FOTO | Montarea gazonului pe arena „Francisc Neuman” a început „din respect pentru cetățenii Aradului și pentru fotbal.” Firma care execută lucrarea nu știe când va încheia procesul

Marius ANGHEL 29 Oct. 2019, 13:20 Diverse

Orice pas în față la arena „Francisc Neuman”, a cărei (re)construcție durează de cinci ani de zile, e o știre pentru arădeni și gură de speranță pentru suporterii celei mai titrate grupări fotbalistice din afara Bucureștiului, UTA. Iar apariția verdelui pe stadionul din Arad e una dintre acestea. Precedentul gazon a fost împărțit de Gheorghe Falcă și ai săi în caserole cu zâmbetul pe buze cu promisiunea că unul nou va fi montat cel mult în doi ani de zile, chiar înainte de marea inaugurare, scrie Sport Arad. Și asta se întâmpla în primăvara anului 2016.

Într-un final, a venit și ziua în care primele bucăți de iarbă au reapărut la nivelul terenului. Multă, prea multă pregătire, săptămâni și luni de zile pierdute din diverse motive. Și, oricum, contează prea puțin căci arena e și așa terminată în proporție de 70 la sută și nimeni nu vrea să continue ce a început Tehnodomusul. Poate, pentru firma contractată, SC Rulouri de Gazon SRL, să fie importantă și data la care închide „șantierul” din Arad deschis în septembrie 2018! A fost evident pentru toată lumea că viziunea firmei giurgiuvene nu se „pupa” cu cea a „specialiștilor” din Primărie asupra a ceea ce trebuie făcut și cum trebuie făcut.

Nu mai departe de zilele trecute, „Rulouri de Gazon” ieșea cu o postare publică pe Facebook în care punea la punct instituția de la kilometrul zero ( „Oricât de mult ne dorim să terminăm lucrările și la Arad, > din Primărie nu sunt de aceeași părere. Serviciul Baze sportive din Arad nu lucrează la fel de eficient ca cei din alte orașe. Ne provoacă pagube, din incompetență, iar dezinteresul pentru oraș este inadmisibil”), iar luni și-au trimis angajații pentru demararea montării gazonului. Iar vestea i-a adus la stadion plini de curiozitate inclusiv pe antrenorul UTA-ei, Laszlo Balint și „oficialii” clubului, Codru Grădinariu și Dorin Stana.

Primele rulouri de gazon au montate „din respect pentru cetățenii Aradului și pentru fotbal”

Totul părea să meargă strună, în armonie și înțelegere între contractant și contractat, când un nou mesaj pe Facebook din partea „Rulouri de Gazon” de gazon ne lămurește cum stau de fapt lucrurile: „Din respect pentru cetatenii Aradului si pentru fotbal, am inceput montarea gazonului pe teren UTA Arad. Primaria Arad nu ne-a platit lucrari anterior executate. Nu vom putea incheia lucrarea fara participarea beneficiarului, Primaria Arad, prin Serviciul Baze Sportive”.

Mai pe scurt, startul a fost dat, dar când vom ajunge la finish? Trecem cu iarba de mijlocul terenului sau o luăm înapoi și pe cea plantată deja, o împachetăm din nou și o ducem la Giurgiu?

La fața locului, directorul firmei care a produs gazonul și îl montează nu a vorbit de nicio problemă

Cu camerele pe el, Ovidiu Petrache, directorul firmei giurgiuvene, nu a pomenit de niciun fel de probleme și a dat, mai degrabă, date tehnice pe care le vom reda mai jos. A și lăudat stadionul ca într-o comuniune perfectă angajat-angajator, dar totul până la bani, nu?.

