La patru luni după despărțirea abruptă și nedorită de Poli Iași, care a echivalat și cu retragerea sa din activitate, Cosmin Frăsinescu încearcă încă să se acomodeze cu viața de după fotbal. Fără antrenamente, fără cantonamente, fără deplasări.
În vârstă de 36 de ani, fostul fundaș central al Politehnicii nu a uitat însă de fotbal, pe care îl savurează doar din fața televizorului.
”Frăsi”, fotbalist cu peste 400 de meciuri în Liga 1, spune că s-a obișnuit ușor-ușor cu această nouă viață. Și îi place, chiar dacă e oarecum ”ciudată”. Are timp de copii, de soție, de un fotbal cu prietenii. Merge în concedii mai des, și-a făcut noi fini. Lucruri pentru care înainte nu avea timp.
După despărțirea de Poli Iași, petrecută la sfârșitul lunii martie, Cosmin Frăsinescu s-a retras acasă, la Bacău. A avut ocazia de a continua în Liga 1, dar și în Liga a 3-a, la Aerostar, dar a spus pas. Familia e mai importantă decât plăcerea de a juca încă un an fotbal, spune el.
Fostul stoper a acordat un interviu pentru Liga2.ro în care a vorbit despre momentul dezamăgitor al despărțirii de Poli Iași, situația actuală a echipei din Copou, dar și despre viitorul său extrafotbalistic.
Cosmin, cum e fără fotbal?
La început a fost mai greu, dar ușor-ușor m-am obișnuit, încerc să mă stabilizez emoțional. Încerc să caut să fac ceva în continuare. Pot să spun că e ciudat fără fotbal. Încă e ciudat, pentru că după atâția ani te uiți doar la televizor, vezi meciurile și nu mai ești implicat, nu te mai gândești cu cine joci etapa viitoare. Dar toate au un început și un sfârșit. A fost mai greu în primele luni. Acum trebuie să mă gândesc la ce voi face de acum încolo. Mai devreme sau mai târziu, am luat decizia asta de a-mi încheia cariera. Mai jucam un an sau doi, dar nu voiam să îmi sacrific familia un an pentru plăcerea de a juca fotbal. Încerc să mă concentrez pe altceva acum.
Mai joci fotbal?
Fac mișcare, dar doar pentru mine. Mai merg la fotbal cu băieții, pentru sănătate, nu vreau să mă opresc chiar brusc. Merg în vacanță, îmi permite timpul acum, alerg pe plajă, încerc să-mi mențin condiția fizică pentru mine.
Ai încercat să continui după ce ai plecat de la Iași?
Au mai fost ceva discuții cu Aerostar Bacău, a mai fost și o echipă de Liga I interesată de mine, dar am rămas doar la stadiul de discuții pentru că le-am spus că nu vreau să mai joc, nu voiam să mai plec de acasă, de lângă familie.
Cu Poli Iași ai mai discutat?
Nu. Am plecat cum am plecat de la Iași și am rămas dezamăgit. Oamenii care sunt acum nu au nicio vină, dar… Doamne ajută să realizeze ce și-au propus, să facă o treabă bună.
Dezamăgit de modul cum te-ai despărțit de Iași?
Sigur! Îmi imaginam altfel despărțirea de Poli Iași. Dar, din păcate, nu a fost să fie așa. A fost dezamăgitor, toată situația a fost dezamăgitoare. Nu vreau să reproșez cuiva ceva, pur și simplu cred că toată lumea a avut de suferit. A fost mare circ la Iași, eram pe prima pagină în toate ziarele. Nici nu mai vreau să mă gândesc. Din păcate, toată lumea a contribuit la eșecul acesta, retrogradarea. Pentru mine e un eșec, și eu am participat la el. Cu toții am participat la acel eșec. E dezamăgitor, pentru că fiecare jucător când pleacă de la o echipă își dorește să se despartă frumos. Mulțumim pentru tot ce ai făcut aici, ne strângem mâinile, la revedere! Contează să pleci cu o apreciere pentru ce ai făcut acolo. Nu știu dacă neapărat trebuia un meci de retragere, nu am pretenții la chestii de genul acesta.
E închisă definitiv varianta de a continua să joci?
Da, pentru mine da. Mai ales că am avut și un necaz în familie, socrul meu a decedat. Era un suport pentru noi. Acum vreau să mă focusez pe familie.
Cum vezi noua echipă Poli Iași?
