EXCLUSIV | Cosmin Petruescu dezvăluie obiectivele care i se cer la Ripensia. Cât au durat negocierile și ce spune despre eticheta de antrenor defensiv

Anda DELIU 09 Jun. 2020, 11:51 Liga 2
EXCLUSIV | Cosmin Petruescu dezvăluie obiectivele care i se cer la Ripensia. Cât au durat negocierile și ce spune despre eticheta de antrenor defensiv

Cosmin Petruescu (42 de ani) a semnat cu Ripensia un contract pe trei sezoane și revine în fotbalul de seniori după aproape nouă luni de pauză, cât a trecut de când a plecat de la ASU Politehnica, cealaltă echipă a Timișoarei prezentă în Liga 2. Antrenorul spune pentru Liga2.ro că finanțatorul-președinte Dumitru Mihu nu i-a cerut promovarea în următorii trei ani, ci accentul pus pe consolidarea clubului și creșterea juniorilor. ”Conferențiarul” îi contrazice și pe cei care spun că e preponderent un antrenor defensiv, cu cifre.

Cosmin Petruescu spune că negocierile au durat puțin, pentru că ambele părți au cântărit atent decizia. „Am semnat un contract pe trei sezoane cu Ripensia. A fost o decizie importantă atât pentru mine, cât și pentru club, Ripensia reprezintă un brand în fotbalul românesc. Îi înțeleg și pe cei din club, că și-au dorit să cântărească atent decizia”, a declarat Cosmin Petruescu pentru Liga2.ro.

Fără obiectiv de promovare la Ripensia

Noul antrenor al Ripensiei, cel care îi ia locul lui Alexandru Pelici, ajuns la CSM Reșița, spune că în contract are trecut mai mult obiective ce țin de creșterea tinerilor, fără să se vorbească de promovare.

”Nu, trebuie să fim realiști. Trebuie să avem răbdare. Timișoara are nevoie de o infrastructură sportivă corespunzătoare. Dar, sigur, vorbim de menținerea în Liga 2 și de o obținerea unei clasări mai bune decât în sezoanele precedente”, a explicat lugojeanul.

Dumitru Mihu - Cosmin Petruescu - presedinte - antrenor ripensia
Dumitru Mihu și Cosmin Petruescu, în poze de prezentare a acestuia din urmă ca noul antrenor al echipei Ripensia Timișoara

Președintele Dumitru Mihu spunea după despărțirea Ripensiei de Alexandru Pelici că vrea un antrenor care să construiască. ”Am nevoie de un Arsene Wenger, de un constructor. De doi ani îl tot caut”, a mai spus Mihu pentru Liga2.ro.

Petruescu a mai fost căutat în perioada de după despărțirea de ASU Poli

Din informațiile Liga2.ro, Petruescu a fost ofertat în iarnă de clubul din Filiași, iar dacă Marius Măldărășanu pleca la naționala de tineret, cei de la Metaloglobus București îl aveau în vedere.

”Într-adevăr, au mai fost discuții. Dar nu am putut să le dau curs, am vrut în primul rând să mă odihnesc, după 16-17 ani de antrenorat și 20 de ani de când sunt profesor la catedra de fotbal a școlii sportive din Lugoj”, a spus Petruescu.

Antrenorul spune că va rămâne în continuare și cadru didactic la Lugoj.

În cariera sa a mai fost angrenat până acum doar în proiecte pe termen lung. A început ca antrenor principal la Auxerre Lugoj, iar apoi a trecut la AC Recaș (”strămoașa” celor de la ACS Poli), cu care a promovat până în Liga 2. Când echipa s-a mutat la Timișoara, a rămas o vreme ”secund”. Ulterior, a redevenit principal la CSM Lugoj, până în urmă cu exact doi ani. În 8 iunie 2018, Petruescu a fost prezentat oficial de ASU Politehnica, de care s-a despărțit în 2019, în septembrie. Cu el pe banca tehnică, formația timișoreană a încheiat campionatul trecut al Ligii 2 pe locul 10. În startul acestei ediții, ASU Poli a acumulat doar patru puncte în primele cinci etape, iar apoi a venit despărțirea de alb-violeți.

Cosmin Petruescu nu se consideră un antrenor defensiv

Unele voci critice după și în timpul mandatului de la ASU Politehnica Timișoara spuneau că Petruescu e un antrenor defensiv. Tehnicianul spune că e o etichetă greșită.

”Cu tot respectul pentru cei care au această părere, dar probabil confundă organizarea jocului cu un stil defensiv. Doar în anul în care am promovat cu Auxerre Lugoj, într-adevăr, am avut cea mai bună defensivă. Apoi, când am promovat cu Recașul, am avut primul sau al doilea cel mai bun atac. La fel, în ultimul an când am fost la Lugoj, am dat primii doi golgheteri. La Politehnica, când am terminat pe locul 10, am avut golaveraj pozitiv, deși echipele de pe locul 8 și 9 aveau negativ”, a mai spus Cosmin Petrescu pentru Liga2.ro.

La reînființarea Ripensiei, produsă în 2012, clubul care are în palmares patru campionate ale României și două Cupe ale României anunța că vrea ca echipa să aibă un stil de joc ofensiv, cu multe pase.

Petruescu vrea 8 sau 9 săptămâni de pregătire

Deocamdată, Ripensia așteaptă să se stabilească data reluării ligii secunde. Cosmin Petruescu se gândește la o perioada de pregătire mai lungă, în contextul pauzei cauzate de pandemie.

”Vom sta la masă să analizăm contractele jucătorilor, să vedem cine e la final de contract. Vom face o analiză. Așteptăm data reluării oficiale a Ligii 2, care deocamdată nu se știe oficial. Dar eu aș vrea 8-9 săptămâni de pregătire”, a mai spus noul antrenor al Ripensiei, Cosmin Petruescu.

Foto: Leczki Jozsi (Mediafax Foto) și Ripensia Timișoara

Anda DELIU 09 Jun. 2020, 11:51 Liga 2
Pe aceeași temă