Poli Iași continuă să lupte cu vechile datorii, managerul ei spune câți bani trebuie să producă pentru a rezista. Florin Briaur trimite săgeți către unii foști jucători care își vor restanțele | EXCLUSIV

Narcis POHOAȚĂ 25 Jun. 2022, 11:01 Liga 2
Poli Iași continuă să lupte cu vechile datorii, managerul ei spune câți bani trebuie să producă pentru a rezista. Florin Briaur trimite săgeți către unii foști jucători care își vor restanțele | EXCLUSIV

Conducătorii Politehnicii Iași încearcă în această perioadă să închege o echipă competitivă pentru noul sezon de Liga 2, gata să se bată pentru promovare, iar principala preocupare este completarea lotului.

O provocare la fel de mare este, însă, și ținerea datoriilor mai vechi sub control. Aflat pe buza prăpastiei după retrogradarea din Liga 1, clubul din Copou a fost aproape de desființare în vara anului trecut, dar, în cele din urmă, s-a decis continuarea în eșalonul secund, în ciuda datoriilor de peste un milion de euro.

Datorii de aproape un milion de euro pentru Poli Iași

Chiar dacă o parte din sumă a fost achitată, datoriile încă persistă și, potrivit conducătorilor din Copou, ”sugrumă” clubul în continuare. Principala problemă vine din faptul că datoriile, cifrate în continuare la aproape un milion de euro, nu pot fi achitate cu banii publici pe care clubul îi primește de la municipalitate. Ci doar cu fonduri proprii. Și cum dările către stat sunt prioritare, pentru a fi evitat falimentul, încă sunt datorii vechi către jucători și antrenori. Unii dau dovadă de înțelegere, cum sunt Frăsinescu sau Breeveld, alții nu.

Managerul executiv al clubului, Florin Briaur, explică de ce Poli Iași nu poate achita datoriile cu banii de la municipalitate.

”Aceste datorii nu pot fi plătite din banii primiți de la primărie. Niciun leu nu este decontat de primărie, care decontează doar activitatea curentă. Din acest motiv avem probleme să dăm salarii din urmă către unii jucători. Tot ce înseamnă datorii către bugetul statului, TVA, foști jucători, antrenori, trebuie achitate din venituri proprii. Și nu e ușor deloc, în condițiile în care, spre deosebire de sezoanele în care echipa era în Liga 1, acum primim doar o sumă modică din drepturile TV. Spre exemplu, în acest an, din ianuarie și până acum, am plătit la bugetul de stat peste 700.000 de lei, adică aproape 150.000 de euro. Din această sumă, 375.000 de lei am dat la TVA, care nu a mai fost plătit de vreo trei ani de zile, deși bani din drepturile TV s-au încasat an de an. Au uitat ei să plătească, acum suntem noi nevoiți să facem acest lucru”, a declarat, pentru Liga2.ro, managerul executiv Florin Briaur.

”Clubul va trebui să producă 600.000 de euro ca să poată rezista”

Inițial, în momentul în care a fost creionat bugetul, oficialii din Copou s-au angajat să producă aproximativ 400.000 de euro fonduri proprii, dar suma va trebui mărită.

”E foarte greu când ai aceste sume de plată, fără bani din drepturi. Nu avem de unde. Suntem sugrumați. Primăria ar putea da orice sumă, noi nu putem achita datorii din urmă cu bani de la municipalitate, ci doar cu fonduri proprii, din surse private. Acești bani puteam să-i dăm la foștii jucători și să stingem litigiile mai vechi, dar am fost obligați să-i dăm la stat. Clubul va trebui să producă 600.000 de euro ca să poată rezista. Dacă nu producem acești bani din fonduri private, va fi foarte greu. Dar avem sprijinul lui Cornel Șfaițer și vreau să spun că fără acest om clubul era într-o situație mai grea”, a completat Briaur.

Florin Briaur: ”Nu există niciun risc să nu luăm licența”

În ciuda datoriilor, oficialul din Copou spune că situația este sub control la Politehnica Iași și dă asigurări că nu există niciun risc în privința obținerii certificării pentru Liga 2.