Le doresc să consolideze echipa anul acesta, iar anul viitor să aibă pretenții la promovare. Eu sper să se salveze anul acesta, pentru că la ce văd eu din afară, e greu. Nu știu ce se întâmplă în interior. Dar ce îmi doresc eu este ca echipa să se consolideze în primul sezon, probabil este un plan în acest sens. Cu pretenții pentru al doilea an la promovare. Dar să se ia decizii foarte bune, iar apoi să ataci promovarea. Să vii cu un club curat, sănătos în Liga 1, cu o strategie. Noi la Iași, de când sunt eu, din șase în șase luni veneau foarte mulți jucători, după aceea trebuia să dai afară și făceai alt lot, alte datorii.
Nu te tentează să continui în antrenorat?
Mi-e destul de greu. Ar trebui să plec din nou de acasă. Nu neapărat că nu mai am nerv, dar nu mă văd plecând de acasă din nou, să-mi las copiii și soția și să plec din nou de acasă. Aș vrea ceva mai stabil. Și dacă iau o decizie să plec undeva, să plec cu toată familia. Nu azi într-un loc, mâine în alt loc.
Poate într-o funcție administrativă?
Dacă vii într-o funcție de conducere, cum e la Iași, unde depinzi de Primărie, e foarte greu să atragi niște fonduri, să poți să faci un buget. Lucrurile se schimbă, ceea ce am văzut eu din exterior. Știu că la Iași nu am avut niciodată salariul la zi în 6 ani de zile. Au fost prea puține momente, când am fost la zi au fost 2-3 luni plătite din urmă și după aceea au venit iar întârzieri. Nu pot să zic că a fost rău la Iași sau mai rău decât la alt club. Pentru că în afară de Craiova, unde a fost plata la zi, la toate echipele am avut întârzieri salariale. Din păcate, te obișnuiești cu chestia asta.
Dacă vei primi o ofertă să vii în administrație la Poli Iași, în viitor?
Nu poți să zici niciodată nu. Te măgulește dacă cineva se gândește la tine, pentru orice funcție, asta înseamnă că poți să aduci valoare. Nu știu ce se va întâmpla într-un an, doi sau trei. Să fim sănătoși și vom vedea la momentul respectiv.
Cum vezi revenirea colegului tău Ovidiu Mihalache la Poli?
Mă bucur că a revenit. Chiar am vorbit cu el și l-am sfătuit să revină. Și pentru Poli Iași era foarte rău dacă nu l-ar fi luat. Dacă stai bine să te gândești, nu vedeam pe nimeni dintre jucători la club care să zici că se identifică cu Poli. Mache era singurul și merita să continue. Și cred că poate ajuta. Faptul că s-a dus mă bucură.
Ce vei face în viitor dacă nu continui în fotbal?
Nu știu încă. Dar nu are nicio legătură cu fotbalul. Avem și o afacere de familie… Dar trebuie să fac ceva, să produc ceva, trebuie să o iau pe un drum, pentru că nu am strâns bani din fotbal care să îmi permită să stau. Bine, nici nu am o situație dramatică, dar trebuie să fac ceva, să am un scop, un obiectiv, la fel ca în fotbal.
Cosmin Frăsinescu s-a despărțit de Poli Iași la sfârșitul lunii martie, cu două luni înainte de finalului sezonului, după ce unii suporteri au afișat un banner prin care îl acuzau de blat. După acest moment, Frăsinescu a anunțat că vrea să plece de la echipa pentru care a evoluat în ultimii șase ani și pentru care a marcat 8 goluri în 198 de meciuri oficiale.
Fost căpitan la Poli Iași mai multe sezoane, Cosmin Frăsinescu a fost stâlpul defensivei din Copou, fotbalistul băcăuan și ieșeanul Ovidiu Mihalache formând ani buni poate cel mai sudat cuplu de fundași centrali din Liga 1.
Foto: Sport Pictures
https://liga2.prosport.ro/seria-1/exclusiv-costel-enache-apel-la-realism-catre-fanii-poli-iasi-acum-nu-suntem-o-echipa-cu-pretentii-la-promovare-sunt-si-eu-un-pamantean-nu-o-minune-de-om-19194288
https://liga2.prosport.ro/seria-1/poli-iasi-lasa-intrarea-libera-la-primul-meci-de-acasa-din-liga-2-cu-concordia-chiajna-cum-se-face-accesul-in-stadion-si-ce-conditii-trebuie-sa-intruneasca-spectatorii-19194379