Inițiativă umanitară a celor de la ASU Politehnica. Echipa donează plasmă pentru bolnavii de coronavirus

Autor: Anda DELIU Publicat: 15 Nov. 2020, 15:24 Actualizat: 15 Nov. 2020, 15:26 Diverse
Inițiativă umanitară a celor de la ASU Politehnica. Echipa donează plasmă pentru bolnavii de coronavirus

Cei de la ASU Politehnica au fost loviți din ”greu” de infectările cu coronavirus. Aproape toată echipa a avut, iar clubul timișorean s-a gândit să ajute bolnavii care ajung să facă forme severe ale bolii COVID-19. Astfel, ASU Poli va participa la donarea de plasmă, și încurajează și alte cluburi din Timișoara și Timiș să facă la fel.

La Poli, doar trei jucători nu au avut încă o infectare depistată cu coronavirus. De aceea, echipa donează plasmă.

”Politehnica Timișoara a fost una dintre echipele cele mai afectate de infectările cu noul coronavirus. Peste 20 de jucători ai primei echipe s-au îmbolnăvit de Covid-19, reîntorcându-se apoi pe terenul de joc. Dorim să ne ajutăm semenii, să sprijinim comunitatea din care facem parte, așa cum am făcut-o mereu. De aceea luăm drumul Centrului de Transfuzii Sanguine din Timișoara pentru a dona plasmă ce va fi folosită în tratamentul celor internați în spital cu forme grave ale bolii. Lansăm pe această cale o invitație și o provocare celorlalte cluburi sportive din Timișoara care au avut cazuri de infectări să facă la fel. Puțin din sângele vostru poate însemna extrem de mult pentru cei care sunt acum în spital. Poate însemna o nouă șansă la viață pentru un părinte, pentru un frate, pentru o soră sau pentru un bunic. Fiți supereroii noștri!”, au anunțat cei de la ASU Poli.

Plasma autoimună, o metodă eficientă de tratare a COVID-19

Trebuie spus că tratamentul cu plasa autoimună este o metodă fără riscuri sau contraindicații. Se aplică formelor mai severe de coronavirus și are eficiență înainte de a se ajunge chiar în stare critică.

”Ajutorul” vine de la anticorpii pe care îi au persoanele vindecate. Trebuie însă să existe compatibilitate de grupă și RH, ca la orice donare de sânge. De aceea, nu întotdeauna se găsește plasmă pentru câte cazuri e nevoie.

De altfel, unele informații medicale spun că nu toți cei vindecați de coronavirus au și anticorpii necesari în sânge, pentru că asimptomaticii nici nu ar face anticorpi.

Cei ce donează vor da prima dată o mică probă de sânge, pentru a se analiza dacă au anticorpii. Ulterior, se ia sânge fie prin aparatele clasice, fie prin cele de plasmafereză, pentru care e nevoie de ”vene bune”, cum spun medicii. Dacă se recoltează tot sângele, acestea se separă ulterior, în ser și plasmă.

În Timiș, duminică, 15 noiembrie, se ajunsese la 320 de morți din rândul infectaților cu coronavirus de la început de pandemie.

Autor: Anda DELIU Publicat: 15 Nov. 2020, 15:24 Actualizat: 15 Nov. 2020, 15:26 Diverse
Pe aceeași temă