”Chiar dacă încă avem datorii mari, situația este sub control și vreau să asigur că nu există niciun risc în momentul de față. Suntem într-o situație stabilă. Nu suntem pe roze financiar, chiar dacă avem 2 milioane de euro de la primărie, dar nu există niciun risc din punct de vedere financiar, vom lua licența pentru Liga a 2-a fără niciun fel de probleme (n.r. – licență este la Liga 1, la Liga 2 procesul se numește certificare), a transmis Florin Briaur.

Săgeți către unii jucători mai vechi, care au de primit încă bani de la club: ”Unii au înțeles situația și ne-au păsuit, alții au călcat pedala la maxim”

Poli Iași are încă datorii către foști jucători și antrenori. Unii dintre ei, cum este Nicandro Breeveld, a înțeles situația și a acceptat ca gruparea din Copou să plătească atunci când are bani, chiar și în tranșe. În alte cazuri, însă, clubul a fost reclamat la comisii.

”Încă mai sunt datorii către foști jucători sau antrenori. Cu unii, cum este Passaglia, am închis. La Frăsinescu mai avem niște chirii, lui Andrei Cristea mai avem să-i dăm 9.000 de euro din contractul vechi de antrenor. Am spus că vom achita datoriile și așa vom face. Nu am vrut să păcălim niște oameni care au muncit la clubul acesta. Deși poate unii dintre ei nu meritau să primească banii pe care i-au primit. Nu o să dau nume. Dacă am fi închis acea societate și am fi plecat de la zero, din Liga a 4-a, ar fi însemnat să păcălim niște oameni, să nu-și mai ia salariile. Și poate că ne-ar fi bătut Dumnezeu cândva. Nu puteam păcăli pe toată lumea. Deși de multe ori mă gândesc că unii oameni care nu au dat dovadă de înțelegere ar fi meritat acest lucru. Ar fi fost jenant ca Iașiul să aibă echipă în Liga a 4-a, dar mergem mai departe. Prea multe lucruri s-au întâmplat în ultima perioadă, care m-au scârbit efectiv”, a mai spus oficialul Politehnicii, care i-a mulțumit lui Nicandro Breeveld pentru faptul că s-a dovedit a fi înțelegător: ”Spre exemplu, Nicandro Breeveld mai are de luat niște prime și chirii foarte vechi. I-am dat 20.000 de lei, mai avem vreo 30.000 de lei. Dar băiatul a avut bunăvoință și ne așteaptă. Și chiar vreau să-i mulțumesc pentru înțelegere. Ne-a spus că putem să-i dăm câte puțin, când avem. Spre deosebire de alții, care au călcat pedala la maxim și ne-au dat și pe la comisii. Din punct de vedere administrativ am făcut tot ce se putea face pentru a salva clubul de la un declin. Nu am crezut însă că voi întâlni oameni care s-au comportat atât de urât. Acum, după un an de zile de când sunt în executivul clubului, trebuie să recunosc că era mai bine să o luăm de la zero. Nu am crezut că situația clubului este atât de grea.”

Poli Iași speră să aibă un buget de 2,6 milioane de euro, din care 2 milioane sunt bani publici

Pentru sezonul viitor, Poli Iași a creionat un buget de aproximativ 2,6 milioane de euro. Din această sumă, 2 milioane de euro vor veni de la municipalitate, bani publici, iar 600.000 de euro sunt bani pe care clubul vrea să-i producă din surse private. Și toți se vor duce pe plata datoriilor vechi, dacă se va reuși atragerea unei astfel de sume deloc mici.

https://liga2.prosport.ro/seria-1/poli-iasi-a-renuntat-la-strainii-aflati-in-probe-vrem-calitate-nu-cantitate-ce-jucatori-vor-face-deplasarea-la-cheile-gradistei-si-pe-ce-posturi-mai-sunt-asteptate-intariri-19235651

https://liga2.prosport.ro/seria-1/un-fost-colaborator-al-lui-marius-sumudica-in-turcia-in-stafful-lui-claudiu-niculescu-la-poli-iasi-modificare-de-ultima-ora-in-programul-moldovenilor-19235570

https://liga2.prosport.ro/seria-1/a-rezistat-doar-o-repriza-poli-iasi-a-fost-invinsa-la-scor-de-fc-botosani-intr-un-meci-amical-sekou-camara-printre-marcatorii-impotriva-echipei-lui-niculescu-19235518

Narcis POHOAȚĂ 25 Jun. 2022, 11:01 Liga 2
Pe aceeași temă