„Acest stadion este unul dintre cele mai moderne din țară. E prevăzut cu un sistem de drenaj foarte performant, cu sisteme de captare a apei și înmagazinare în bazin de colectare, cu două puțuri  efectuate pentru a reduce întreținerea, pentru că vom avea nevoie de foarte multă apă. Avem un strat de 40 cm de nisip, iar sub avem un balast pentru o compactare și nivelare bună. Întreținerea va fi destul de dificilă. Gazonul pentru care am optat aici este produs la ferma noastră de la Sâmpetru, așadar este produs local, aclimatizat. În urma experienței noastre de pe Arena Națională, unde am montat în 2017 un gazon care a rezistat peste 45 de meciuri, am optat pentru un gazon mai gros, de 3 centimetri, tocmai pentru a nu avea probleme cu ruperea acestuia. În cadrul acestei licitații pe care am câștigat-o, avem și utilaje pentru întreținerea terenului, Primăria trebuie doar să asigure oamenii necesari întreținerii. Noi le vom oferi tot sprijinul pentru a face acest lucru. Sper să fie de foarte bun augur, oamenii să se bucure, terenul va arăta bine și sper să aducă multe bucurii orașului Arad. În caietul de sarcini, proiectantul a prevăzut un gazon foarte subțire, de 1 centimetru, cu foarte mult nisip. Noi am propus unul mai gros și am primit acceptul Primăriei, ca să nu avem probleme de rupere a sa. Am folosit și un material numit zeolit, care are proprietatea de a reține apă și odată cu apa și substanțele hrănitoare. Aici s-au pus în jur de 60 de tone de zeolit, de aceea acum câteva zile era totul alb. Acest mineral ne va ajuta să formăm rădăcini la gazon și să economisim din banii arădenilor pentru întreținere. Am adăugat și niște îngrășăminte cu degajare controlată, pentru rădăcină, cu foarte mult potasiu sub gazon. Vom pune alte îngrășăminte și deasupra. Tratamentele chimice la astfel de stadioane cu foarte mult nisip sunt complexe și trebuie făcute cu mare atenție. Dar, avem experiența necesară și sper că vom găsi în Primăria Arad un partener bun, ca să putem face o întreținere de calitate. Sper că la începutul săptămânii viitoare va fi gata montarea suprafeței. Nu ne grăbim, vrem ca treaba să iasă foarte bine. Nu suntem presați de timp în acest caz, de aceea vom lucra foarte migălos și vreau să iasă o treabă bună. La toate stadioanele pe care le-am făcut în Liga 1, la Călărași, Giurgiu, Iași, Craiova, am comunicat între noi. Avem un grup de whatsapp, în care suntem atât noi, cât și beneficiarul, dar și firma care face mentenanță sau tehnicianul care se va ocupa de acest lucru. În fiecare zi se pun poze, iar noi, cei din cadrul firmei, care este cea mai mare producătoare de gazon din țară, cu specialiști mulți și diverși, putem să răspundem la orice întrebare în cel mai scurt timp. Dar, este foarte important să nu pierdem timpul. Cu cât intervenim mai rapid, cu atât e mai eficient”, spunea la orele amiezii, Petrache, pentru ca pe seară să vină precizarea de mai sus, sub forma unei urecheli a Primăriei Arad.

Băncile de rezervă vor avea minimum de scaune cerute de regulament

Tot ieri, pe arena din Calea Aurel Vlaicu, au sosit și scaunele ce vor fi montate pe cele două bănci de rezerve. Bănci de rezerve aflate la aproximativ 30 de metri una de alta, fiecare dintre ele mai aproape de careul mare decât de centrul careului. În fine, vor fi 13 locuri pe fiecare bancă de rezervă, 7 pentru jucătorii de rezervă și 6 pentru „oficiali”, adicâ atât cât prevede minim regulamentul. Nimeni nu te împiedica să faci ceva mai spațioasă banca de rezerve, dar nu ne mai luăm dintr-atât dacă se respectă regulamentul. Mai sunt și două locuri rezervate observatorilor exact la mijlocul terenului, adică undeva la 15 metri distanță de cele două bănci de rezervă.

Sursa: Sport Arad
Foto: Viorel MUSCĂ‚

Marius ANGHEL 29 Oct. 2019, 13:20 Diverse
Pe aceeași temă