FOTO | Noi probleme la stadionul din Arad. Constructorul arenei a apelat la ”cârpeli” pentru a repara sistemul de irigare al gazonului, pe care singur l-a tăiat. Firma care a montat suprafața de joc își anulează garanția

Marius ANGHEL 10 Jun. 2020, 12:28 Diverse

Probleme peste probleme la noul stadion din Arad, la care se lucrează de șase ani și care ar putea fi finalizat, în sfârșit, în această vară, când UTA are șanse mari să promoveze în Liga 1. După ce gazonul a început să se deterioreze la doar câteva săptămâni după ce a fost montat și riscă să fie nevoie de înlocuirea sa, fiindcă primăria a decis să se ocupe personal de întreținere, nu firma specializată, la arena ”Francisc Neuman” au fost descoperite alte pagube.

Angajați ai firmei care au montat gazonul la noua arenă a echipei UTA au descoperit, zilele trecute, în vizita efectuată la stadion pentru a constata la fața locului starea ”arsurilor” gazonului, o problemă cel puțin la fel de gravă, scrie Sport Arad. Țevile de irigare și cablurile electrice de la sistemul mecanizat au fost tăiate și ulterior cârpite”, a transmis directorul Rulouri de Gazon SRL, Ovidiu Petrache.

Ovidiu Petrache: ”Țevile de irigare și cablurile electrice de la sistemul mecanizat au fost tăiate și ulterior cârpite”

Petrache susține că ”peticeala” făcută la țevile de irigare și cablurile electrice ale sistemului care asigură udarea automatizată a gazonului nu este recomandată și că poate duce la stricarea sistemului de irigare.

”Băieții s-au îngrozit de ce au găsit acolo, de data aceasta pe parte de infrastructură, ca să spun așa. Țevile de irigare și cablurile electrice de la sistemul mecanizat au fost tăiate și ulterior cârpite. Nu știm cine a făcut acest lucru, dar trebuia să fim anunțați, pentru că a fost lucrarea noastră și noi știm cel mai bine cum funcționează lucrurile și nu recomandăm aceste operațiuni de peticire. Dacă se strică și sistemul de irigare, gazonul nu poate decât să arate din ce în ce mai rău. Și așa angajații noștri susțin și ei că l-au găsit într-o stare proastă, într-o parte băltea și apa după ploile căzute ieri. Atâta timp cât noi am întreținut gazonul nu s-a întâmplat acest lucru. Din câte am văzut, s-a dat la o parte și bucățile de gazon artificial pe care le-am pus, nu știu exact ceea ce fac cei de la Arad, cu atât mai mult cu cât nici nu comunică cu noi. Pur și simplu nici nu răspund la telefoane”, a declarat Ovidiu Petrache pentru Sport Arad.

Constructorul stadionului recunoaște stricăciunile făcute sistemului de irigare

Noile probleme remarcate de firma care a montat gazonul și căreia nu i s-a solicitat serviciile de mentenanță, fiindcă primăria a decis să se ocupe singură de această treabă, au fost recunoscute de reprezentantul Drast Company SRL, constructorul actual al stadionului.

”Săpând un șanț pentru sistemul ce va alimenta hidrantul, am afectat, într-adevăr, câteva cabluri și țevi de la sistemul de irigare al stadionului. Trebuie spus că acestea nu au fost deloc semnalizate, căci, altfel, vă dați seama că nu ne-am fi pus să săpăm exact pe acolo. Dar, în două zile am remediat problema și acum sistemul de irigare funcționează ca înainte. În ziua în care nu a funcționat, cea de sâmbătă, gazonul a fost udat manual”, a declarat un reprezentant al Drast Company SRL pentru Sport Arad.

Lucrarea privind montarea gazonului la stadionul ”Francisc Neuman” a costat Primăria Arad 3.145.368 de lei.

Rulouri de Gazon anunță Primăria Arad că își retrage garanția de doi ani, după constatarea întreținerii incorecte a lucrării

Prin urmare, firma care a montat gazonul arenei ”Francisc Neuman” și a predat lucrarea în urmă cu cinci săptămâni, SC Rulouri de Gazon SRL, susține că Primăria Arad a făcut greșeli mari de întreținere, astfel că își retrage garanția valabilă doi ani de zile de la data recepției, 30 aprilie 2020.

Gazonul noului stadion al echipei UTA va rămâne, astfel, și fără plasă de siguranță, Ovidiu Petrache declarând zilele trecute, potrivit Sport Arad, că există posibilitatea ca acesta să trebuiască schimbat. „Operațiunea” ar necesita alți bani publici, între 60 și 100 de mii de euro, dar și timp.

