liga 1, în 2017, Marin Condescu, fost președinte la Pandurii între 2005-2014, a revenit la club, având acum calitate de principal creditor. În realitate, conduce clubul din umbră, deși Marin Golea este administrator special. Pe de altă parte, Condescu susține că are de recuperate aproximativ 1 milion de euro de la Pandurii.
”Eu am de primit 170.000 de euro, cu care am împrumutat clubul, și alți 840.000 de euro, din perioada 2005-2014, în care am fost președinte și nu am primit niciun leu. Am avut un contract cu îndeplinirea unor clauze, cum ar fi menținerea în prima ligă, calificarea în cupele europene sau selecționarea jucătorilor la echipa națională. În 2014, când trebuia să-mi iau banii, m-au dat afară din club. Una din obligațiile mele, pe lângă menținerea echipei în prima ligă, era să aduc bani din sponsorizări, iar eu, până să fiu îndepărtat din club de politicul de la acea vreme, am adus din sponsorizăzi suma de 17 milioane de euro!”, a spus Marin Condescu.
Din cauza datoriilor, Pandurii a primit, la începutul sezonului 2019/2020 de Liga 2, interdicție din partea FRF de a efectua transferuri și chiar de a legitima jucători liberi de contract. La începutul ediție 2020/2021 această interdicție a dispărut, după ce regulamentul a suferit o serie de relaxări, datorită izbucnirii pandemiei COVID-19.
În prezent, Pandurii ocupă ultimul loc în Liga 2, 21, cu doar 7 puncte acumulate în 15 etape. Și iarna trecută se afla pe ultimul loc, cu doar 8 puncte, dar a fost salvată de retrogradare de izbucnirea pandemiei COVID-19, care a dus la înghețarea campionatului, fără ca nicio echipă să mai pice în Liga 3.
”După ce vor intra banii, Pandurii își va achita obligațiile către cei 172 de angajați sau foști jucători și antrenori, care sunt înscriși la masa credală, cât și către jucătorii care au evoluat după 2017 la Pandurii, iar în maximul 2 ani să ieșim din insolvență și să putem ataca promovarea. Să nu mai fim nevoiți ca acum să dăm drumul celor mai buni jucători să plece gratis, neavând resursele necesare să-I plătin (n.r. – cazul mijlocașului belgian Marttin Remacle, plecat, luna trecută, gratis în Liga 1, la FC Voluntari)”, a conchis Condescu.
Foto: Gigi Ciuncanu / Mediafax Foto
https://liga2.prosport.ro/seria-1/pandurii-priveste-cu-optimism-finalizarea-procesului-cu-membrii-asociati-nu-mai-poate-fi-o-noua-amanare-va-fi-un-nou-inceput-pentru-club-fara-acei-acei-bani-va-fi-insa-destul-de-delicat-s-19162577
https://liga2.prosport.ro/seria-1/unul-dintre-cei-cinci-membri-asociati-de-la-pandurii-vrea-sa-aiba-propria-echipa-pe-care-o-va-inscrie-in-campionatul-judetean-ne-vom-retrage-oricum-nu-i-am-mai-ajutat-nici-nu-i-am-incurca-19162008
https://liga2.prosport.ro/seria-1/diverse/procesul-dintre-pandurii-si-asociatii-clubului-a-primit-un-nou-termen-in-ce-conditii-va-iesi-din-insolventa-fosta-vicecampioana-a-romaniei-actuala-ultima-clasata-din-liga-2-si-cati-bani-are-de-primi-19159729
https://liga2.prosport.ro/seria-1/exclusiv-martin-remacle-vedeta-echipei-pandurii-a-semnat-cu-fc-voluntari-19166077
https://liga2.prosport.ro/seria-1/ripensia-s-a-impus-fara-probleme-in-amicalul-cu-pandurii-targu-jiu-concluziile-lui-cosmin-petruescu-si-calin-cojocaru-19167287
https://liga2.prosport.ro/seria-1/calvarul-fotbalistului-prins-in-plasa-impresarului-spus-de-data-aceasta-de-un-fost-junior-de-la-pandurii-si-concordia-m-a-lasat-de-izbeliste-si-mi-a-cerut-comision-si-din-salariile-pe-car-19167449