EXCLUSIV | Dezvăluiri incredibile despre situația economică de la Poli Iași! ”Trebuie să plătim baremuri de un miliard la FRF, din sezonul trecut. Foștii jucători ne-au dat la comisii pentru a-și încasa primele, deși echipa a retrogradat”

Narcis POHOAȚĂ 08 Dec. 2021, 10:20 Liga 2
EXCLUSIV | Dezvăluiri incredibile despre situația economică de la Poli Iași! ”Trebuie să plătim baremuri de un miliard la FRF, din sezonul trecut. Foștii jucători ne-au dat la comisii pentru a-și încasa primele, deși echipa a retrogradat”

Politehnica Iași continuă să sufere din punct de vedere financiar din cauza datoriilor mai vechi, acumulate în timp. Chiar dacă oficialii clubului din Copou încheie pe zero prima parte a campionatului, cu banii de la muncipalitate, datoriile din urmă sunt încă presante.

Și periodic noua conducere se confruntă cu noi datorii, cunoscute sau nu, care trebuie achitate. Fie la foști jucători sau angajați, fie la diverși furnizori.

Florin Briaur, copleșit de datoriile Politehnicii: ”Tot vin și nu se mai opresc”

Invitat în emisiunea Repriza a 3-a, la Radio HIT Iași, managerul general Florin Briaur a vorbit despre datoriile clubului ieșean.

”Din punctul de vedere al activității clubului în Liga a 2-a, suntem cu datoriile la zi. Problemele pe care le întâmpinăm sunt cu datoriile vechi pe care nu le putem deconta nici cu banii de la Primărie. Pentru noi, marea problemă sunt datoriile din urmă, care tot vin și nu se mai opresc. Spre exemplu, m-a sunat fostul fotbalist Ovidiu Horșia, care mai are de luat aproximativ 2.000 de euro de la Iași, chirii pe doi ani de zile. M-a sunat, de asemenea, un organizator de cantonamente, că avem de plătit de acum doi ani suma de 14.000 de euro pentru un cantonament. Bani cu facturi, înregistrați în contabilitatea clubului. Sume de care noi știam, dar e foarte greu să putem scoate la capăt când apar mereu astfel de datorii care trebuie stinse. Mai cu seamă că este și pandemie, mai jucăm și fără spectatori, iar din drepturile TV vin bani foarte puțini. E foarte greu să acoperi toate găurile din urmă, datorii rostogolite ani și ani de zile. Un alt exemplu, Juan Pablo Passaglia ne-a dat la comisie și a câștigat peste 40.000 de lei prime. Deși echipa a retrogradat a trebuit să-i dăm 44.000 de lei prime, pentru că în contract nu era stipulat faptul că dacă echipa retrogradează în liga secundă nu primesc prime. Și noi plătim prime din urmă, chiar dacă echipa a retrogradat”, a declarat Florin Briaur.

Pe lângă banii de la autoritățile locale, Poli Iași a reușit în acest sezon să atragă și un sponsor, Mozzart Bet, care, potrivit informațiilor Liga2.ro, oferă 40.000 de euro pe sezon, adică puțin mai mult față de cât ia clubul din drepturile TV din Liga 2!

Andrei Cristea a reclamat Poli Iași la comisii și are de primit o sumă frumoasă! 100.000 de lei datorii la o firmă de panificație

Mai mult, Andrei Cristea a reclamat clubul la comisiile federale și va trebui să primească aproximativ 20.000 de euro de la Poli, în această lună. ”Îi vom plăti banii lui Andrei în cel mai scurt timp”, a precizat Briaur.

Cristea, o legendă a clubului din Iași, acum jucător la CS Mioveni, are două litigii pe rol împotriva Politehnicii, ambele cu termen de judecată la 16 decembrie.