Documentul a fost trimis de ieri pe adresa Primăriei Arad și spune următoarele:

”Către: PRIMARIA ARAD, SERVICIUL BAZE SPORTIVE

În atentia Domnului Primar al Municipiului Arad

D-LUI N. IGNAT și altor persoane interesate

Stimați Domni,

Cu regret vă informăm că am observat greșeli majore pe care le-ați făcut în exploatarea și întreținerea Stadionului UTA, dupa ce ați preluat la recepție lucrările pe care le-am executat în conformitate cu contractul dintre noi și Primăria Arad nr. 61077/2018.

Prin prezenta vă atragem atenția că ați distrus bunuri din patrimoniul public și că vă retragem garanția pentru lucrările pe care le-am făcut. Nu aveți dreptul din acest moment să desfășurați nici o acțiune care să ne afecteze în vreun fel, în legătură cu garanția. LUCRĂRILE EXECUTATE CONFORM CONTRACTULUI 61077/2018 NU MAI BENEFICIAZĂ DE GARANȚIE, DIN CAUZA GREȘELILOR GRAVE DE EXPLOATARE ALE BENEFICIARULUI PRIMĂRIA ARAD, CARE LE-A DISTRUS!

Ați încălcat sfaturile pe care le-ați primit de la noi, nu ați tuns cu mașina de tuns, ața cum v-am recomandat încă din etapa de achiziție și de la prima întâlnire (v. Minuta 1/2018), ci cu scarificatorul, ați folosit utilaje neadecvate, ați nisipat greșit terenul. Ați tăiat țevile de irigație și alimentarea cu curent electric a electrovalvelor, grupului de pompare.

Gazonul artificial a fost ars, jumulit și călcat cu utilaje grele. Au fost distruse rigole. Nu a fost implementată dispoziția de șantier referitoare la aerisirea grupului de pompare. Fertilizarea a fost făcută cu mare întârziere, dar în tot acest timp a fost redusă înălțimea gazonului, slăbindu-l și mai mult, uneori reducând brusc, exagerat, înălțimea lui, după ce a fost lăsat să crească mult.

Nu a fost efectuată carotarea (aerarea de toamnă) ci găurire, nu s-a lucrat la îmbunătățirea permeabilității, ci doar s-a stresat gazonul, tăindu-i rădăcinile. Nisiparea a fost făcută cu nisip de la care nu s-au prezentat certificate de calitate (e foarte posibil să nu fi fost nisip quartic 0-2, ci nisip normal 0-4 care va zgâria jucătorii și va distruge gazonul).

Puțurile nu au fost autorizate și nici plătite, deși dl. Ignat și echipa cu care lucrează la Baze Sportive le-au comandat și ne-au asigurat că le vor plăti. Suntem într-o situație de ilegalitate ce trebuie să înceteze, deci ne vom ridica pompele și vom închide puțurile, de aceea vă privește direct sursa de apa pentru irigare. Puțurile apar în caietul de sarcini al achiziției ca sursă de apă, pentru că le aveați în teren, deci nu trebuiau făcute altele. Însă nu le-ați mai găsit și ne-ați cerut să facem altele, chiar dacă nu le ofertaserăm inițial. Nici nu era cazul, nu erau în lista de cantități. Înțelegem că în continuare refuzați să le plătiți.

Ne-ați reținut penalități nejustificat, din cauza întârzierilor pe care le-ați provocat, oprindu-ne lucrările.
Iată fotografii care arată distrugerile pe care le-ați provocat, care au făcut să nu mai existe garanție în acest contract:

09.06.2020, ing. Ovidiu Petrache.”

Fotografiile atașate documentului le puteți vedea în galeria foto a articolului.

Foto: Sport Arad

https://liga2.prosport.ro/seria-1/diverse/gazonul-stadionului-inca-nefinalizat-din-arad-se-degradeaza-pe-zi-ce-trece-reprezentantul-firmei-care-a-efectuat-lucrarea-e-ingrozit-de-mentenanta-asigurata-de-primarie-pur-si-simplu-m-am-i-19135118

https://liga2.prosport.ro/seria-1/oficial-uta-a-facut-apel-la-tas-impotriva-frf-ce-solicita-clubul-aradean-la-tribunalul-din-elvetia-19135133

https://liga2.prosport.ro/seria-1/batrana-doamna-se-bazeaza-pe-astralul-romario-moise-si-in-play-off-vreau-promovarea-in-liga-1-de-pe-primul-loc-nu-pot-ascunde-faptul-ca-uta-mi-a-intrat-i-19135174

Marius ANGHEL 10 Jun. 2020, 12:28 Diverse
Pe aceeași temă