Managerul lui Poli a dat un alt exemplu de datorie uriașă: ”Am vorbit cu parteneri noștri, am reeșalonat datoriile. Spre exemplu, avem la o firmă de panificație de plătit suma de 100.000 de lei! Pentru că s-au consumat într-un sezon produse de panificație de 100.000 de lei. În sezonul trecut. Pâine, prăjituri, torturi… Și a trebuit să apelăm la bunăvoința acelei firme să mai scadă din datorii și să reeșalonăm. Dar toate aceste sume trebuie plătite. Primăria a decontat doar salarii de la 31 ianuarie până la 31 mai, dar jucătorii au chirii, prime în contracte. Ne-au dat la comisii și au câștigat.”

Datorii eșalonate către FRF. Clubul nu a plătit baremurile arbitrilor în sezonul trecut, de Liga 1

Oficialul ieșean a vorbit și despre datoriile pe care clubul le are la Federația Română de Fotbal. Și asta pentru că în sezonul trecut al Ligii 1 clubul nu a achitat baremurile arbitrilor!

”Un alt exemplu de datorii din urmă este miliardul de lei vechi pe care îl avem de plătit către Federația Română de Fotbal. Este vorba despre baremele de arbitraj. În sezonul trecut clubul nu a plătit niciun barem și s-au acumulat datorii de 100.000 de lei. Am vorbit la FRF și am găsit înțelegere, am făcut o eșalonare și vom plăti suma de 100.000 de lei în zece tranșe lunare. Practic, noi lunar va trebui să dăm câte 10.000 de lei la federație. Gândiți-vă că în Liga 1 clubul primea cel puțin un milion de euro din drepturi, iar în Liga a 2-a primim doar 37.500 de euro, fără TVA, prima tranșă fiind una «imensă»: 12.500 de euro!”, a continuat managerul lui Poli Iași.

Datorii totale de 1,2 milioane de euro, 11.000 de euro se duc lunar la stat

Florin Briaur a spus ce datorii totale are Poli Iași, în cazul în care nu se vor descoperii și altele, neștiute în acest moment.

”În momentul de față avem datorii cifrate la aproximativ 6 milioane de lei, adică undeva la 1,2 milioane de euro. Dar presante sunt de aproximativ 1,5 milioane de lei, restul banilor sunt datorați la bugetul statului, unde avem o reeșalonare pe 5 ani de zile, adică undeva în jur de 4 milioane de lei. De când am venit am reușit să mai stingem din datorii și să facem o eșalonare, lunar avem în jur de 55.000 de lei de plată pentru datorii vechi, adică 11.000 euro lunar. Asta înseamnă câțiva jucători foarte buni cu 3.000 – 4.000 de euro salariu dacă nu aveam aceste datorii din urmă. Dar trebuie să ne adaptăm, clubul acesta trebuie să rămână în picioare doar dacă plătim din urmă, altfel ANAF ne pune poprire pe conturi și am închis activitatea”, a mai explicat Florin Briaur.

După 16 etape din Liga 2, Politehnica Iași ocupă locul 12 în clasament, cu 21 de puncte, fiind la egalitate cu Ripensia, care are un golaveraj inferior. În ultimele trei meciuri ale sezonului regular, programate în 2022, Poli Iași va întâlni FC Brașov (acasă, 26 februarie), Steaua (deplasare, 5 martie) și Astra (acasă, 12 martie). Echipa va evolua apoi în play-out, unde are ca obiectiv menținerea în Liga 2.

Ediția Repriza a 3-a, de la Radio HIT Iași, cu Florin Briaur invitat:

Foto: Dragoș Pășcăneanu, Narcis Pohoață și Răzvan Păsărică

https://liga2.prosport.ro/seria-1/lot-remaniat-la-politehnica-iasi-lista-jucatorilor-de-care-echipa-antrenata-de-costel-enache-se-va-desparti-in-aceasta-iarna-din-pacate-nu-ne-au-ajutat-19213546

Narcis POHOAȚĂ 08 Dec. 2021, 10:20 Liga 2
Pe aceeași temă